הנושא עדין, רגיש, אני לא מתיימר לתת הסבר גורף ואולטימטיבי, אלא להאיר עיניים ולהסב תשומת לב לעניין.
מחלת סרטן השד היא מחלה שהופכת בשנים האחרונות מגפה עולמית.
אבל זו קודם כל מחלה של העולם המערבי, ושל אורח החיים המערבי, השכיחות של סרטן השד בארצות מתועשות גבוהה פי 4 עד פי 7 מאשר בעולם השני והשלישי.
עם "ייצוא" אורח החיים המערבי אל ארצות נחשלות יותר, התרחש גם ייצוא של מחלות, על ההשמנה דברתי, הסרטן גם הוא באותה משפחה. ויש לכך לא מעט הוכחות
2 יוצאים מן הכלל, אחד לטובה ואחד לרעה:
1) קודם כל הטוב: יפן היא מדינה מתועשת לכל הדעות, אבל שכיחות סרטן השד בה נמוכה באופן משמעותי יחסית לארצות מתועשות אחרות.
2) ועכשיו הרע: אנחנו מדינה די מפגרת, אבל בסרטן אנחנו FAR AHEAD, בליגה של הגדולים!!!
כשמסתכלים על המשותף בין קבוצות המדינות השונות מוצאים כמה תופעות ראויות לציון:
- תזונה (וזה כולל השמנת יתר)
- לבישת חזיות
- אי חשיפה מספקת לשמש
תזונה:
צריכת מוצרי סויה בילדות מפחיתה את הסיכון לסרטן השד
ידוע כי שיעור היארעות סרטן השד בארה"ב גבוה מזה באסיה. חוקרים בחנו את שיעור סרטן השד בקרב נשים ממוצא אסייתי החיות בארה"ב, דור ראשון או שני. שיעור היארעות סרטן השד נבחן בהקשר לצריכת מוצרי סויה בעת הילדות, גיל ההתבגרות ובחיים הבוגרים. נמצא כי צריכת סויה בכל אחד משלבי החיים מפחיתה את הסיכוי לסרטן השד, כאשר ההפחתה הגבוהה ביותר נקשרה עם צריכת סויה בילדות. החוקרים מעריכים שייתכן כי צריכת סויה מהווה חשיפה הורמונלית מוקדמת המשפיעה על אי היארעות סרטן השד.
Childhood Soy Intake and Breast Cancer Risk in Asian American Women
בהסתמך על סטטיסטיקה על תמותה מסרטן השד ב-33 מדינות שנעשתה ע"י ארגון הבריאות העולמי (WHO), בוצעה השוואה לבדיקת נתונים אחרים, על תזונה והצלבה בין המידע, הקשר ההדוק ביותר היה בין צריכת חלבונים מהחי ובין שכיחות סרטן השד. כלומר- ככל שמדינה יש יותר צריכת מזון מהחי כך יש יותר סרטן שד. (R=.79, p much (less than .01
במקום מעט נמוך, אך עדיין משמעותי נמצא קשר בין צריכת חלב וסרטן (R=.55, p=.001)., לדעת החוקרים זה נובע מרמות גבוהות של אסטרוגן ו insulin-like growth factor (IGF-I) שהוא חומר החשוד כמסרטן.
בהמשך יש קשר בין השמנת יתר (מחלה מגפתית ידועה של המערב) ובין שכיחות סרטן השד.
לבישת חזיות
אין הרבה מחקרים בעניין, מן הסיבה הפשוטה שאף אחד לא מרוויח מלהגיד לנשים ללכת בלי חזיה, ובכל זאת, יש כנראה קשר ישיר בין לבישת חזיה, גושים בשדיים המתבטאים במחלה פיברוציסטית של השד, וסרטן שד.
בשנת 1991 נעשה מחקר מוזר, שבדק את הקשר בין גודל השדיים, היות הנשים הנבדקות ימניות או איטרות יד שמאל ושכיחות סרטן השד. המחקר מצא, כממצא מקרי, כי הסיכון לפתח סרטן שד בקרב נשים בגיל הפוריות שלא לבשו חזייה היה חצי מזה של אלה שלבשו חזיה.
(Breast size, handedness and breast cancer risk. Eur J Cancer. 1991;27(2):131-5.)
ההתייחסות הרצינית הראשונה, והיחידה כמעט לנושא היא של זוג, סידני זינגר וסומה גריס מאייר, שהתוודעו לנושא בהיותם במשלחת מחקר באיי פיג'י, באותה שנה, 1991, אז גילו כי לאישה, סומה יש סרטן שד. היא החליטה לא לעבור טיפולים "קונוונציונליים", הפסיקה ללבוש חזייה, החלה לבצע לעצמה עיסוי שדיים קבוע (ראו בהמשך הבלוג שלי), לעסוק בספורט, לשתות מים מטוהרים וצמחי מרפא, ותוך חודשיים נעלם מן השד שלה הגוש, שהיה כאמור סרטני.
המקרה הוביל אותם לחקור את העניין, והם נוכחו במספר עובדות מעניינות: בקרב נשים מאוריות (שבטים של ילידי ניו-זילנד, נשות אבוריג'ין (ילידי אוסטרליה) ויפניות שחיו אורח חיים מסורתי, ובין השאר לא לבשו חזייה, כמעט ואין סרטן שד. בקרב נשים מאותו מוצא שסיגלו לעצמן אורח חיים "מערבי" שכיחות סרטן השד כמו אצל לבנות.
הם חקרו 4500 נשים ב-5 ערים בארה"ב, על הרגלי לבישת החזייה שלהן, ומצאו קשר ישיר בין שתי העובדות, את ממצאי המחקר שלהם הם פרסמו בספר Dressed to Kill.:
Dressed To Kill: The Link Between Breast Cancer and Bras.
הממצאים שלהם הראו בין השאר כי לנשים עם סרטן שד הייתה היסטוריה של לבישת חזיות הדוקות יותר, ולאורך זמן ארוך יותר, מנשים שלא חלו בסרטן. במחקר זה נמצא כי כל חולות הסרטן לבשו חזיה לפחות 12 שעות ביממה, כאשר 18% מהן אפילו ישנו עם חזיה, כלומר לבשו אותה כל היום. בקבוצת הבריאות רק 25% לבשו חזיה 12 שעות ומעלה, ומיעוטן ישנו עם חזיה (3%), לטענת החוקרים הראה מחקרם קשר ברור בין לבישת חזיה ובין התפתחות סרטן שד.
חזיות מפעילות לחץ על השדיים, ובעיקר על מערכת הניקוז הלימפתית.
מערכת הלימפה, המשתרעת על פני כל הגוף, מקבילה למערכת כלי הדם, היא מורכבת מצינורות דקיקים, בעלי דופן עדינה, ומצבורים של בלוטות.
המערכת מנקזת מן הרקמות נוזל לימפה, ועימו רעלים, פסולת תאים הרוסים, תאים גידוליים (סרטניים), וירוסים, חיידקים ונוזל. זוהי מערכת זרימה וניקוז ייעודית שח מערכת החיסון, ובה מתבצע פינוי של תוצרי עבודת מערכתה חיסון, הנלחמת במזהמים, תאים גידוליים, דלקות וכו'.
המערכת מקבילה למערכת כלי הדם, ופועלת בלחץ נמוך (בניגוד לעורקים בהם יש לחץ תמידי, ועל כן, ברגע שאיבר נמצא תחת לחץ או שלא בתנועה, אין ניקוז נוזל לימפה ממנו, ועם נוזל הלימפה שנשאר נשארים גם רעלנים, פסולת תאים מתים, תאים סרטניים, מתפתחת בצקת, וזליגהת כל ה"פסולת" חזרה אל הרקמות. זה מה שקורה מלבישת גרב לוחצת (ואז יש פס בקרסוליים), וזה מה שקורה בשד מלבישת חזיה לוחצת.
בנשים הסובלות ממחלה פיברוציסטית של השד (גושים וציסטות, הבולטים ומורגשים יותר במחצית השניה של החודש, החל מן הביוץ ועד לווסת), נמצא שהליכה ללא חזיה במשך שבועיים רצופים הביאה לשיפור דרמטי בסימני המחלה, עם העלמות חלק גדול של הגושים, והקלה משמעותית בכאב ואי הנוחות.
לאמיתו של דבר, לדעת רבים (רבות) החזיה היא-היא הגורם לשדיים רופסים, חלשים, נפולים, היות ושבתמיכה המסיבית שלה את השד, מאבד השד מן היכולת להחזיק ולתמוך בעצמו, ומאבד מן האלסטיות שלו. זו הסיבה שנשים רבות נמצאות בקונפליקט: מצד אחד מרגישות שלא בנוח ללא חזיה, ומצד שני שונאות אותה ורק רוצות להיות בלעדיה.
הפתרון? ללכת כמה שפחות עם חזיה.ובוודאי שלא לישון עם חזיה.
בעבודת מחקר מארה"ב שכונתה "Bra and Breast Cancer Study" נצא שלנשים הסובלות מסרטן שד יש היסטוריה של לבישת חזיות צמודות יותר, ולמשך שעות רבות יותר מקבוצת הנשים שלא חלו. כמעט כל הנשים בקבוצת החולות לבשו חזיות לפחות 12 שעות ביממה, ו-18% מהן אף ישנו עמן, כלומר, לבשו חזיה כמעט 24 שעות ביממה.
בקרב בנות קבוצת הבקורת 25% לא לבשו חזיה כלל ורובן לבשו חזיה פחות מ-12 שעות יממה. בודדות מביניהן ישנו עם חזיה. בהשוואה בין שתי הקבוצות היה ללובשות החזיה כל הזמן סיכוי של פי 125, ללקות בסרטן, ללובשות חזיה 12 נשעות סיכוי פי 113.
הקשר בין זמן לבישת חזיה והסיכוי הסטטיסטי לחלות בסרטן השד.
זמן לבישת חזיה | סיכוי לחלות בסרטן |
24 שעות ביממה | 25% |
מעל 12 שעות אבל לא בזמן השינה | 1 ל-17 |
פחות מ-12 שעות | 1 ל- 52 |
לעולם לא | 1 ל- 168 |
ההבדל בין לבישת חזיה 24 שעות ביממה ואי לבישתה כלל הוא פי 125 יותר סיכוי לחלות בסרטן השד. אין כאן חישוב של גורמי סיכון נוספים. |
למה זה?
חזיה מפעילה לחץ על השד, ובעיקר על מערכת ניקוז הלימפה של השד.
מערכת הלימפה מורכבת מצינורות קטנים בעלי דופן דק ועדין, המנקזים נוזל ובתוכו רעלנים, פסולת תאים מתים, תאי סרטן שהותקפו על ידי מערכת החיסון או שהשתחררו מהרקמה, וירוסים, חיידקים ופרטיות ותוצרי פסולת אחרים. זוהי למעשה מערכת הזרימה של מערכת החיסון, בכל איבר יש עורק המביא דם מחומצן תאים אדומים ולבנים, מוצרי מזון, וריד המנקז דם מחוזר (לא עשיר בחמצן) ולימפה.
בניגוד לעורקים, אין במערכת הצינורות הלימפתית לחץ פנימי, והניקוז מתבצע על ידי תנועת האיבר, לכן לחץ על איבר מונע את ניקוז הלימפה שלו, התוצאה היא עימדון הלימפה, בצקת, והישארות הפסולת באיבר.
מאוד קל לראות את זה כשלובשים בגד או גרב הדוקים: תוך זמן קצר מופיעים סימני לחץ, שהם ביטוי לבצקת: סימני גרביים על הרגליים, סימני חגורה על המותניים, וסימני חזיה על החזה והשדיים.
יש הטוענים (טוענות, ליתר דיוק) כי חזיות הן הגורמות לשדיים נפולים וחלשים, היות והשד הנסמך על החזיה מאבד את יכולתו לשאת עצמו, ורקמות החיבור האלסטיות שבתוכו הופכות רפויות, דבר המביא לשד צנוח ונפול. לטענתן- דווקא הימנעות מחזיה מבטיחה שהשד יישאר חזק, אלסטי ו"חי", ולא תלוי ומדובלל כמו שק (וסליחה על התיאור הפלסטי).
במיסוי שנערך על נשים הסובלות משדיים פיברוציסטיות, קרי גושים פיברוטיים וציסטות בשדיים, מצאו שבאלה שהלכו ללא חזיה חלה הפחתה משמעותית, עד כדי היעלמות, של חלק גדול של הגושים. בתוך 10 ימים מתחילת אי-לבישת החזיות, ועד היעלמות של הגושים בקרב רוב הנשים תוך 6 שבועות.
אחת התופעות הנלוות היתה הקטנה בגודל השדיים, כיוון שאי לבישת החזיות הורידה את הנפיחות והבצקת, ולרובן זה הביא להקטנה בנפח השד, ועם זאת הקלה באי הנוחות הכרוכה בשדיים גדולים.
באופן לא מפתיע מצאתי באתר 9GAG את התמונה הבאה, המחזקת את הטענה שחזייה זה עונש, והדבר שהרבה בנות רוצות זה להגיע הביתה ולהוריד אותה כבר…

בית זה איפה שהחזייה יורדת
חזיות עם ברזלים.
עוד טענה ששל המתנגדים לחזיות היא כנגד חזיות עם ברזלים, הטענה היא שהברזל משמש כאנטנה הקולטת את הקרינה העצומה הנמצאת סביבנו כיום, משידורים סלולריים, רדיו, טלביזיה, מחשבים, רשתות אינטרנט, וכו' וכו',וכל האנרגיה הזאת מרוכזת אל תוך השד, ועל כן מגבירה את הסיכוי להתפתחות גידולים.
האספקט הסיני.
חזיות לוחצות על נקודות אקופונקטורה השייכות לשלושה מרדיאנים לפחות:
מרידיאן הכבד, מרידיאן כיס המרה ומרידיאן הקיבה.
לחיצה ממושכת על נקודות, בניגוד לדיקור או לחיצה קצרים, משבשת את תפקוד האיבר הקשור למרידיאן, ועל כן לבישת חזיה לוחצת, ועל אחת כמה וכמה חזיה עם ברזל, תשבש לאורך זמן את תפקוד הכבד, כיס המרה והקיבה, ותביא למחלות שונות, גינקולוגיות (שדיים, אברי הרבייה, כולל בעיות מחזור ופוריות), נאורולוגיות, (כולל מיגרנות וכאבי ראש), ושל מערכת העיכול (כולל חולשה כללית, חוסר אנרגיה, הפרעות עיכול שונות) ועוד.
אי חשיפה מספקת לשמש
נושא נוסף, עליו כבר דברתי, הקשור לאורח החיים המודרני- מערבי הוא אי חשיפה לשמש.
בתוך ארה"ב, אחת המדינות עם התחלואה הגבוהה בעולם מסרטן שד, התמותה מסרטן שד שונה ממדינה למדינה ומאזור לאזור. במדינות הצפון, ובערים הגדולות גבוהים המספרים בהרבה מאשר במדינות הדרום ובערים הקטנות, הקשר הסטטיסטי המובהק ביותר של התופעה נמצא ביחס הפוך לחשיפה לשמש: ככל שהחשיפה לשמש גבוהה יותר יש הרבה פחות סרטן שד. ככל שהחשיפה לשמש מועטה יותר יש יותר סרטן שד. כלומר- רמת הויטמין D קשורה ישירות למחלת הסרןט (ראו פוסטים קודמים שלי על הנושא: כאן, וכאן וכאן). ממצאים דומים נמצאו בזמנו בברה"מ, רוסיה של היום.
עד כדי כך יש היום מודעות לנושא, שלחולי סרטן בכלל וסרטן שד ומעי גס בפרט יש המלצה להיחשף ככל הניתן לשמש ואף לצרוף ויטמין D ואומגה 3 דרך הפה כאמצעי לטיפול בסרטן.
אני חבר בקבוצה המעודדת בדיקת שדיים עצמית, ואני מציע לכן להצטרף לקבוצה:
http://www.feelyourboobies.com/
והנה תזכורת איך לעשות זאת למי שכחה
למי שמתעקש/מתעקשת ללמוד איך בונים חזית "PUSH-UP", הנה קורס (צריך רק לדעת סינית):
אז מה עושים?
1) ללכת כמה שפחות עם חזיה, עדיף בכלל בלי, (אפשר גוזיה,) בטח לא לישון עם חזיה
אבל להתנועע, לצעוד, לזוז, לעשות יוגה, ספורט, הכל, שהחזה יזוז, יתנדנד, ויתנקז כמה שיותר
2) אם כבר, אז חזיות רפויות, רכות, ללא ברזלים.
3) אם את בוחרת ללכת בלי חזיה אבל לא נעים לך ממבטי הזימה של הפרעך הישראלי הממוצע את יכולה לשים פד מעל הפטמה כדי שהיא לא תיראה (יש פדים מיוחדים לכך).
4) לצרוך כמה שפחות חלבונים מהחי, ובעיקר מוצרי חלב בקר, אכלי מוצרי סויה ותני גם לילדה שלך.
5) לחשוף עצמך לשמש (ראי פוסטים שלי בעניין) 15-20 דקות ביום, עד 10:00 בבוקר ומ-16:00.
6) לצרוך אומגה 3, מדגים או מפישתן (טחון או שמן פישתן)
7) אם את חייבת ללכת עם חזיה וכשאת מגיע הביתה את מתה להוריד אותה זה סימן שהשדיים שלך גדושים, נפוחים ובצקתיים, יש סיכוי שמסג' לימפתי של השדיים יעזור לך, להלן ההוראות, עסי עצמך כל יום אם אפשר, או לפחות 3-4 פעמים בשבוע (זו גם הזדמנות לבדוק את עצמך, ראי את הפוסט שלי בנושא):
מסג' לימפתי של השדיים
בגלל שהניקוז הלימפתי של השד הוא למעט בלוטות שלאורך הסטרנום (עצם החזה/מפתח הלב), לאזור עצם הבריח, ובעיקר לבית השחי, פעולת העיסוי צריכה להיות מכוונת לשם, תוך נסיון לחקות את התהליך הטבעי, המתרחש בעת הליכה, תנועה וכו'.
לא מדובר בעיסוי או ליטוף, אלא בפעולה שמטרתה לעזור בפינוי הלימפה ועימה רעלנים ופסולת מן השד, דבר המתרחש באופן טבעי כשהשד חופשי ולא לחוץ, ומתנועע בזמן תנועה טבעית, כגון הליכה, עבודה וכו'.
1) (ציור 1) הכניסי את כף ידך לבית השחי, דחפי פנימה ומעלה בתנועות "פימפום", תוך לחיצה והרפייה, חזרי 20-10 פעם לכל בית שחי.
2) (ציור 2) אחזי בשד כולו, בשתי ידיים, הניעי אותו כלפי מעלה ואל עבר בית השחי, פמפמי 10 פעמים.
3) לחצי את השד בתנועות פימפום אל דופן בית החזה, פמפמי 5 פעמים
4) (ציור 3) אחזי את השד וקבעי אותו אל דופן בית החזה, פמפמי את הרביע הפנימי העליון שלו לכוון אזור עצם הבריח, 5 פעמים
- דגשים: מערכת הלימפה היא חד-כיוונית, ויש בה מסתמים המונעים חזרת נוזל הלימפה אל האיבר שנוקז, כך שאל לך לחשוש מגרימת נזק (אלא אם לחצת חזק מדי)
- דאגי לתנועה ותזוזה של השד, הכיוונים לפמפום הם כלליים, אל תתעסקי יותר מדי בשאלה אם את עושה את זה לכיוון הנכון.
- זה לא מסג' ולא עיסוי אירוטי, זה עיסוי לניקוז נוזלים.
- בעת פימפום את לוחצת את השד לכיוון מסוים ואז נותנת לו לחזור למצבו ומיקומו הטבעי.
- תנועת השד בעת הליכה ללא חזיה עושה את עבודת הניקוז.
מקורות (חלקיים, יש עוד הרבה)
[*] Cancer Epidemiol Biomarkers & Prev
[*] 007 Breasts, http://www.007b.com/fibrocystic_doctors.php
[*] The Prevention and Complementary Treatment of Breast Cancer, Michael Schachter M.D., F.A.C.A.M., http://healthy.net/scr/article.asp?ID=533
[*] Lancet 1999 May 22;353(9166):1742-5 "Risk of breast cancer in women with palpable breast cysts: a prospective study." Edinburgh Breast Group. Dixon JM, McDonald C, Elton RA, Miller WR, Edinburgh Breast Unit, Western General Hospital, UK
[*] Relfe.com, Dangers of Underwire Bras, John D. Andre, D.C., N.D., http://www.relfe.com/underwire_bras_dangers.html
[*] Dressed to Kill, 1995, Sydney Ross Singer, Soma Grismaijer, http://www.selfstudycenter.org/dressedtokill.htm
[*] European Journal of Cancer, 1991;27(2):131-5, Hsieh, C.C. and D. Trichopoulos, D., Breast size, handedness and breast cancer risk, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?orig_db=PubMed&db=pubmed&cmd=Search&TransSchema=title&term=European%20journal%20of%20cancer%5BJour%5D%20AND%201991%5Bpdat%5D%20AND%20Breast%20size
[*] Chronobiol Int 2000 Nov;17(6):783-93 "The effects of skin pressure by clothing on circadian rhythms of core temperature and salivary melatonin." Lee YA, Hyun KJ, Tokura H, Department of Environmental Health, Nara Women's University, Japan
[*] J. Hansen, "Light at Night, Shiftwork, and Breast Cancer Risk" J Natl Cancer Inst 2001; 93: 1513-1515
[*] Histol Histopathol 2000 Apr;15(2):637-47
[*] http://www.health101.org/art_Bras_and_Brea…
[*] Tominaga S., Aoki K, Fujimoto I, Kurihara M. Cancer Mortality and Morbidity Statistics, Japan and the World-1994.
[*]Japan Scientific Societies Press. CRC Press. 2000 Corporate Blvd., N.W. Boca Raton Fl 33431. ISBN 0-8493-7748-X
[*] Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO Production Yearbook. Rome, 1987.
[*] Kurian, George Thomas. The Book of World Rankings. Facts on File Inc.119 West 57th St. New York, N.Y. 10019.1979. ISBN 0-87196-394-9
[*] Kurian, George Thomas. The New Book of World Rankings. Facts on File Inc.460 Park Ave. So. New York, N.Y.10016. 1991. ISBN 0-8160-1931-2.
[*] Dairy products and breast cancer: the IGF-I, estrogen, and bGH hypothesis. Outwater JL; Nicholson A; Barnard N. Med Hypotheses (ENGLAND) Jun 1997, 48 (6) p453-61, ISSN 0306-9877.
ועם חיוך קטן: כתגובה לפניות נרגשות של קוראים מספר (לא קוראות, משום מה), אין, אני חוזר, אין אצלנו במרפאה שירות מסג' לימפתי, כל אחת לעצמה!!!! ראובן
תגובתה של גבריאלה כהן : Hi Reuven I was interested to read all your stuff.
For a long time I have wondered and pondered the idea of walking (with arm swing) as a factor in breast and all upper body health, due to the mechanical freeing up of the shoulder girdle area.
I think that walking has come into its own again due to our locked-shoulder- girdle life style which together with and without bras must cause alot of of problems..
only walking can mechanically counteract the prolonged static position we adopt in computer use, car steering and use of remote control.
It is a simple repetitive movemnt that oils the joints in a sustainible and moderate way
it frees up the skeleton, loosens the muscles and allows for free circulation of lymph and blood(within the mid-range of joint movement
thats all for now
best wishes
Gabriela .
ידידי ד"ר אבנר שיפטן הסב את תשומת לב כולנו למאמר הקשור בעניין:
http://www.leida.co.il/page.asp?id=99183
ראו הפוסט החדש שקשור: https://www.drbarak.com/?p=1055
Somali Women Whipped for Wearing Bras
מישהו החליט לקחת את הדברים שלי ברצינות: (תודה לסטפני הרוני)
Somalia’s hardline Islamist group al Shabaab is cracking down on residents who do not follow a strict form of Sharia Islamic law, now publicly whipping women who wear bras, the Times of India reported.
Residents tell the paper that gunmen have been gathering women in Mogadishu who are perceived to have firm busts. These women are then publicly whipped by masked men as punishment for what Islamist leaders call deception.
After the public whippings, the women are forced to remove their bras and shake their breasts, the Times reported.
“Al Shabaab forced us to wear their type of veil and now they order us to shake our breasts,” a resident, Halima, told the Times of India. Her daughters were whipped for wearing bras.
“They first banned the former veil and introduced a hard fabric which stands stiffly on women’s chests. They are now saying that breasts should be firm naturally, or just flat,” she said.
The insurgent group recently amputated a foot and a hand from two young men accused of robbery. Al Shabaab has also banned movies, musical ringtones, dancing at wedding ceremonies and playing or watching soccer.
מקור: http://www.foxnews.com/story/0,2933,568524,00.html
חלבונים מן החי, הכוונה גם לביצים?
למרבה הצער כן, והמחמירים דוגלים בקטניות, (כולל סויה) ואגוזים כמקור לחלבונים (ראי את דיאטת אקו-אטקינס עליה כתבתי כאן: https://www.drbarak.com/?p=992), אבל יחסית למוצרי חלב ובשר ביצים הן פחות נוראיות, בעיקר אם הן אורגניות
בסויה יש הורמונים מסויימים שבמינונים גבוהים לאוו דווקא מתאימים לכל אחד
למה אין שום מודעות בישראל לשתיית שייקים כתוספת חלבון?
יש חלבון המפ ותוספים נוספים כמו שורש ה MACA כאשר האחרון צריך להילקח במידה נכונה
ולא להגזים איתו
אלו במשקה שייק טעים ובסיסי אפילו ללא סוכר ובאמצעות ממתיקים טבעיים כגון STEVIA
יכולים לספק כמה גרמים נאים של חלבון משלים שיספיקו להשלים את שאר התזונה, במשקה אחד טעים
וכן אפשר להוסיף מעט שוקו סויה (100 מ"ל), זה גם הולך טוב, ביחד יוצא שילוב מאוד טעים.
עודד, אין שום מחקר התומך בטיעון הזה על הסויה. חצי מהאנושות צורכת סויה ואין להם בעיות הורמונליות. נהפוך-הוא, סויה מגנה מפני סוגי סרטן שונים, כולל שד
דוקא שני הגרפים לא תומכים בנאמר. רואים שרמת המחלה גבוהה בישראל, אבל לפי הגרפים ישראל נמוכה יחסית גם ביצור (שכנראה מהווה מדד לצריכת) חלב וגם בצריכת מזון מן החי. כך שנראה שבישראל הסיבה לרמת הגבוהה של התחלואה אחרת מן השתיים.
אהבתי את המידע שהבאת בנושא אבל אני מוצאת את ההמלצות שלך חסרות.
יש עוד כללי עשי/אל תעשי.
המלצה חיובית (עשי) אחת היא הנקה. מחקרים מראים שהנקה של מעל שנה וחצי במצטבר מפחיתה את הסיכוי לסרטן שד. כשהראית את תנועות הפמפום חשבתי לעצמי שזה לא במצטבר, תינוקות ופעוטות מגיל מסויים מעסים את האם הרבה פעמים תוך כדי הנקה, זה כנראה אחד הדברים שמועילים. (אני כבר לא מדברת על המלצות ארגון הבריאות העולמי להניק כל תינוק לפחות שנתיים למען בריאות הצאצא).
המלצת אל תעשי: ובכן לאחרונה קראתי על קשר הדוק בין שימוש בבקבוקי פלסטיק של מים ששהו בשמש/במכונית או הוקפאו ובנוסף חימום אוכל במיקרוגל בכלי פלסטיק, לבין סרטן השד. כדאי לדעת ולהימנע ככל הניתן מזה, על אף שאני מוצאת את ההמלצה עם בקבוקי המים מאד לא פשוטה ליישום.
שלום לך ותודה על תגובתך, אם : היית קוראת בפוסטים נוספים היית רואה אחד שהוקדש במיוחד להנקה כמגנה מפני סרטן שד
https://www.drbarak.com/2009/%D7%94%D7%A0%D7%A7%D7%94-%D7%9E%D7%92%D7%A0%D7%94-%D7%9E%D7%A4%D7%A0%D7%99-%D7%A1%D7%A8%D7%98%D7%9F-%D7%A9%D7%93-%D7%91%D7%A0%D7%A9%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%92%D7%99%D7%9C-%D7%94%D7%A4%D7%95%D7%A8%D7%99
ועוד פוסטים רבים בהם התייחסתי לגורמים נוספים לסרטן כגון חוסר ויטמין D, ממוגרפיות
https://www.drbarak.com/2009/84-%D7%97%D7%93%D7%A9%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%97%D7%96%D7%99%D7%AA-%D7%94%D7%97%D7%96%D7%94
כמובן ביספנול A ופטאלאטים, אמנם בעיקר כגורמי עקרות, אבל תפקידם כ קסנואסטרוגנים ברור
https://www.drbarak.com/2009/%D7%AA%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%93-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%9E%D7%9B%D7%A0%D7%A1%D7%99%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%90%D7%92%D7%99%D7%93-%D7%9C%D7%9A-%D7%9E%D7%94-%D7%90%D7%99%D7%9E%D7%90-%D7%A9%D7%9C%D7%9A-%D7%90
חיזוק (חלקי) לדבריי הנ"ל ממחקר בצרפת: http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3541933,00.html
ראובן היקר, אני חושבת שלדעתם של תזונאים רבים העוסקים בסרטן (דר באדוויג ביניהם) ביצים נחשבות למזון חביב על תאים סרטניים והנן אסורות לחלוטין לחולי סרטן. לפי הדיעה התזונאית הרווחת שכדי להימנע מהמחלה יש לאכול כאילו אתה כבר חולה ומנסה להירפא, אני חושבת שאין מקום להמליץ על ביצים כגרועות פחות מבשר ומחלב.
תודה על תגובתך, אני יודע על עבודה אחת שהראתה קשר אפשרי בין אכילת ביצים וסרטן הערמונית, ועוד עבודה מארגנטינה על קשר עם סרטן המעי הגס, איני מכיר קשר שלילי בין ביצים וסרטן שד, אפילו להיפך, ראי כאן למשל: http://foodforbreastcancer.com/foods/eggs, וכאן: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2008-04/epr-enf040208.php. אשמח לראות אם יש לך מידע ממשי.
ראובן שלום
ראיתי שקישרת את הכתבה מכלכליסט:
http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3541933,00.html
ולצערי לא הצלחתי למצוא את המחקר ברשת. אתה נתקלת בו או שאתה מתבסס רק על המאמר?
אמנם הסתמכתי על המאמר בכלכליסט אבל הנה קצת מחקר על הנושא:
http://www.port.ac.uk/departments/academic/sportscience/news/supportingmaterial/filetodownload,78831,en.pdf
· Ader, D.N., & Shriver, C.D. (1998). Update on clinical and research
issues in cyclical mastalgia. The Breast Journal, 4, 25-32.
· Gehlsen, G. & Albohm, M. (1980). Evaluation of sports bras. The
Physician and Sports Medicine, 8, 89-96.
· Griffin, M. (2004). Beating the bounce. The Age. 29,August:1.
· Guinness World Records, (2007). Guinness Book of World Records.
USA: Time, Incorporated Home Entertainment.
· Hadi, M.S.A. (2000). Sports brassiere: Is it a solution for mastalgia?
The Breast Journal, 6, 407-409.
· Jansen, D.A., Stoetzel, R.S., & Leveque, J.E. (2002). Premenarchal
athletic injury to the breast bud as the cause for asymmetry: prevention
and treatment. The Breast Journal, 8, 108-111.
· Lantin, B. (2007). A weight off my shoulders. The Telegraph. 14, April.
· Lorentzen, D & Lawson, L. (1987). Selected sports bras: a
biomechanical analysis of breast motion while jogging. The Physician
and Sports Medicine, 15, 128-139.
· Mason, B., Page, K.A., & Fallon, K. (1999). An analysis of movement
and discomfort of the female breast during exercise and the effects of
breast support in three case studies. Australian Journal of Science and
Medicine in Sport, 2,134-144.
· Monestier, M. (1987). Human Oddities: A Book of Nature’s Anomalies.
Citadel Press: Pretoria.
· Page, K. & Steele, J. (1999). Breast motion and sports brassiere
Design, Implications for future research. Sports Medicine, 27, 205-211.
· Starr, C., Branson, D., Shehab, R., Farr, C., Ownbey, S. & Swinney, J.
(2005). Biomechanical analysis of a protocol type sports bra. Journal
of. Textile and Apparel, Technology and. Manufacturer, 4, 1-14.
שלום ראובן,
קראתי את הבלוג שלך בעניין רב, תודה רבה על הארת העיניים לנקודות שלא כל כך נוטים להזכיר!
רציתי לשאול אותך על שילוב סויה בתזונה של ילדות: עד כה שמעתי טיעון הפוך-שסויה לא ממש בריאה לילדות בגלל הרמות הגבוהות של האסטרוגן, שעלולות בין השאר להביא להתפתחות מוקדמת ועוד…
אשמח לשמוע מה דעתך בעניין…וכן- מהן הכמויות המומלצות של סויה ביום/בשבוע לילדות.
תודה רבה! תמי
תודה על תגובתך, קודם לעניין סויה וסרטן שד, הנה עוד מאמר: https://www.drbarak.com/2010/96-%D7%9E%D7%94-%D7%94%D7%A1%D7%99%D7%A0%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%99%D7%95%D7%93%D7%A2%D7%95%D7%AA-%D7%A9%D7%90%D7%A0%D7%97%D7%A0%D7%95-%D7%9C%D7%90
ובעניין מאכלי סויה לתינוקות, קראי כאן, ואם זה לא מספיק, תגידי ואבעא לך עוד:
https://www.drbarak.com/2008/%D7%A2%D7%9C-%D7%94%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%A9-%D7%91%D7%A4%D7%95%D7%A8%D7%9E%D7%95%D7%9C%D7%95%D7%AA-%D7%A2%D7%9C-%D7%91%D7%A1%D7%99%D7%A1-%D7%A1%D7%95%D7%99%D7%94-%D7%9C%D7%94%D7%90%D7%9B%D7%9C
שלום!
תודה על המאמר המאוד מעניין. משהו לא מסתדר לי ואשמח אם תסביר: אתה טוען שחלבון מן החי מקושר לסיכון גבוה לחלות בסרטן שד, ושביפן הסיכוי לחלות נמוך. אולם ביפן נשים אוכלות הרבה מאוד חלבון מן החי בדמות דגים, סושי וכדומה. איך זה מסתדר?
תודה! דורית
ההשערה שלי היא שב"חלבון מהחי" הם מתכוונים בעיקר לבשר בקר, ועוד אפשרות היא שהסויה שהן אוכלות מגיל צעיר מגן עליהן
תודה
ממה שאני ראיתי – התזונה היפנית היומיומית לא כולל כמויות גדולות של דגים. יש יותר עוף (ובשר) בתזונה הישראלית מאשר דגים בתזונה היפנית (שוב, מהתבוננות שלי בתזונה יומיומית של כמה משפחות. לא יודעת כמה זה מיצג).
תודה על המאמר המשחרר 🙂
רציתי להעיר שב"חזיה עם ברזלים" לא בהכרח יש ברזל. לעתים הברזל הוא פלסטיק (כך לפחות היה בחזיות שאני בדקתי).
תודה על תגובתך, קחי בחשבון כמה עובדות: 1) מדובר בתזונה המסורתית, לא המודרנית שקולקלה עלידי המערב, ואכן, התזונה היפנית המסורתית נוטה להיות דלה בחלבון מן החי. 2) המחקר על החזיות נעשה כשבכולן השתמשו במתכת ופחות בפלסטיק, וממה שאנירואה אצל מטופלות שלי, גם הפלסטיק לוחץ מאוד וממש מתווה חריצים על השד וסביבו, כי הוא נוקשה, בניגוד לחזיות הרכות, נטולות השלד, בין אם הוא מפלסטיק ובין ממתכת.
והנה חיזוק מצרפת: http://www.mnn.com/lifestyle/natural-beauty-fashion/stories/bras-dont-actually-work-says-french-study
http://medicalvideos.org/videos/6086/how-to-check-your-breasts
https://www.youtube.com/watch?v=3niMh6vCuws
ועל COOPER'S LIGAMENTS:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cooper's_ligaments
עוד חיזוק לדבריי
http://www.nrg.co.il/online/55/ART2/708/954.html?hp=55&cat=317&loc=7
ראובן, שלום. תודה על הפוסט.
למה בעצם גוזיות לא נחשבות למזיקות. הן לוחצות הרבה פעמים באותה מידה וגם אותן ממהרות להוריד כשמגיעות הביתה.
ממה שאני מתרשם הן לא חוסמות זרימת לימפה, וגם אין להן ברזלים כמובן ועל כן לא סופגות קרינה
אם את רוצה להסתיר את החזה תוכלי לעשות את זה עם פדים לנשים המתאימים לזה
http://www.mnn.com/lifestyle/natural-beauty-fashion/stories/bras-dont-actually-work-says-french-study
https://www.youtube.com/watch?t=59&v=8ZOMlf5BBMM
http://www.iflscience.com/health-and-medicine/no-bra-day-special-are-bras-bad-you
http://www.greenmedinfo.com/blog/breast-cancer-cover-continues
אני לא נוהג לפרסם אבל…
מטופלת שלי נתנה לי כתובת של יצרני חזיות ללא ברזלים מקנדה, מעולות, גם לבעלות חזה גגדול,
והן אכן נראות מצויינות, (זה בסדר, אני רופא, אז מותר להראות לי) אז הנה הלינק:
https://knix.com/