בעקבות כמה פוסטים שלי, אחד על דיאטה פליאוליטית , כמה על כולסטרול עם או בלי יין, אחד על תזונה על פי שעות היום, בהם הוזכרו מזונות ומוצרים מן החי, קבלתי מגוון של תגובות, חלקן מבולבלות, וחלקן זועמות. ואני מבקש להבהיר:
אני צמחוני, כבר כמעט 40 שנה, אני לא מטיף לאכילת בשר, וממעיט להטיף לדברים אחרים (כמעט, רק אל תאכלו מוצרי חלב, בשר, רק מעט דגים, ורק מדיג חופשי בים הצפוני ולא מבריכות או כלובים, חיטה מודרנית, תפוחי אדמה, סוכר, ובכלל פחמימות פשוטות, וחומרים משמרים, צבעי מאכל…) אבל אני מביא לבלוג שלי דעות שונות וניסויים מעניינים, המוכיחים שגם תפיסה תזונתית שונה ואף הפוכה משלי- מניבה לעתים תוצאות חיוביות. יש עוד דעות בעולם, חוץ מזו שלי (ושלכם), וגם אותן אני שמח לשמוע ולהביא. (אפילו שבשר אדום זה רע, אבל בעיה של מי שאוכל אותו).
וכדי להוכיח זאת (שטויות, זה לא מוכיח כלום,אבל זה נשמע טוב ותומך בדעותיי) אני מביא היום אפשרות "משלנו", הצמחונים.
לא מזמן כתבתי כאן על הדיאטה הפלאוליטית, אחרי שכבר הזכרתי אותה בעבר, אלא שכפי שהזכרתי כבר, אני צמחוני זה שנים רבות (ארגנטינאי צמחוני, MIND YOU" ההורים שלי כמעט ישבו עליי שבעה כשהפכתי צמחוני), מה עוד שאפילו הזכרתי כאן, ואני שב ומזכיר כעת, שבשר מאוד לא בריא, גורם למחלות שונות כגון אובדן ראייה, וכנראה שהוא גם מסרטן.
כלומר- יש כאן, על פניו, סתירה בין תפיסת העולם שלי והפרסום של הפוסטים הנ"ל. אלא שיש לי מספיק טיעונים בעד הצמחונות: קודם כל- בגנות האלימות הנוראית בה מגודלים, מוחזקים ומוצאים להורג בעלי החיים המשמשים לאדם למאכל, ואם בא לכם ללמוד את הנושא צפו בבקשה בסרט הזה (לא קל לצפייה). שנית, יש הטענה האקולוגית, על הנזק הסביבתי שגדול הבעלי חיים גורם לסביבה ולטבע, שלישית- הטעון הכלכלי כנגד אכילת בעלי חיים (עם הכסף שעולה לגדל פרה אחת אפשר להאכיל כפר שלם, וגם הטיעון שהבשר שהאדם המודרני אוכל, לא מתקרב אפילו במקצת לבשר שאכלו אבות אבותיו, הן באיכותו והן בתועלת שבו, והוא מפוצץ בהורמונים, חומרי הדברה, אנטיביוטיקה, מתכות כבדות, ועוד ועוד. בטח יש עוד טיעונים אבל שכחתי.
כיוון שכך חיפשתי ומצאתי: איך לנהל ולאכול דיאטת פליאו צמחונית, הדבר דומה במידה רבה לדיאטת אקו-אטקינס המוצלחת, עליה כתבתי בעבר.
רוב הכותבים על הנושא מציגים הרכב תזונתי מומלץ שהוא כדלקמן, הדיאטה צריכה להיות מורכבת מ:
35% שומן
40% פחמימה
25% חלבון.
בדיאטת פליאו קלאסית אמור מקור הבשר להיות מבשר ציד, כמו שמארק צוקרברג עושה, או לפחות מבעלי חיים רועי עשב באופן חופשי וטבעי, החיים בטבע, ולא מוזנים מדגנים (חציר, שעורה וכו') וגרעינים כמו שקורה במציאות של גדולי בעלי חיים לבשר. יש איסור על אכילת אוכל שנוצר כתוצאה מחקלאות, קרי כל סוגי הדגנים: חיטה, אורז, שעורה, שיפון ותירס, תבואת אחרות כגון קינואה, אמרנת, כוסמת וכוסמין, קטניות (כגון שעועית, אפונה וסויה) וירקות שורש עמילניים כגון תפוח אדמה, כמו כן יש איסור על כל מוצרי חלב, אלכוהול וסוכר מלבד מעט פירות במצבם הטבעי.
אלא שלצמחונים יש בעיה עם תזונה שכזו, בגלל שמקור החלבון שלהם הוא לרוב קטניות, סויה, אגוזים וכדומה ולכן כשצמחוני מנסה לקיים דיאטת פליאו, יש לו בעיה.
מה הפתרון? להתפשר, לאמץ גרסא מרוככת קמעה של דיאטת VEGAN PALEO:
- לאכול המון ביצים
(אם אתם VEGANS אז אתם גם לא אוכלים ביצים, ומוצרי חלב, אבל מי שאוכל ביצים מקבל את כל 9 חומצות האמינו החיוניות ו-3 חומצות השומן החיוניות).
- לאכול המון אגוזים וגרעינים.
- לאכול קטניות (ובהמשך אפרט)
- אפשר זרעים "דמויי דגן", קינואה, אמרנת, כוסמת quinoa, amaranth, buckwheat ", שמתנהגים" כמו דגנים, ועל כן אסורים בתזונת פליאו. ותכולת הפחמימות שלהם גבוהה יחסית לזרעים (כמו זרעי חמניה, המורכבים בעיקר משומן וחלבון) אבל זו פשרה הגיונית ומקור טוב לחלבון.
- בארץ זה לא חוקי, וגם לא בדיאטת הפליאו, אבל לזרעי קאנאביס (המפ Hemp), יש פרופיל חומצות אמינו שעומד בשורה אחת עם סויה, בשר וביצים, והם אחד ממקורות החלבון הצמחיים הטובים שיש, שלא לדבר על תכולה מעולה של חומצות שומן חיוניות, סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אבץ, נחושת ומנגן, (ואל לנו לשכוח שהם נטולי גלוטן!).
- נחזור לרגע לקטניות: הן צריכות להיות מושרות, מונבטות. הבעיה העקרית בקטניות היא שהן מכילות חומרים המדכאים את האנזימים alpha-amylase ו- trypsin ולכן הן מייצרות גזים,
יש לכך כמה פתרונות:
- יש להשרות אותן במים בטמפרטורת החדר לפני הבישול, זה מבטל 66% מפעילות החומר מדכא הטריפסין trypsin (protease) inhibitor בשעועית מונג ,-93% ממנו בעדשים, 59% בחומוס ו-100% בפול).
- תמיד להשרות אותן, לפחות לכמה שעות, רצוי ללילה והכי טוב ל-24 שעות.
- יותר טוב להנביט אותן, ואז לעשות בהן שימוש.
- עוד פטנט (יפני): להשרות ללילה עם חתיכה של אצת קומבו KOMBU, לשטוף היטב ואז לבשל במים לזמן קצר עם האצה, לאחר הבישול לזרוק את האצה ולשטוף, ואז לבשל ממש.
- להוסיף ג'ינג'ר וכורכום, שני תבלינים שמקלים על העיכול.
- להוסיף נבטי חִלְבָּה, ( גַּרְגְּרָנִית יְוָנִית) לתבשיל, או להוסיף אותם לקטניות בשלב ההנבטה ולהנביט יחד, זה עוזר לעיכול הקטניות.
- ללעוס זרעי שֻׁמָּר, לפני או אחרי האוכל (בהודו מגישים בכל מסעדה סוכריות שומר, Mukhwas להקלה על העיכול)
- להשתמש בתבלינים "אנטי-גזים": זרעי כַּמּוֹן, שמיר (שֶׁבֶת בשמו העברי הרשמי), כֻּסְבָּרָה (השם הרשמי- גד השדה), צִפֹּרֶן, פלפל שחור, פלפל חריף, שום, אותם אפשר להנביט יחד עם הקטניות או להוסיף בבישול.
- להוסיף תבלינים המסייעים בעיכול: זרעי חרדל, הֶל, קִימֶל, קינמון.
- להשתמש בשמן מובחר ממקור צמחי: חמאת קוקוס, שמן זית, שמן אבוקדו, טחינה, זרעי חמניה, אגוזים, זה יעזור לעכול הקטניות.
- עוד נושא "כאוב" אצל צמחונים הוא ויטמין 12B, שהוא חשוב ביותר לבריאות כולנו ושכידוע מקורותיו הם כמעט באופן בלבדי מן החי, אז זהו, שיש כמה מקורות צמחוניים:
א. שמרי בירה, המינון הוא כ- 6 גר' ליום.
ב. מרמייט Marmite, מאכל האהוב על כל מי שבילה זמן מה באנגליה, מכינים אותה גם משמרי בירה, מורחים אותה על פרוסה ומקבלים 12B.
ג. תמיד אפשר לקחת טבליות 12B למציצה.
ד. מי שאוכל ביצים/דגים/מוצרי חלב לא צריך כנראה לדאוג.
כמה אכזבות:
- יש הטוענים שפרוביוטיקה בכמויות גדולות מספקת את כמות הויטמין הנדרשת, אכן החיידקים הפרוביוטיים מייצרים אותו, אבל יש בעיה: הם שוכנים במעי הגס, ואילו ספיגת הויטמין מתרחשת באילאום, שהוא קטע של המעי הדק, אז כנראה שזה לא ממש עוזר.
- למרות טענות היצרנים אצות ספירולינה Spirulina Algae, אינן מקור טוב מספיק לויטמין 12B (הן מקור טוב לחומרים מזינים אחרים), וגם אצות נורי Nori Seaweed, האצות איתן מכינים את הסושי, שאמנם הן עתירות יוד (באות מן הים, לא?) ויסודות קורט נוספים, אבל לא בויטמין 12B.
בקיצור- זה אפשרי, מי שרוצה יכול.
בתאבון

תשאלו כל אנגלי
ואשמח לדעת איך הפרה, הסוס או קרובינו השימפנז מקבלים את ה-B12? ומה דעתך על הטענה שאילו גופינו היה בריא היה מייצר B12 מקובלאט? ואשמח גם לדעתך על תזונת רוו-פוד? מכיר? ניסית? וממליץ לך להשתתף במשהו שנקרא "טיול לקטים" (תוצאה ראשונה בגוגל) מרחיב את הידע על הגוף והעולם.
ואיך אני מקבל את ה B12 שלי? באותה דרך: אני לא רוחץ את הפירות והירקות שאני אוכל, כך גם הם, אוכלים את האוכל שלהם AS IS\ עם האדמה, הלכלוך, החול והחיידקים. הבעיה עם האוכל ה"מודרני" היא שהוא נקי מדי, כמעט סטרילי, כי זה מאריך את חיי המדף שלו, ועם תהליך החיטוי שהוא עובר אובדים חיידקיםוהויטמין שהם מייצרים, שנמצא על פני האוכל במצבו הטבעי. לעניין ה RAW FOOD- אכלתי בתקופות מסוימות בחיי אוכל לא מבושל, והייתי גם VEGAN, היום אני אוכל מדי פעם ביצה, יוגורט (צאן כמובן). אוכל נא קשה לפעמים לעיכול, אז אני נוטה לאכול גם אוכל מבושל, תבשילים ומרקים, בעיקר בחורף. לעניין טיול הלקטים- ענת בת זוגי יוצאת איתם ביום חמישי הקרוב, אני לא יכול כי מבקשים שלא ייצאו בני זוג יחד, אבל אני מתכנן לצאת באחת הפעמים הבאות. בקשר לקובאלט- זה קצת יותר מסובך, אנחנו לא מייצרים B12 מקובאלט: בויטמין B12 יש מולקולת קובאלט במרכז, כך שקובאלט חיוני לייצור שלה, אנחנו לא יודעים לייצר B12, החיידקים יודעים
תודה.
אם יעניין אותך הסתכל כאן ןדפדף על B12 מספרו של יצחק בן אורי "תזונת האדם ובריאותו" http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150378397948114&set=oa.10150354596424962&type=1&permPage=1
אני לאחרונה מתרגל עבודה עם אנרגיות (מישהו מלמד אותי באופן פרטי) ובכלל בחיי קורה לי הרבה פעמים שאני חווה את נפלאות קשרי היקום, למשל שאני חושב על מישהו שהרבה זמן לא חשבתי עליו ואז הוא מתקשר אליי, או הקשר החצי טלפתי עם בת זוגתי ועם אימי (לפניי יומיים חשבתי על משהו ותוך כדי החשיבה אימי התחילה לדבר עימי על זה.), מאחל לענת כל טוב וברכת הדרך.
אי הבנה קטנה: בעלי חיים המייצרים באופן טבעי את הויטמין בקיבתם השניה (יתרונות היותך RUMINANT ) עלולים לחלות בחסר ויטמין עקב מחסור בקובלט באדמה בה הם רועים:
http://www.ancare.com.au/data/usr/vitamin_b12_deficiency.pdf
http://www.dsm.com/en_US/html/dnpna/anh_rumi_vit_b12_def.htm
לגבי הנושא של צמחונות וכיוב' איש באמונתו יחיהה
WELCOME BACK נכון, אבל אני תוהה, כמה נפוץ מחסור בקובאלט באדמות מרעה?
הי ראובן. אני צמחונית כבר 35 שנה. רוצה מאוד להתחיל דיאטת פליאו צמחונית כולל ביצים ומוצרי חלב. אתה יכול בבקשה לתת דוגמא לתפריט יומי?
http://www.buzzfeed.com/jessicamisener/tasty-vegetarian-paleo-recipes
http://www.nomeatathlete.com/paleo-diet-vegetarian-q-and-a/
http://www.nomeatathlete.com/vegetarian-paleo-diet/
http://happyherbivore.com/2010/12/vegan-paleo/
http://www.paleovegetarians.com/sample-eating-plans/