Sad Doctor

וזו ידיעה שהרבה רופאים לא באמת אוהבים…

מחקר ישראלי מציג תוצאות שאינן תומכות בגישה המקובלת ובהמלצות של "נמוך יותר-טוב יותר" של רמות LDL-C

מחקר ישראלי שפורסם ב-JAMA הגיע למסקנות שונות מאלו שמופיעות בהמלצות של החברה האירופאית לקרדיולוגיה (ESC)

DUH

לפי אותן המלצות, במטופלים עם מחלה כלילית (של כלי הדם של הלב) יציבה נקבע שיעד רמת ה-LDL-C (הכולסטרול ה"רע) צריך להיות מתחת ל-70 מ"ג/ד"ל.

ואילו ע"פ החוקרים הישראלים (משירותי בריאות כללית, בראשותו של ד"ר מורטון ליבוביץ), לא היה הבדל באירועים קרדיווסקולריים  Major adverse cardiovascular events  (או בקיצור MACE) בין מטופלים שהגיעו לרמות LDL-C מתחת ל-70 מ"ג/ד"ל לאלה שהגיעו "רק" ליעד של מתחת ל-100 מ"ג/ד"ל, לאחר שנת טיפול אחת.

המחקר היה מבוסס אוכלוסייה, רטרוספקטיבי ונכללו בו 31,000 מטופלים עם מחלה איסכמית יציבה.

[מן הראוי לציין שהחוקרים מדווחים על ירידה בסיכון ל-MACE בין מטופלים שהיו ברמות LDL-C בין 70-100 מ"ג/ד"ל לבין אלה שהיו ברמות 100-130 מ"ג/ד"ל. (P<0.001) ].

החוקרים טוענים לכן שהתפישה שאומרת "LDL-C נמוך יותר – טוב יותר !" אינה מקבלת חיזוק מתוצאות המחקר שלהם, לטענתם יעד של מתחת ל-100 מ"ג/ד"ל בהחלט "עושה את ההבדל" אבל אין צורך או הצדקה להקפיד על יעד של מתחת ל-70 מ"ג/ד"ל במניעה שניונית.

מאמר המערכת שהתייחס למחקר ב-JAMA תומך בממצאים ובמסקנות ואף מוסיף שחתירה ליעד נמוך מידי קשורה גם לעלייה בסיכון לתופעות לוואי.

מן הראוי לציין שה-AHA וה-ACC המליצו כבר ב-2013 על יעדים יחסיים (הורדת LDL-C באחוזים) ולא אבסולוטיים, בניגוד ל-ESC שממליץ על יעד אבסולוטי של מתחת ל-70 מ"ג/ד"ל במניעה שניונית.

במחקר הנוכחי ניתחו החוקרים באופן רטרוספקטיבי תיקים רפואיים של מטופלים בשירותי בריאות כללית בין 2009 ל-2013, שהיו בגיל בין 30-84 (גיל ממוצע 67.3, ו-73% גברים), ואשר הוגדרו עם היענות לטיפול בסטטינים של לפחות 80%, בהתבסס על מילוי מרשמים בפועל) . האינדקס של LDL-C הוגדר ע"פ המדידה הראשונה לאחר שנה מתחילת הטיפול, כאשר אינדקס נמוך היה ל-70 מ"ג/ד"ל ומטה, בינוני בין 70-100 מ"ג/ד"ל וגבוה 100-130 מ"ג/ד"ל.  בקבוצה האינדקס הנמוך היו 9,086 מטופלים, בבינוני 16,782 ובגבוה 5,751 .

MACE הוגדר כיעד המרכזי של המחקר כשהוא כולל:

  • אוטם שריר הלב (MI) אקוטי,
  • תעוקה לא יציבה,
  • צורך בצנתור או ניתוח מעקפים,
  • שבץ,
  • תמותה מכל סיבה.

 

עכשיו קצת סטטיסטיקה, אז אתם לא חייבים לקרוא אם קשה לכם

לאחר 1.6 שנות מעקב בממוצע, 9,035 מטופלים חוו MACE (ביחס של 6.7 לכל 100 שנות מטופל). הקבוצה עם אינדקס LDL-C בינוני הייתה בסיכון מופחת ל-MACE בהשוואה לקבוצה באינדקס הנמוך של ה-LDL-C (עם 27.4% לעומת 29.5% סיכון) וכן בהשוואה עם אינדקס ה-LDL-C הגבוה (30.6%) , וההבדלים היו מובהקים סטטיסטיים עם P<0.001 .

הסיכון היחסי המותאם לגורמי סיכון ל-MACE היה לא מובהק עם יחס של 1.02 עבור הקבוצה עם האינדקס הנמוך בהשוואה לבינוני (95% CI 0.97–1.07,P=0.54), אך הסיכון היחסי המותאם בקבוצת האינדקס הבינוני היה נמוך יותר באופן מובהק בהשוואה לקבוצה עם האינדקס הגבוה (0.89 (95% CI 0.84–0.94) .

עכשיו תחזרו לקרוא

בניתוח נוסף שבו נותחו תוצאות של מטופלים עם היענות של מעל 50% נמצא שהקבוצה עם האינדקס הנמוך של LDL-C הייתה בסיכון גבוה יותר ל-MACE בהשוואה לאינדקס הבינוני באופן מובהק סטטיסטית (HR 1.06, 95% CI 1.02–1.10), בעוד שהקבוצה עם האינדקס הבינוני הייתה בסיכון מובהק נמוך יותר בהשוואה לקבוצה עם האינדקס הגבוה (HR 0.87, 95% CI 0.84–0.91) .

המסקנות מעצבנות הרבה רופאים,

והמסקנה תומכת לפחות חלקית (סנונית ראשונה) בטענתי רבת השנים שכולסטרול לא הורג

מאמרים שלי בנושא:

https://www.drbarak.com/2012/162-the-cholesterol-big-bluff

https://www.drbarak.com/2013/high-cholesterol-prolongs-life

https://www.drbarak.com/2017/243-be-warned-fat-wont-kill-you-cakes-will

https://www.drbarak.com/2012/165-fat-cheese-for-breakfast

https://www.drbarak.com/2013/187-phytosterols

 bob spongepants sad

 

מקורות

  • Low-density lipoprotein levels and major adverse cardiac events in patients with stable ischemic heart disease taking statin treatment. JAMA Intern Med2016; DOI:10.1001/jamainternmed.2016.2751. Abstract
  • Ascher SB, Charlton BR, Redberg RF. Low-density lipoprotein cholesterol levels and statin treatment—a moving target? JAMA Intern Med2016 ; DOI:10.1001/jamainternmed.2016.2784. Editor's Note