חלב, ובעיקר חלב בקר, רע לנו כבני אדם, אני טוען את זה שנים,

והנה מאמרים שלי בנושא:

והנה, במאמר שפורסם ממש לאחרונה בכתב העת International Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין צריכה רבה יותר של מוצרי חלב ובין סיכון מוגבר לסרטן שד.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים דיווחו על תוצאות סותרות אודות הקשר בין צריכת סויה או מוצרי חלב ובין הסיכון לסרטן שד. כעת הם השלימו מחקר שכלל 52,795 נשים מצפון אמריקה ללא היסטוריה של ממאירות בתחילת המחקר, אשר היו במעקב לאורך קרוב לשמונה שנים. שאלוני תזונה שימשו להערכת דפוסי התזונה.

במהלך המעקב תועדו מקרים חדשים של סרטן שד (גיל ממוצע של 57.1 שנים).

החוקרים לא זיהו קשר ברור בין צריכת מוצרי סויה ובין הסיכון לסרטן שד, ללא תלות בצריכת מוצרי חלב. עם זאת, מהשוואת אחוזון 90 לאחוזון 10 של צריכת מוצרי חלב וחלב נרשמה עליה של 22% (יחס סיכון של 1.22, רווח בר-סמך 95% של 1.05-1.40) ועליה של 50% (יחס סיכון של 1.50, רווח בר-סמך 95% של 1.22-1.84) בסיכון לסרטן שד. החוקרים מדווחים כי התוצאות היו דומות עם צריכת מוצרי חלב עם שומן מלא או מופחת. לא תועד קשרים משמעותיים עם צריכת גבינה ויוגורט.

צריכה של רבע-עד-שליש כוס חלב ביום לוותה בעליה של כ-30% בסיכון לסרטן שד. שתיית עד כוס קפה אחת ביום לוותה בעליה של 50% בסיכון לממאירות ועם 2-3 כוסות קפה ביום העליה בסיכון הייתה גדולה עוד יותר והגיעה ל-70-80%.

פרופסור וולטר מילט, מומחה לאפידמיולוגיה ותזונה באוניברסיטת הארווארד אומר כי אין הצדקה מדעית להמלצה לצרוך 3 ספלי חלב ביום, כפי שמומלץ כיום, דורש לשקול המלצה זו שוב, וממליץ לצרוך מוצרי סויה ולהמעיט במוצרים מהחי, זאת כיוון שהחלפת צריכת מוצרי חלב בחלב סויה לוותה בירידה של 32% בסיכון לסרטן שד (יחס סיכון של 0.68, רווח בר-סמך 95% של 0.55-0.85) בנשים לאחר-מנופאוזה. (מנגד, התוצאות לא היו מובהקות סטטיסטית בנשים לפני-מנופאוזה).

החוקרים מציינים כי התוצאות היו מובהקות סטטיסטית רק עבור נשים לאחר-מנופאוזה ולא עבור נשים לפני-מנופאוזה יתרה מזאת, מניתוח הנתונים עלה קשר משמעותי רק עם ממאירויות חיוביות לקולטנים להורמונים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי צריכה רבה של מוצרי חלב לוותה בסיכון מוגבר לסרטן שד והם קוראים לנקוט משנה זהירות בכל הנוגע להנחיות אודות צריכת מוצרי חלב.

בקיצור-חלב זה לא טוב

מקורות:

Int J Epidemiol. Published online February 25, 2020

https://academic.oup.com/ije/advance-article-abstract/doi/10.1093/ije/dyaa007/5743492?redirectedFrom=fulltext

לידיעה במדסקייפ

https://www.medscape.com/viewarticle/925896#vp_