עכשיו (שוב) מדברים על תזונת האדם הקדמון, אז במה מדובר?

הם היו חזקים, שריריים, משורגים להפליא. כך אנחנו מניחים, לפחות. הם בוודאי לא השתרעו מול הטלוויזיה, פחית בירה בידם האחת וגיגית גלידה בשנייה, מבטם מזוגג וכרסם משתפלת לה מטה. עכשיו מגלה מחקר שוודי, שלמרות המרחק של זמן והתפתחות טכנולוגית שעבר האדם מאז אבות אבותיו הקדומים, אנשי המערות – ייתכן שהתזונה שלהם היא בדיוק מה שהוא צריך.

משתתפיו של ניסוי שנעשה במכון קארולינסקה בשטוקהולם אכלו במשך שלושה שבועות את התפריט המשוער של תקופת האבן: פירות טריים, ירקות, גרגרים, בשר (רזה) ודגים. הותר להם לשתות מיץ עגבניות ולימון וגם תה וקפה, אך לא חלב או סוכר. הם הורידו כ-2.5 ק"ג בממוצע ממשקלם במשך שלושת השבועות האלה וזכו גם בהפחתה של גורמי סיכון למחלות לב.

לא רק דגני בוקר לא היו בתקופת האבן; לפני שהאדם החל לעבד את האדמה גם לא היו ברשותו מוצרי חלב או סוכר מעובד. לפיכך, נאסר על משתתפי הניסוי לצרוך מוצרים רבים שהם חלק משגרת האכילה של האדם המודרני: אורז, פסטה, מלח, שעועית, נקניקיות, אלכוהול, בוטנים, מיץ פירות ועוד. אף על פי כן, ניתן להם לאכול שני תפוחי אדמה ביום, מעט פירות יבשים, ופעם בשבוע – מנת בשר שמן מעט יותר.

בין שאר הממצאים, שהתפרסמו ב-"European Journal of Clinical Nutrition", נהנו המשתתפים מירידה ניכרת (כ-70%) בסיכון לקרישי דם וכן מירידה של 5% ברמת לחץ הדם שלהם. מחקרים קודמים הראו כי "דיאטת המערות" מועילה גם לחולי סוכרת.

ד"ר פר וונדל, שעמד בראש המחקר, אמר ל"טלגרף" הבריטי כי מתברר שאפילו במשך תקופה קצרה יש לדיאטה זו השפעה טובה הן על המשקל והן על גורמי הסיכון למחלות לב. עם זאת ציין כי אי צריכה של מוצרי מזון מסוימים עלולה להוביל להשפעות אחרות על הבריאות הכללית –

אז לא ברור עד כמה כדאי ואפשרי לרוץ חזרה לתזונת אנשי המערות. המחסור בעוגות קצפת בטוח היטיב עם בריאותם של אותם אבות ואמהות קדמונים, אבל ליישם את זה לחלוטין, ביום-יום באורח חיים מודרני יהיה כמעט בלתי אפשרי.

לראש העמוד