IRONMAN

מזה זמן מה פשו במחוזותינו תנועות תזונה שונות, המתנגדות ואף עוינות אלו לאלו, מצב מטופש ונואל לכשעצמו, המשתווה בעיני לוויכוחים התיאולוגים שהיו נהוגים בימי הביניים, בהם ניסה כל צד להוכיח כי אלוהיו הוא ודתו היא הם הנכונים והיחידים, ויהוה טוב מישו או להיפך, ואללה פחות ממריה או להיפך וכו' וכו'. כך קורה היום בין הטבעונים לפליאוליטים, בין הצמחונים לטבעונים, בין הפליאוליטים לדוגלים באכילת לחם, וכו' וכו', קטונתי מלמנות את כל הטרנדים, האופנות, הזרמים, האידאולוגיות…

אלא שלכולם דברים משותפים, ובין המשותפים קיים החשש שמא שיטת האכילה בה בחרו (או הילדים בחרו) אינה מכסה ומספקת את כל הצרכים התזונתיים להם זקוק אדם,

האם אני מקבל מספיק סידן? או מספיק חלבון? או מספיק ויטמין כזה או אחר? או מספיק חומצות שומן מן הסוג הנכון? או מספיק אומגה 3, והיחס בינו לבין אומגה 6 ואומגה 9 צריך להיות כמה?

במטרה לענות על שאלות אלו כתבתי בעבר פעמים מספר, הן בספר המשותף לי ולבת זוגי ענת צחור "מדריך מפה לריפוי טבעי", והן בבלוג הזה (ראו למשל את "מכתב לאמא" שעסק בצמחונות, חלבון, ויטמינים ממשפחת B ועוד).

אז למען המבולבלים  שביניכם ריכזתי רשימה פשוטה, שעניינה ברזל ומקורותיו. הן לצמחונים /טבעונים והן לאוכלי בשר, ושכל אחד ייקח ממנה את מה שמתאים לו.

מזונות בעלי תכולת ברזל גבוהה

עלים ירוקים: פטרוזיליה, כוסברה, עירית, תרד.

אגוזים וזרעים: פיסטוק, צנובר, קשיו, אילסר, ברזיל, גרעיני אבטיח, מלך, בוטנים, גרעיני דלעת, גרעיני חמניות, טחינה (במיוחד משומשום מלא), שקדים.

דגנים מלאים: פסטות מקמח מלא, בורגול, קינואה, אמרנט, גריסי פנינה, כוסמת, לחם מחיטה מלאה, סובין חיטה, נבט חיטה, קוואקר, פופקורן.

קטניות: אפונה יבשה, חומוס, חילבה, סויה ומוצריה (טופו, מיסו), עדשים, פול, שעועית לבנה.

ירקות: אפונה ירוקה, ארטישוק ירושלמי, כרישה, ברוקולי.

פירות: אפרסמון, משמשים מיובשים, צימוקים, שזיפים מיובשים, תאנים יבשות, תות עץ, רימון.

שונות: אצות, זיתים שחורים, מולסה, לתת, אבקת קקאו, שוקולד מריר, שמרים.

בשר: בקר, כבש, עגל, הודו, עוף- במיוחד כבד

הנה טבלת מזונות במידות ביתיות עם תכולת הברזל שבהם:

המזון כמות (מידות ביתיות) תכולת הברזל במ"ג
אבוקדו חצי 1.3
בשר בקר מבושל מנה בינונית 2.6
בשר עוף מבושל מנה בינונית 1.2
גבינה לבנה 5%/9% גבינת קוטג' 9% גביע שלם 0.8
דג טונה (משומר במים) 1/2 קופסא 0.7
חלמון ביצה 1 0.7
לחם מחיטה מלאה 1 פרוסה 0.8
עגבנייה 1 0.7
קוואקר 1 כף 0.4
תותים 7 קטנים/ 3 גדולים 0.4
תירס גרעינים מבושל 1/2 כוס 0.35
תפו"א מבושל עם קליפה 1 0.5
מיץ תפוזים טרי 1 כוס 0.4

 

מקורות נוספים:

  • כפית מולסה בכוס מים כל יום (גם מקור מעולה לסידן)
  • שימו לב, שימו לב: תרד ועלי סלק, למרות תכולת הברזל הגבוהה שבהם- הברזל מהם לא נספג (יש בהם חומצה אוקסלית שמונעת הספיגה) אלא אם הם מבושלים. אז מיץ מהם למשל לא עובד.

התוסף פלורדיקס נספג מצויין ולא עושה עצירות, (אני לא שותף שלהם ולא מקבל אחוזים) http://www.gramse.com/homesites/PageGen.asp?page=27592

וכמובן בישול בכלים מברזל יצוק, דבר המכפיל פי 3 את תכולת הברזל של המזון המבושל בהם, בעיקר אם המזון חומצי מעט (כמו עם עגבניות) !!!!

 בתאבון