אני מתנצל, לא נעים לי להיות ה PARTY POOPER, אבל מזמן כבר קבלתי על עצמי את תפקיד המוכיח בשער, ובהכנעה…הפעם- זה מיועד למי מכם שאוהב לבלות טיפה ב EXTREME: מחקר שנערך באוסטרליה ובדק את השפעת המשקה הממריץ הפופולארי RED BULL, זה ש"עושה לך כנפיים", גילה שהוא עלול אכן לעשות לך כנפיים – של מלאך…
על פי המחקר, שנערך בקרב סטודנטים, נמצא כי פחית אחת מספיקה כדי להעלות באופן משמעותי את הסכנה לאירוע לבבי (התקף לב בשפת העם) או אירוע מוחי (שבץ). הסיבה לכך היא רמה גבוהה של קפאין, הגורמת לדם להפוך סמיך באופן משמעותי.
לדברי ד"ר סקוט ווילובי, מנהל המחקר מטעם היחידה לטיפול במחלות לב של הבית חולים המלכותי של אדלייד, Scott Willoughby, lead researcher from the Cardiovascular Research Centre at the Royal Adelaide Hospital נמצא ששעה לאחר ששתו את המשקה, היה דמם של הנבדקים "לא נורמאלי", בעל צמיגות וסמיכות גבוהים באופן חריג ומסוכן.
מסתבר שהמשקה אסור למכירה בנורבגיה, אורוגוואי ודנמרק בגלל מה שהוגדר כסכנות בריאותיות (שרשומות על הפחית) ובכל זאת, נמכרו השנה 3,5 ביליון פחיות ברחבי העולם (143 מדינות). לדברי אותו חוקר ראשי, השילוב של רד בול עם מצבי סטרס (דחק/מתח בעברית) או מאמץ גופני קיצוני מעלה משמעותית את הסכנה להיווצרות קרישי דם ובעקבותיהם אוטם, בלב או במוח. הדבר חמור ומסוכן עוד יותר באנשים הנמצאים בקבוצות סיכון ובעלי נטייה לבעיות כלי דם, מחלות לב ולחץ דם, " במקרים כאלה הייתי חושב פעמיים לפני שאני שותה משקה אנרגיה" הוא אמר.
אז תחשבו על זה כשאתם יוצאים לבלות…
זה מאמר המתפרסם היום, 20/12/11 באותו עניין:
http://www.haaretz.co.il/news/health/1.1595737?cache=1464635%3FhideOthers%3D7.2083874+ForceRecrawl%3A+0
והנה המקור, למי שהטיל ספק בקיומו:
Am J Med. 2010 Feb;123(2):184-7.
Detrimental effects of energy drink consumption on platelet and endothelial function.
Worthley MI, Prabhu A, De Sciscio P, Schultz C, Sanders P, Willoughby SR.
Source
Department of Cardiology, Cardiovascular Research Centre, Royal Adelaide Hospital, and Disciplines of Physiology and Medicine, University of Adelaide, Adelaide, Australia.
Abstract
BACKGROUND:
Energy drink consumption has been anecdotally linked with sudden cardiac death and, more recently, myocardial infarction. As myocardial infarction is strongly associated with both platelet and endothelial dysfunction, we tested the hypothesis that energy drink consumption alters platelet and endothelial function.
METHODS:
Fifty healthy volunteers (34 male, aged 22+/-2 years) participated in the study. Platelet aggregation and endothelial function were tested before, and 1 hour after, the consumption of 250 mL (1 can) of a sugar-free energy drink. Platelet function was assessed by adenosine diphosphate-induced (1 micromol/L) optical aggregometry in platelet-rich plasma. Endothelial function was assessed via changes in peripheral arterial tonometry and expressed as the reactive hyperemia index (RHI).
RESULTS:
Compared with baseline values, there was a significant increase in platelet aggregation following energy drink consumption, while no change was observed with control (13.7+/-3.7% vs 0.3+/-0.8% aggregation, respectively, P <.01). Similarly, RHI decreased following energy drink consumption (-0.33+/-0.13 vs 0.07+/-0.12 RHI [control], P <.05). Mean arterial pressure significantly increased following energy drink consumption, compared with control (P <.05). Heart rate was unaffected by energy drink consumption.
CONCLUSION:
Energy drink consumption acutely increases platelet aggregation and decreases endothelial function in healthy young adults.
Copyright (c) 2010 Elsevier Inc. All rights reserved.
PMID: 20103032 [PubMed – indexed for MEDLINE]
Publication Types, MeSH Terms, Substances
LinkOut – more resources
Full Text Sources
Elsevier Science
EBSCO
MD Consult
OhioLINK Electronic Journal Center
Molecular Biology Databases
CAFFEINE – HSDB
Miscellaneous
Swets Information Services