כתבה שישית בסדרת כתבות שלי באתר NRG
ליל ה-21 בדצמבר 1991 היה לילה מיוחד: לא רק שהיה זה הלילה הארוך של השנה (קרי-היום הקצר של השנה), אלא שזה היה גם ליל ירח מלא. באותו לילה הזמנתי את ידידי, אריק, אל גג ביתי למעט לפני השעה 3 בלילה. הוא הביא מאכלים שונים שמקורם בים שלא אפרט את טיבם, ולאחר שהסתיימה הארוחה, השכבתי אותו על הגג ועשיתי לו דיקור בנקודה השמינית של מרידיאן הריאות, הטיפול נמשך מהשעה 03:00 עד ל-05:00.
מי שמתמצא ניחש כבר שאריק סובל מאסתמה. ושמבחינה סינית מדובר במקרה של חוסר בצ'י ויין של הריאות. ומסיבה זו בחרתי את הנסיבות הספציפיות למאורע. ניסיתי לטפל בשתי הפתולוגיות: בחסר יין של הריאות על ידי בחירת מזון שמחזק יין, ורגע בציר הזמן בו היין מכסימלי, ובצ'י של הריאות, על ידי בחירת נקודה מסוימת וזמן מיוחד לדיקור.
הצ'י המזין, YING QI נע במרידיאנים במשך כל היממה. אמנם הוא נמצא בכל מקום בכל עת, אך בכל שעה מסוימת הוא נוכח בצורה דומיננטית יותר במרידיאן של איבר מסוים. תנועתו קבועה וקשורה בתנועת הקוסמוס, היא מחזורית וזה סדרה:
(לתשומת לבכם: השעון הסיני מורכב מ-12 שעות בנות 120 דקות כל אחת. על השעון ולוח השנה הסיני באחת השיחות הבאות.) כמו כן, מניתי בשיחתנו הקודמת את תפקידי הצ'י, וכעת אפרט:
חמישה תפקידים לצ'י:
• הוא אחראי על התמרה והנעה
• הוא אחראי על החזקת הדברים במקומם
• הוא אחראי על הרמה
• הוא אחרי על הגנה
• הוא אחראי על חימום
ואפרט במקצת:
TRANSFORMING התמרה 化 huà.
התמרה היא תהליך של שינוי בחומר קיים. תמורות ושינויים הם חלק בלתי נפרד מן הפיזיולוגיה של הצ'י. במצבו הדחוס צ'י הוא יין, במצבו האוורירי, הבלתי דחוס, טבעו יאנג. שני היבטים אלה של ה-צ'י, היין והיאנג, הם הבסיס לפיזיולוגיה של גוף האדם. כשהצ'י חסון אנחנו בריאים, כשהוא חלש מופיעות מחלות. אם הוא מאוזן שורר שקט, אם הוא נע בכיוון הלא נכון יש מחלה. התנועה החלקה והתקינה של ה-צ'י מאפשרת זרימה של הדם, הצ'י מניע את הדם, והדם מזין את הצ'י ואת כל הגוף. הכוח המניע של הצ'י שוכן בין שתי הכליות, הוא קשור ל-YUAN QI, ולאש שער החיים או שער החיוניות 命門, ה-Ming Men . צ'י הטחול מתמיר מזון ל- GUQI וצ'י הלב מתמיר GUQI לדם. צ'י הכליות מתמיר נוזלים וצ'י שלפוחית השתן מתמיר שתן. בחוסרצ'י יש קושי בתנועה, ליקוי בתפקוד האיברים, בצקות בשל חוסר פינוי נוזלים, וכו'.
TRANSPORTATION הנעה.
צ'י הוא המקור לתנועת הגוף, לשינויים, להנעות בתוכו, תנועה נכונה של ה-צ'י חיונית לתהליך התמרה תקין, לפעמים על הצ'י לעלות, לפעמים לרדת, תנועה כפולה זו מכונה "שמיים וארץ", השמיים שייכים ליאנג, והוא יורד, הארץ שייכת ליין והוא עולה.
הקיבה-והטחול הם הציר המרכזי של תנועה זו, תנועת ה-צ'י שלהם חיונית לרוב התהליכים הפיזיולוגים של הגוף, הם מהווים את ה"מרכז" של הגוף בכמה מובנים: הם המקור לצ'י ודם, לכן שאר האיברים תלויים בהם, הם גם שוכנים במרכז הגוף, ב"מחמם האמצעי", ממנו יש מעבר של צ'י בכל הכיוונים. הטחול מניע GUQI ונוזלים, והקיבה משלימה אותו. הטחול הוא איבר יין, והצ'י שלו עולה, אך תפקידיו, הנעה והתמרה, הם יאנגיים בטבעם, והקיבה, שהיא יאנג, והצ'י שלה יורד, תפקידיה, של עיבוד המזון וסיפוק המקור ליצירת נוזלי הגוף, הם ייניים. שניהם אחראים לייצור תקין של דם וצ'י, ולמעבר הרמוני דרך ה"מחמם האמצעי".
הכבד וריאות הם "המעגל החיצון", צ'י הריאות מניע ומפזר לחלוחית אל העור ומוריד את הצ'י המתקבל מהנשימה כלפי מטה, צ'י הכבד מניע את הצ'י בגוף בכלל, לכל הכיוונים.
אנרגטית, שורש/מקור הכבד הוא משמאל (ע"פ האנטומיה הסינית, המסתמכת במקרה זה על מקומו על פני טבלת 5 היסודות), והצ'י שלו עולה, באותו הגיון (לא אנטומי), הריאות שוכנות מימין והצ'י שלהן יורד. הכבד שייך אנרגטית ל"מחמם התחתון", ושולח צ'י כלפי מעלה, הריאות נמצאות ב"מחמם העליון" ומורידות צ'י מטה, יחד הם דואגים לזרימה חלקה של צ'י בין המחמם העליון לתחתון ובין איברי הגוף.
הלב והכליות הם השורש, הבסיס. בלב שוכנת הנפש SHEN, והוא שייך ליסוד האש. בכליות שוכנת ה"תמצית", JING, ESSENCE, והן שייכות ליסוד המים. הקוטביות בין הלב לכליות היא הקוטביות הבסיסית בין אש ומים. אש הלב יורדת לכליות לחמם אותן, המים של הכליות עולים ללב להזין את ההיבט היין שלו. תנועה זו שומרת על האיזון אש-מים, יאנג-יין, מעלה-מטה. כדי שתשרור הרמוניה בגוף דרושים תקשורת תקינה והרמוניה בין שני איברים אלה.
HOLDING החזקת האיברים והרקמות במקומם.
- צ'י מחזיק את הדם בתוך כלי הדם, בהיחלשו יש דימומים ספונטניים ושטפי דם.
- צ'י הכליות וצ'י שלפוחית השתן מחזיקים את השתן, בחולשה שלהם יש דליפת שתן והשתנה תכופה.
- צ'י הראות "מחזיק את הזיעה", כשהוא חלש יש הזעת יתר, או הזעה שלא במאמץ.
RAISING הרמה, העלאה.
צ'י נדרש לשם העלאת הדברים כלפי מעלה, להלחם בכוח הכבידה של כדור הארץ, לשמור שאיברים לא יצנחו. צ'י הטחול מרים את האיברים, בלעדיו יש צניחת רחם, שלפוחית, רקטום, בקעים, טחורים, ואף דכאון. צ'י הכליות עולה כלפי מעלה ועל כן חשוב בתהליך הנשימה.
PROTECTION הגנה.
צ'י הריאות מגן על הגוף מפני פתוגניים (מחוללי מחלה) חיצוניים. ואילו ה-WEI QI הוא כולו אנרגיה מגינה, והוא בכל הגוף.
WARMING חימום.
שמירה על וויסות חום הגוף, טמפרטורת גוף קבועה, זהו תפקידו של ה-יאנג-צ'י , צ'י הטחול ויאנג הכליות דואגים לחימום הגוף.
שורה של מצבי חולי נובעת מפתולוגיות שונות של צ'י, אלה חלק מן האפשרויות:
- צ'י חסר/חלש/ריק 氣虛 QI XU Deficient/depleted/vacuous Qi
אנרגיה חסרה, כללית (עייפות, חולשה, דכדוך) או ספציפית של איבר ועל כן תפקודו לקוי.
- צ'י צנוח/ממוטט/ שוקע 氣陥 QI XIAN Sinking/collapsed Qi
התמוטטות האנרגיה, שוק, חסר שנמשך זמן רב יכול להביא לכך, קשור לעיתים בצניחה של איברים, או בהתמוטטות נפשית.
- צ'י תקוע/לא זורם/עצור 氣滯 QI ZHI Stagnant/depressed Qi
תקלה בזרימה, הצ'י "נתקע", כגון לאחר טראומה, או בדיסהרמוניה של הכבד, כאבים בגלל עודף מקומי במקום התקיעות, עם חוסר במקום שמעבר לו
- צ'י מורד/הפוך 氣逆 QI NI Rebellious/Inverted Qi
צ'י מתמרד, פולש, זורם בכוון ההפוך לו היה צריך לזרום. כמו ב-צ'י הקיבה מתמרד, הגורם לבחילה והקאה. או צ'י הכבד הפולש ל-טחול .
כאמור, יש חשיבות רבה לכיוון תנועת הצ'י, התפקוד הפיזיולוגי התקין של האיברים הפנימיים וסוגי הצ'י השונים תלויים בין השאר בזרימה נכונה של ה-צ'י. התופעה נקראת "Ascending-Descending and Exiting-Entering". כלומר-על הצ'י לעלות ולרדת נכונה ולצאת ולהיכנס נכון. דוגמאות? בבקשה:
גיהוקים, שיהוקים, בחילה, הקאה, צרבת, נובעים מצ'י מורד בקיבה, שבמקום יורד עולה.
כאב ראש, סחרחורת, עצבנות, נובעים לראש מעלה של צ'י הכבד, גיהוק, בחילה והקאה-כשהוא פולש לקיבה, אבל שלשול כשהוא פולש לטחול, אך צואה יבשה, עצירות ושלשול לסירוגין אם פלש למעיים, לעומת דפיקות לב, שעול יבש בפלישתו ללב או לראות, וצריבה במתן שתן אם הגיע, רחמנא ליצלן, לשלפוחית השתן, בלי לשכוח שיעול ואסתמה מפלישה לריאות. אבל אסתמה, קוצר נשימה יכולים לנבוע ממרידת צ'י הכליות כלפי מעלה, ואי שקט, עצבנות והפרעות שינה כשצ'י הלב עולה במקום לרדת.
אנחנו מייחסים השפעת גם לרגשות על הצ'י, על פי הספר "השאלות הפשוטות" של הקיסר הצהוב 黃帝內經 Huángdì Nèijīng, מהמאה הראשונה לפנה"ס. שם נאמר בפרק 3:
"כעס גורם לצ'י לעלות ומשפיע על הכבד
שמחה מאטה את הצ'י ומשפיעה על הלב.
דאגה ומחשבות "קושרים" את הצ'י, משפיעים על הטחול והראות.
צער "ממיס" את הצ'י ומשפיע על הראות.
פחד מנחית את הצ'י ומשפיע על הכליות.
הלם/חרדה מפזר את הצ'י, משפיע על הכליות והלב".
סוגי צ'י, רשימה מסכמת.
יואן-צ'י Yuan QI 元氣 Original Qi
זהו הצ'י המקורי מקורו מההורים ומן מהתמצית- Jing נאגר בכליות Ming Men
נגיש בנק' מקור משתתף בכל התמרות ה-צ'י מפקח על גדילה והתפתחות משתתף ביצירת דם.
גו צ'י Gu QI 谷氣 Food/grain Qi
הוא צ'י המזון/ הדגנים, מקורו מהמזון. מגיע מן הטחול והקיבה לחזה, מובל ללב ולראות בשילוב Kong Qi יוצר Zong Qi כ"כ הופך לדם תחת בקרת Yuan Qi וצ'י הכליות
קונג צ'י Kong QI 空氣 Air Qi
צ'י הזמין, מהאוויר, מובל מהראות לחזה. משתתף יחד עם GuQi ביצירת הדם.
צונג צ'י Zong QI 宗氣 Essential Qi
צ'י הגדול, מקורו משני סוגי צ'י נרכש, שהם Gu+Kong, שוכן בחזה, משפיע על הלב והראות עולה בגרון מזין את הלב והראות, עוזר להם בתפקידיהם, שולט על הדיבור ועוצמת הקול, שעל זרימת הדם לגפיים.
ז'נג צ'י Zheng QI 真氣 True Qi
הצ'י האמיתי, מקורו מ-Zong Qi , נמצא בכל הגוף. זהו הצ'י ה"אמיתי", השמיש לגוף להגנה והזנה.
יינג צ'י Ying QI 營氣 Nutrient Qi
צ'י המזין\ בא מ- Gu Qi נע במרידיאנים, מזין את האיברים אחד ממרכיבי הדם.
ווי צ'י Wei QI 衛氣 Defensive Qi
צ'י המגן בא מ-Gu Qi, נמצא בעור ובשרירים. מחמם, מזין, שולט על פתיחת וסגירת הנקבוביות, מווסת את חום הגוף, מגן מפני התקפות חיצוניות.
ז'ונג צ'י Zhong Qi 中氣 Central Qi
צ'י המרכזי מצ'י הטחול וצ'י הקיבה במרכז הגוף, בעיקר הטחול מרים, מעלה, נלחם בכוח הכבידה של כדור הארץ.
עוד סוג של צ'י שלא שייך לגוף הוא שיה צ'י 邪氣 Xie Qi שפירושו צ'י רע, והוא בעצם מחולל מחלה, חדירתו לגוף מתחילה תהליך שאנו מזהים כחולי. על סוגיו השונים- בשיחות שתבואנה.
השאר תגובה