הנה השורה התחתונה: גלישת גלים טובה כמו ריטלין לפחות, וללא תופעות הלוואי שלו.
לא מעט הורים מגיעים אליי עם ילדיהם המאובחנים כבעלי הפרעת קשב וריכוז, בבקשה כי אתן להם פתרון טבעי, שיחסוך מהם את הצורך בנטילת תרופות, הידועות בתופעות הלוואי שלהן.
המערכת בקונוונציונלית מכירה רק דרך אחת לטפל בתופעה, והיא מתן תרופות ממשפחת האמפטמינים (המוכרים כ"ספידים" בשפת העם, ראו מאמר קודם שלי בנושא), המקנים לילדים אלה, שיפור זמני של יכולת הריכוז, ומפחיתים את האימפולסיביות והתזזיתיות המאפיינת אותם. אלא שתופעות הלוואי של תרופות אלה לא פשוטות, ויש מחקרים הטוענים כי הן כלל אינם יעילות לטווח הארוך.
מן הצד השני של המתרס קיימת פעילות גופנית, המשפעלת את מערכת הקשב, הכוללת סדרת תיפקודים: היכולת ללמוד תהליכים בשלבים Sequence Learning, את הזכרון לטווח קצר (במהלך עבודה) Working Memory, את קביעת סדרי עדיפויות Prioritizing, היכולת לדכא ולשלוט בדחפים Inhibiting, ואת "החזקת" תשומת הלב Sustaining Attention.
ברמה המעשית מאלץ העיסוק בפעילות גופנית את העוסק בו (לרוב ילד) להיות פחות אימפולסיבי, יותר בפוקוס, ופתוח לאפשרות ללמוד ולהפנים.
תוצר נוסף של פעילות גופנית מן הסוג הגלום בגלישת גלים היא היכולת להתגבר על כשלונות, ולתקוף כל פעם מחדש בעיה, גם אם נכשלנו בה מאות פעמים, עד שנתגבר ונצליח.
זו תרופה נהדרת להלך הרוח בקרב לא מעט בעלי הפרעות קשב וריכוז, הרגילים לכשלונות, והמשננים לעצמם "לא משנה מה אעשה- נועדתי להכשל".
בעת פעילות ספורטיבית משחרר המוח כמויות של חומרים המוכרים כאנדורפינים Endorphins. אלה חומרים דמויי הורמון המווסתים את תחושות ההנאה, הכאב, ואת מצב הרוח. כמו כן משתחררים כימיקלים המשפיעים על הריכוז ותשומת הלב, החסרים בהפרעות קשב, אלה הם דופאמין, נוראפינפרין וסרוטונין. Dopamine, Norepinephrine, Serotonin. סוג הפעילויות הגופניות היעילות יותר להפעלת מנגנונים אלה הוא כזה הדורש תשומת לב, הפעלת קואורדינציה, שיווי משקל ויכולת רגיעה בו זמנית. אין כמו גלישה לשילוב כל אלה.
גולשים רבים מתארים את החוויה של "תפיסת גל" כחוויה רוחנית. כמצב של חיבור ל"כוח עליון", של "להיות אחד עם הטבע", מצב המזכיר מצבים מדיטטיביים, כפי שחווים אלה המתרגלים מדיטציה, יוגה, זן, ושיטות רוחניות שונות. הדגש הוא תמיד על שקט פנימי, ריכוז, ערנות רבה, ועם זאת רוגע, שלווה ונינוחות. בתחילה יחווה הגולש תחושות אלה בהיותו במים, עם הגלשן, אך עם הזמן הוא "לוקח" אותן עימו אל חיי היום-יום, הן הופכות להיות חלק ממנו ומעצבות את יחסיו עם העולם.
תופעה מעניינת היא תופעת הנימוס וההתחשבות בזולת: כשאתה במים אתה ער לסובבים אותך, ומתנהג בנימוס ודרך ארץ, כללי הנימוס במים מחייבים לתת זכות קדימה לאחר, לא "לגנוב גלים" ולעזור למי שנמצא במצוקה או נתקל בקשיים, הגולש מכבד את עמיתו ואת רכושו. עם הזמן- הופכים כללים אלה להיות חלק מן הגולשים גם על היבשה.
יכולת אחרת שהגלישה מפתחת היא יכולת ההתבוננות: אתה יושב על הגלשן וממתין לגל ה"נכון", עליך להתבונן היטב בכל מה ומי שנמצא סביבך, ברוח, בשמש, בגלים המתקרבים, במה שמתרחש באותה עת על החוף, אליו אתה מתכוון לגלוש, ועם זאת להיות נינוח ו"רך" ולא נוקשה פיזית, מצד שלישי עליך להיות קשוב מספיק כדי לא לפספס את הרגע. בקיצור- אתה כולך "כאן ועכשיו", כל הריכוז והקשב שלך נמצאים בשיאם, לא לרגע, אלא למשך שעות לפעמים, ועם הזמן- במשך היום כולו, כל חייך, לא רק בזמן שאתה גולש.
ושוב השורה התחתונה: גלישת גלים טובה כמו ריטלין לפחות, אם לא יותר, וללא תופעות לוואי. לכו לגלוש וקחו את הילדים, זהו הספורט האולטימטיבי. עצה של רופא.

ריטלין
אולי יעניין אתכם מאמר שהתפרסם באתר "אמת אחרת" בנושא: http://www.emetaheret.org.il/2011/09/15/%D7%A1%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%A8-%D7%90%D7%9E%D7%90-%D7%A0%D7%99%D7%A6%D7%97%D7%AA%D7%99-%D7%A8%D7%99%D7%98%D7%9C%D7%99%D7%9F-%D7%95%D7%94%D7%A8%D7%95%D7%95%D7%97%D7%AA%D7%99-%D7%91%D7%A0%D7%99/
והנה ידיעה שהתפרסמה זה עתה:
http://www.haaretz.co.il/news/world/1.1515627
http://galimsurf.com/
שלום לכולם. המילים חודרות ואמיתיות. בתור גולש גלים מגיל 13 (היום בן 41), חווית הגלישה בנתה אותי ואת חבריי לספורט בצורה מדהימה. לא אספר בשבחנו, אך אספר מה זה עשה לנו כנערים וכבוגרים. הים, הגלישה, החופש והמהירות, הקימה בשעה חמש בבוקר, הגלישה במשך 365 ימים בשנה ובכל מזג אוויר, היכולת לחוש שונים ומיוחדים ולהתחבר אל הרצונות שלנו וגם להתעמת עם פחדינו (היו ימים רבים שהים מפחיד אך אנו המשכנו לגלוש שעות ארוכות), הרעב לאוכל טעים לאחר 4 שעות במי-מלח, החברות בגלישה, התחרותיות הטובה והמשפרת, ועוד הרבה תחושות טובות ומחזקות. אנא, הסירו את המילה ריטאלין מהלקסיקון, תנו לילדכם גלשן החל מגיל חמש, תימכו בו ותנו לו לבנות את עצמו יחד עם הים.
תודה!!! עשה מצווה, תפיץ את המאמר, שתף בו כמה שיותר אנשים!
כתבה מעולה, בתור מדריך גלישת גלים וגולש מזה למעלה מ-20 שנה, אני ממליץ בחום רב על הספורט הזה כמרגיע, משקם, מעצב (גוף ונפש) והכי חשוב – מהנה!
כל הכבוד, כאחד שעובד במערכת החינוך לא מפסיקים להמליץ (המלצה ….)לילדים על ריטלין, גם כאלה שלא ממש צריכים. הגיע הזמן לחשיבה אחרת ולפתרונות אחרים.
ד"ר אלון אבישר, פסיכולוג חינוכי
חן חן ותודה רבה, מי ייתן וירבו כמוך
אני חושב שהכותב לא כותב מניסיונו האישי ולא מביא מחקרים שמוכיחים את הטענות האלה. בתור בעל הפרעת קשב וריכוז שלא אובחן שנים רבות (28 שנים) וכן עסק בפעילויות ספורט שונות (כושר, כדור עף, כדור סל, ספורט מוטורי, צלילה) – אין שום קשר בין כמות הספורט שעשיתי ליכולת שלי להתמודד עם מטלות יומיומיות.
צר לי לאכזב אתכם, אבל הפרעת קשב הינה בעיה פיזיולוגית ולא פסיכולוגית. זה שאתה יודע מה אתה אמור לעשות, לא אומר שתעשה את זה, כשם שאדם הזקוק למשקפיים לא יכול להתגבר על קוצר הראייה שלו ללא פתרון אמיתי פיזי.
חשוב להסתכל על הדברים באופן מפוכח. זה שריטלין הוא בעל תופעות לוואי לא אומר שמתן תרופה אינו הפתרון הנכון. כרגע זה הפתרון הרע במיעוטו ועם השנים יפותחו תרופות טובות יותר. הטענות נגד ריטלין הן כמו הטענות נגד חיסונים עם כספית. הבעיה היא לא החיסון אלא הכספית. אז המציאו חיסון בלי כספית, לא ביטלו את כל החיסונים בגלל זה.
ובקיצור, יש להתייחס להפרעת קשב כמוגבלות פיזית ולא ניתן לצפות מאדם בעל מוגבלות להתגבר עליה בכוחות עצמו.
[…] המאמר: ד"ר ראובן ברק הוא רופא (MD) המטפל ברפואה סינית מסורתית. […]
תודה לך
תודה!
מתחבר ומזדהה ממקום קצת אחר.
מעולם לא גלשתי אך בילדותי כילד היפראקטיבי עם הפרעת קשב מה שהציל אותי מהריטלין הוא אומנויות לחימה,
כל העקרונות שציינת כאן נכונים גם שם.
היום אני עוסק בתחום המחול הקלאסי (בלט) ומוצא גם שם מזור נפלא למציאת האיזון, לשימוש במומנטום וחיבור אנושי, לשיפור עמידות פיזית ומנטאלית.
תודה על המאמר המרתק (:
חייב להוסיף כאן משהו כמדריך גלישה מספר שנים וכגולש כבר 30 שנים וככל הנראה בדיעבד בוודאי הייתי מתאבחן כבעל סימפטום של הפרעת קשב וריכוז כיום אני עובד עם מספר לא קטן של ילדים מאובחנים חלקם קשים יותר וחלקם פחות וחייב לציין שהתגובות של ההורים שמקבלים את הילדים לאחר שיעור גלישת גלים הם מאוד חיוביות וראויות לשבח הילדים משנים את התנהגותם בלי להרגיש את השינוי וההשפעה נמשכת הרבה יותר זמן מכל תרופה אחרת שהם נוטלים.כדאי לבדוק את זה אישית ולאמשנה באיזה גיל.
Peaksurfschool