כשאני מדבר על תזונה, אני דואג תמיד להגיד "לא לאכול אחרי 19:00", אז הנה הסבר (אחד מני רבים) לסיבה לכך:
על פי מחקר חדש מאוניברסיטת נורתווסטרן, בראשותו של דר' פרד טורק, מנהל המרכז לחקר השינה וחקר הביולוגיה ה- CIRCADIAN (שקשורה לתהליכים ביולוגיים שמתרחשים מדי יממה), שאמור להתפרסם בחודש הבא בעיתון הרפואי OBESITY העוסק, כפי ששמו מרמז, בהשמנה.
נמצא שאכילה בשעות בהן אנחנו אמורים לישון, משמינה יותר מאכילה זהה מבחינה קלורית בשעות בהן אנו ערים. המחקר נערך אמנם על עכברים אבל לטענת החוקרים ניתן להסיק ממנו גם עלינו.
הם רצו לבדוק האם עיתוי האכילה משפיע על משקל הגוף. בקרב רוב העוסקים בתזונה ודיאטה מומלץ לא לאכול אחרי 18:00 או 19:00 (כך גם אני ממליץ), אך הרבה טוענים שמשמעות הוראה זו היא התנהגותית ולא פיזיו-ביולוגית, בגלל הנטיה לאכול הרבה ובצורה לא מודעת ומושכלת כשאוכלים בערב ובלילה.
כדי לבדוק את הנושא לקחו החוקרים 2 קבוצות עכברים, שקבלו דיאטה זהה, המורכבת מ-60% שומן. עכברים הם חיות ליליות, שרוב התצרוכת הקלורית שלהם מושגת בלילה, והם ישנים ביום. לצורך המחקר הואכלה קבוצה אחת ביום, בזמן שהיו אמורים לישון, ובכך דימו מצב של אכילת לילה בבני אדם, והשנייה הואכלה בלילה, כפי שעכברים נוהגים לאכול על פי טבעם.
בתום 6 שבועות אכלו שתי הקבוצות את אותה כמות קלוריות ובצעו אותה פעילות גופנית.
- העכברים שאכלו בזמן שהיו אמורים לישון עלו בממוצע 48% במשקל הגוף.
- העכברים שאכלו על פי טבעם עלו 20% במשקל גופם.
דר' פרד טורק, מנהל המרכז והחוקר הראשי אומר שניתן להסיק כי אכילת לילה גרועה יותר מבחינת העליה במשקל מאשר אכילת יום. הדבר נכון לכולנו אך בעל משמעות אצל אנשים העובדים במשמרות, אשר ידוע כי יש בקרבם נטייה יתרה להשמנה, סוכרת סרטן הערמונית ועוד. הוא מציין כי אבותינו היו אוכלי יום, הם צדו, שוטטו וליקטו ביום, והלכו לישון עם שקיעת החמה, ואז כמובן, לא היה אוכל.
אבל כיום, כיוון שיש אור ומקררים (איזה הבחנה דקה), אנשים צרכים את מירב הקלוריות שלהם אחרי שקיעת השמש (מול הטלוויזיה למשל?). ובמיטב המסורת האסוציאטיבית זה מביא אותי למושג החביב: Night eating syndrome או בקיצור NES שהיא הפרעת אכילה, הפרעת שינה והפרעת מצב רוח eating disorder, parasomnia, and mood disorder המאופיינת בבולמוסי אכילה binge eatingמאוחר בלילה.
היא קיימת בקרב 1-2% מהאוכלוסיה, בעיקר נשים. ברובן הן לא מודעות (או כך נטען לפחות) לכך שהן אוכלות, באלה המודעות לכך שהן אוכלןת יש גם אלמנט רגשי, והאכילה מוגדרת כנסיון למצוא נחמה, אכלני לילה סובלים יותר מדכאון ודימוי עצמי נמוך\ יש להם מחסור בלפטין LEPTIN שהוא הורמון השובע והרעב, ומלטונין הקשור לשינה ולמטבוליזם.
- אכלני לילה מדלגים לרוב על ארוחות הבוקר.
- צורכים את רוב הקלוריות שלהם בערב ובלילה, כשתזונתם בנויה בעיקר מפחמימות,
- סובלים מדיכאון וחרדות, יש להם הפרעות שינה ולעתים הולכים תוך שינה.
ומעניין לעניין- באותו עניין מחקר שפורסם ב Journal of Psychiatric Research בדק את השכיחות של הפרעות אכילה בארצות מספר באירופה, אך בגילאים שמעל 18, כך שאחוז גדול מהאוכלוסיה, בו קיימת התופעה- לא נבדק.
נבדקו 21,425 בני 18 ומעלה בבלגיה, צרפת, גרמניה, איטליה, הולנד וספרד. נעשתה הערכה ביחס לשכיחות אנורקסיה, בולימיה, בולמוסי אכיל, או אכילה אובססיבית( BINGE EATING DISORDER ,
תוצאותיו:
- בכל ההפרעות הייתה השכיחות גדולה פי 3 עד 8 בקרב נשים מאשר גברים.
- הפרעות אכילה נפוצות בקרב 1.22% מהגברים, ו- 3.73% מהנשים על פני טווח כל הגילאים מ-18 ומעלה, אם מפלגים על פי קבוצות גיל רואים שכיחות של 5.18% בקבוצת הגיל 18-29, ולמרות שאין להם נתונים, הם מעריכים שבנשים בגילאים 10-20 השכיחות גבוהה עוד יותר.
- התופעה נפוצה יותר בצרפת ובהולנד. אך עדיין, המספרים נמוכים משמעותית ביחס למה שקורה בארה"ב (למשל 4.0% מהגברים האמריקאים לעומת 1.2% באירופה, ובין 5% ל-7% מהנשים בארה"ב לעומת 3.73% באירופה) יש לציין שלא כל הפרעות האכילה הקיימות נבדקו, הרשימה המלאה כוללת:
- Anorexia nervosa כולם מכירים
- Bulimia nervosa גם כולם מכירים
- Rumination syndrome, טוב, הם פשוט מעלים גרה (אבל לא מפריסי פרסה)
- Orthorexia nervosa שזה אובססיה לאכול רק אוכל בריא
- Selective eating disorder כשמה כן היא: האדם מאוד, אבל מאוד, מאוד סלקטיבי בקשר למה כן ומה לא לאכול.
- Compulsive overeating או binge eating שזה בולמוס, או הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD ) אבל שעיסוקה באוכל, ואכילת הלילה שהזכרתי בתחילת המאמר שייכת לכאן.
לא מצאתי סטטיסטיקות על ישראל.
מה עושים?
- לא גרים באמריקה (אמרתי את זה קודם)
- נאמנים לאמרה המוכרת:
"אכול בבוקר כמו קיסר, בצהריים כמו נסיך, ובערב כמו אביון".
J Psychiatr Res. [Epub ahead of print 2009 May 7]. Hudson JI, Hiripi E, Pope HG, et al. Biol Psychiatry. 2007;61:348-58.
Striegel-Moore RH, Bulik CM. Risk factors for eating disorders. Am Psychol. 2007;62:181-98.
Hepworth N, Paxton SJ. Pathways to help-seeking in bulimia nervosa and binge eating problems: a concept mapping approach. Int J Eat Disord. 2007;40:493-504.
Hudson JI, Hiripi E, Pope HG, et al. The prevalence and correlates of eating disorders in the National Comorbidity Survey Replication. Biol Psychiatry. 2007;61:348-58.
Striegel-Moore RH, Bulik CM. Risk factors for eating disorders. Am Psychol. 2007;62:181-98.
Hepworth N, Paxton SJ. Pathways to help-seeking in bulimia nervosa and binge eating problems: a concept mapping approach. Int J
Eat Disord. 2007;40:493-504.
The night-eating syndrome; a pattern of food intak…[Am J Med. 1955] – PubMed Result
ANRED: Night Eating Syndrome Nocturnal Eating Syndrome (Sleep Eating) Information
Night-eating disorder
Sleep-Related Eating Disorders
JAMA – Abstract: Behavioral and Neuroendocrine Characteristics of the Night-Eating Syndrome, August 18, 1999, Birketvedt et al. 282 (7): 657
Night Eating Syndrome Is Associated with Depression, Low Self-Esteem, Reduced Daytime Hunger, and Less Weight Loss in Obese Outpatients – Gluck et al. 9 (4): 264 – Obesity
Other Types of Eating Disorders – The Something Fishy Website on Eating Disorders
Doughnuts in the Dark – Newsweek Health – MSNBC.com
חחח …
התמונה בראשית הכתבה = גדול !