בכל פעם שאני רואה מישהו שותה משקה "דיאט" אני מתחלחל, ומשתדל לא להסתיר, ואף להראות זאת בגלוי. היום אסביר לכם למה.

שלושה מחקרים בדקו את הקשר בין צריכת ממתיקים מלאכותיים ועליה במשקל.

באחד, מן העתון הרפואי Obesity, מ-2009, נבדק משקלם של 5,158 מבוגרים בין השנים 1979 ו-1988 כנגד צריכת ממתיקים מלאכותיים.

התוצאה: נמצא קשר חיובי משמעותי בין השניים, תלוי מידת הצריכה (significant positive dose-response relationship) או בשפת העם: ככל שצרכו יותר ממתיקים מלאכותיים- השמינו יותר. הממצא לא היה תלוי במין, גיל, מוצא אתני או מצב סוציואקונומי. בממוצע עלה ה BMI מ-25 ל-30 באחוז ניכר מן הנבדקים, והעליה התרחשה גם אצל כאלה שבתחילת הניסוי היו בעלי BMI תקין.

Fueling the obesity epidemic? Artificially sweetened beverage use and long-term weight gain. Fowler SP, Williams K, Resendez RG, Hunt KJ, Hazuda HP, Stern MP. Department of Medicine, Division of Clinical Epidemiology, The University of Texas Health Science Center at San Antonio, San Antonio, Texas, USA.

המחקר השני הוצג בכנס החברה האמריקאית לחקר הסוכרת השנה, והוא מביא מסקנות ממחקר אורכי על הזדקנות המתקיים מזה 20 שנה בסן-אנטוניו שבארה"ב. the San Antonio Longitudinal Study of Aging (SALSA)..

להקדים את המאוחר אומר שהמסקנות הן שצריכת הממתיק המלאכותי אספרטם aspartame מעלה רמות סוכר, ובכך מגביר את התפתחות רמת הסוכרת, ומגדיל את היקף הבטן (כלומר- משמין).

בחלק הראשון של המחקר עקבו אחר 474 איש, אשר נבדקו במהלך 9 וחצי שנים. גם כאן, כמו במחקר הקודם בדקו משקל, גובה, משקל, היקף במותן וצריכת ממתיקים מלאכותיים.

בקרב צרכני האספרטם הייתה עליה בהיקף המותן של 70% יותר לעתים אלה שלא צרכו אותו, תוך לקיחה בחשבון של כל הפרמטרים להתאמה בין האוכלוסיות, וככל שהצריכה הייתה גבוהה יותר- הייתה עליה דרמטית, יותר, עד לכדי פי 5 בקרב מישהוגדרו כ"frequent users",', כלומר- מי ששתו 2 או יותר משקאות דיאט ביום.

החוקרים ציינו שהיקף המותן הוא מדד לרמת השומן המרכזי (התוך בטני) הידוע כסגורם סיכון מרכזי בהתפתחות סוכרת, סרטן, מחלות לב ומחלותץ כרוניות נוספות.

במחקר שלישי', שהוצג גם הוא בכנס, נבדק הקשר בין צריכת אספרטם לבין רמות סוכר בדם בצום ורמות אינסולין ב-40 עכברי מעבדה חולי סוכרת.

בניסוי זה קבלו כל העכברים את אותה תזונה, 20 קבלו בנוסף אספרטם ו-20 לא.

כעבור 3 חודשים נמצא כי לעכברים הסוכרתיים שקבלו אספרטם היו רמות סוכר בדם בצום גבוהות יותר, ורמות אינסולין נמוכות יותר. הדבר מצביע על אי תפקוד של הלבלב, או אם נתרגם את זה לשפת בני-אדם= להדרדרות בסוכרת שלהם.

עובדה מעניינת נוספת היא שבקרב מקבלי האספרטם 50% מתו מוקדם יותר ולא הגיעו לגיל הצפוי להם.

"Diet Soft Drink Consumption Is Associated with Increased Waist Circumference in the San Antonio Longitudinal Study of Aging." Sharon P Fowler, Ken Williams, Helen P Hazuda. Abstract no: 0062-OR. Presented Sat 25 Jun 2011.

"Aspartame Consumption Is Associated with Elevated Fasting Glucose in Diabetes-Prone Mice." Sharon Parten Fowler, Ganesh V Halade, Gabriel Fernandes. Abstract no: 0788-P Presented Mon 27 June 2011. American Diabetes Association.

http://www.diabetes.org/

אז מה זה הדבר הזה?

בשנת 1965, ערך כימאי בשם ג'יימס שלאטר, עובד של חברת התרופותG.D. Searle & Company ניסוי על תרופה חדשה נגד אולקוס. תוך כדי קריאה בניירת, הוא הרטיב את אצבעו בלשון כדי להפוך דף, וגילה שטעמה מתוק, בגלל שאריות אותה של תרופה, שלימים תהפוך לממתיק המלאכותי הנפוץ בעולם, ושמו אספרטם Aspartame, או בשמו המסחרי- נוטרה-סוויט NutraSweet. אחד מתוספי המזון הנפוצים והמסוכנים הקיימים.

אספרטיים, או בשמו החדש משנת 2009 אמינוסוויט AminoSweet , הלוא הוא N-(L-α-Aspartyl)-L-phenylalanine, 1-methyl ester, הוא ממתיק מלאכותי, המוכר גם כ- E951, הוא מתוק פי 200 מסוכר, ומכיל 4 קלוריות ל-100 גרם.

גילוי מרעיש זה גרם לחברת התרופות לזנוח מיידית את הכוון הרפואי (טיפול באולקוס) ולהתמקד באותו חומר כממתיק מלאכותי.

זה לא המקרה היחיד בהסטוריה של הרפואה שכך היה:

  • סאכארין, הממתיק במלאכותי בעתיק ביותר, התגלה על ידי כימאי בשם קונסטנטין פאהלברג שעבד על תוצרי לוואי של פחם.
  • לסד LSD הופק לראשונה ב-16 בנובמבר 1938 ע"י הכימאי השוויצרי אלברט הופמאן כשבדק שימושים אפשריים לתוצרי לוואי של ארגוט ERGOT, ורק 5 שנים מאוחר יותר התגלו תכונותיו הפסיכדליות' דבר הנחגג ומצויין עד היום בעולם ב"יום האופניים" “Bicycle Day”. בתאריך 19 באפריל. (https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Bicycle%20Day)
  • כך גם התגלה במקרה הפניצילין ב-1928 כאשר החוקר סר אלכסנדר פלמינג ניסה לגדל במעבדתו חיידקי סטאפילולוקוקוס ופטריה כחלחלה-ירקרקה מנעה זאת ממנו, זו פטריית הפניצילינום.
  • ואסור לנו לשכוח את הויאגרה, שפותחה בתחילת שנות ה-90 לטיפול ביתר לחץ דם ומחלת לב איסכמית וגילוי מקרי של תכונה אחרת שלה שינה את גורלה ואת גורלם של גברים רבים בעולם.

אספרטם אושר לשימוש כממתיק מלאכותי במזון יבש ב-1981 ולמשקאות מוגזים ב-1983. האמת היא שהאישור הראשוני למזון יבש ניתן ב- 1974, אבל הוא בוטל בעקבות התנגדותו של חוקר מוח בשם ד"ר ג'והן אולני Dr John W. Olney שחקר נזקים ותופעות לוואי, ואושר שנית בעקבות לחץ מסיבי דשל חברת מונסנטו Monsanto האימתנית שרכשה את הזכויות על החומר.

לאספרטם מיוחסות 75% של תופעות הלוואיוהתגובות לתוספי מזון. ביניהן אפשר למנות (פרט להשמנה עליה כתבתי למעלה) כאבי ראש, מיגרנות, סחרחורות, פרכוסים, בחילה, נמלולים והרדמויות עור/גפיים, התכווצויות שרירים, פריחה, דכאון, תשישות כרונית, הפרעות בקצב הלב, הפרעות שינה, הפרעות ראייה, אובדן שמיעה, דפיקות לב לא סדירות, קשיי נשימה, התקפי חרדה, הפרעות דיבור, אובדן חוש הטעם, הפרעות שיווי משקל, אובדן שכרון, כאבי פרקים, עוויתות ו…מוות.

כמו כן הואשם האספרטם בהחמרה של מצבים כרוניים קיימים כגון: גידולי מוח, טרשת נפוצה, אפילפסיה, תסמונת התשישות הכרונית, מחלת פרקינסון, אלצהיימר, פיגור שכלי, לימפומה, מומים מולדים, פיברומיאלגיה וסוכרת.

אספרטם מורכב משלושה כימיקלים: חומצה אספרטית aspartic acid, פנילאלנין phenylalanine, ומתאנול methanol.

חלקכם זוכר אולי את "תסמונת מלחמת המפרץ", בה לקו חיילים רבים שנטלו חלק במלחמה ההיא בעירק. תסמונת מלחמת המפרץ הפרסי (GWS) או מחלה מלחמת המפרץ הפרסי (GWI) היא מחלה שדווחה על ידי ותיקי הקרב של מלחמת המפרץ הפרסי 1991 ומאופיינת במגוון של תסמינים בלתי מוסברים מבחינה רפואית. טווח הסימפטומים שיוחסו תסמונת זו היה רחב היקף, וכלל עייפות כרונית, חוסר שליטה בשרירים, כאבי ראש, סחרחורות ואובדן שיווי משקל, הפרעות זיכרון , כאבי פרקים, הפרעות עיכול, בעיות עור, קוצר נשימה, עלייה בתנגודת לאינסולין. סרטן המוח, Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS(הידועה גם בכינוי מחלת לו גריג, או בתור מחלת העצבים המוטוריים), טרשת נפוצה, פיברומיאלגיה  ואף מוות.

אז כעת, כעבור 20 שנה,מסתמן שהגורם למחלה מסתורית זו היה כמויות גדולות של משקאות קלים דיאט, כלומר מכילי אספרטם, שעמדו בחום של עד 30 מעלות, וכתוצאה מכך התפרק בהם האספרטם למרכיביו: פורמלין formaldehyde, Diketopiperazine (DKP), ומתאנול methanol,

(מי מכם שיתעניין ויקרא קצת על ( Diketopiperazine (DKP יגלה עולם מרתק ומפחיד ביותר של מחלות ונזקים בריאותיים בלתי הפיכים).

אבל האספרטם לא לבד, הממתיקים המלאכותיים כולם חשודים כמזיקים לבריאות ורצוי להימנע מהם. אחדים מממתיקים אלו כגון דולצין, ציקלמט (סוכרזית) וסכרין הוכחו בפועל כמזיקים לבריאות ומומלץ להימנע מהם או להשתמש בהם בכמויות זעירות.

ולא רק שהם אינם מונעים את הרעב למתוק, לעיתים קרובות הם בעלי השפעה הפוכה.

סכרין Saccharine

מוצרים: מתוק וקל (Sweet N Low), הרמזית, סוכרזית, Sweet Diet

מתוך ניסויים בבעלי חיים, עולים החששות הבאים: נזק לכליות, עליה בשכיחות סרטן שלפוחית השתן, חשש לסרטן השחלות והרחם.

ה – FDA ניסה ב- 1977, לאסור את השימוש בו. אבל לא עמד מול הלחץ של התעשייה והקונגרס. אז הוגבל שימושו, ובתוספת הכיתוב: "חשוד כחומר מסרטן", התעשייה עברה לתחליפים שגם הם אינם נקיים מסיכונים. ב- 1984 הוגבל השימוש של סכרין על ידי ארגון הבריאות העולמי. בשנת 2000 ה – FDA נסוג נסיגה נוספת, ואישר למחוק את הכיתוב  המזהיר מפני סרטן.

ציקלמט Cyclamate

מוצרים: סוכלמאט

במחקרים שנעשו בבעלי חיים התברר שכמות גדולה מאד של ציקלמט גורמת לתופעות לוואי שונות שהחשובה ביניהן היא גרימת סרטן שלפוחית השתן. זו הסיבה מדוע אסר ה FDA את השימוש בציקלמאט. והאיחוד האירופי הגביל את שימושו.

סורביטול Sorbitol

הסורביטול הוא תרכובת כוהלית המצויה באופו טבעי באצות ים ובכמה פירות כגון ענבים, דובדבנים, שזיפים, תפוחי עץ, משמשים, אפרסקים, תמרים ובמיוחד בפירות ממשפחת התות. את הסורביטול מייצרים באופן מלאכותי מסוכר ענבים (גלוקוז). הסורביטול נמס במים ומתיקותו כ- 60% מזו של הסוכר הרגיל. שיעור קליטתו בדם הוא קטן ואיטי מאד וחילוף החומרים שלו אינו זקוק לאינסולין ולכן הוא נסבל על ידי חולי סוכרת. כמות הקלוריות שהגוף יכול להפיק ממנו היא קטנה. לפיכך נראה היה בעבר כי הוא תחליף טוב לסוכרתיים. משמש רבות כתחליף לסוכר לחולי סוכרת. אולם, יש לו תופעות לוואי: מגביר את הסיכון לקטרקט. למרות שהסורביטול אינו משפיע רבות על רמת הסוכר בדם, נמצא בכל זאת שכמות הגליקוגן בכבד גדלה לאחר השימוש בסורביטול והגוף מנצל אותו בצורה זו לאספקת אנרגיה במידת מה. מזרז את התנועה הפריסטלטית של הקיבה והמעיים. כמויות גדולות מדי עלולות לגרום להפרעות במערכת העיכול, גזים התכווצויות ולשלשולים. תופעות דומות לתסמונת מעי רגיז, קוליטיס וקרון. במיוחד בשימוש ממושך. עלול להיות מסוכן לילדים, במיוחד לאלה הרגישים במערכת העיכול. לכן הוא אסור לשימוש בחטיפים לילדים במספר מדינות.סורביטול אינו מומלץ לחולי סוכרת, בהיותו מגביר סיכון לקטרקט ותופעות לוואי נוספות שצויינו לעיל. עדיף להשתמש ב"מתוק-לי".

קסיליטול Xylitol

תרכובת כוהלית הנגזרת מסוכר הקסילוז (פחמימה בעלת חמישה פחמנים) המופק מתאית למחצה (המיצלולוז). מתיקותו דומה לסוכר הרגיל. נקלט בדם אך בקושי עובר את חילוף החומרים בגוף בעזרת אינסולין, אינו מעלה את רמת הסוכר בדם ולכן נסבל על ידי חולי סוכרת. מתעכל בחלקו לכן מספק כמחצית הקלוריות מסוכר. נמס במים ומצוי באופן טבעי בכמה פטריות, בצל, דלעת, אצות ועוד.

תופעות לוואי: בכמות של מעל 10 גרם, הוא עלול לגרום לשלשול. הפרעות עיכול, גזים, התכווצויות, תסמונת המעי הרגיז או מחלת קרון וקוליטיס. פגיעה בכליות. עליה ברמת האשלגן בדם, ירידה ברמת הזרחן. תופעות אלרגיות.

מניטול Manitol

מניטול הוא תרכובת כוהלית בעלת שישה פחמנים. הוא מצוי בטבע בירקות כגון בצל דלעת, אצות ים, פטריות ועוד. מתיקותו דומה לזו של הסוכר הרגיל.

היות שהמינטול נקלט בגוף בקושי ורק בחלקו, הוא מספק רק כמחצית הקלוריות שמספק הגלוקוז. נסבל על ידי חולי סוכרת ומשמש כתחליף לסוכר במזונות דיאטטיים אחדים. בשימוש ממושך בכמויות גדולות עלולות להיות תופעות לוואי.

תופעות לוואי: בכמות של מעל 10 גרם, הוא עלול לגרום לשלשול. הפרעות עיכול, גזים, התכווצויות, תופעות דומות לתסמונת המעי הרגיז או מחלות קרון וקוליטיס. פגיעה בכליות. עליה ברמת האשלגן בדם, ירידה ברמת הזרחן. תופעות אלרגיות.

אצסולפם KAcesulfame k

מוצרים: Sweet One, Swiss Sweet, Sunett

הרמה היומית המותרת לאכילה: 9 מ"ג  לק"ג משקל גוף

אצסולפם K (באנגלית: Acesulfame k) מורכב ממלח אשלגני  של תרכובת כימית. בריכוז של 3% הוא מתוק פי 200 מהסוכר הרגיל. יש לו טעם מריר, לכן מערבבים אותו בממתיקים אחרים. הוא אינו מתעכל, ואינו מוסיף קלוריות. הוא יציב בחום. לכאורה אינו מזיק בכמות קטנה.

תופעות לוואי: בשימוש ממושך עלול לגרום לסרטן ופגיעה בבלוטת התריס. אלה הן מסקנות חמורות על סמך ניסויים בחיות מעבדה. קשה לקבוע מהי הכמות שכביכול אינה מזיקה לבני האדם, מאחר ובלתי אפשרי לעשות ניסוי כזה.

סוכרלוז Sucralose

מוצרים: סוכרה דיאט, ספלנדה Splenda

הרמה היומית המותרת לאכילה: 5 מ"ג לק"ג משקל גוף

תופעות לוואי: הוא גורם להתכווצות בלוטת התחמוס (האחראית למערכת החיסון), הגדלת הכבד והכליות, ניוון בלוטות לימפה והטחול, הפרעה בגדילה בילדים, ירידה בספירת הדם האדומה (אנמיה), הפלות, שלשולים, ושינויים במבנה המעי העיוור.

קיימים מוצרים שהם שילוב בין שני ממתיקים עיקריים:

סכרין+ ציקלמט: דיאטיפ, כמו סוכר

אספרטם+ סכרין: סוכרזית זהב

אספרטם+ אסולפם-K: הרמזית זהב

 

כשנשאלה ד"ר הזודה, מנהלת המחקר הראשון שהצגתי, " אז מה הפתרון" היא ענתה "ההגיון הבריא אומר שישתו מים"