המאמר היום מתייחס לעבודתו של ד"ר דויד סינקלייר, David A. Sinclair, Ph.D., מדען המתמחה בחקר הזקנה, שהוגדר על ידי המגזין טיים ב-2014 כאחד מ-100 האנשים המשפיעים בעולם. ושסיפרו, בשם Lifespan: Why We Age–And Why We Don’t Have To יצא לאור בשנה שעברה.
מדבריו עולה שאין כלל, או "חוק ביולוגי" הקובע שאנחנו צריכים להזדקן. שכנעו אותנו שלהיראות ולהרגיש זקנים זה דבר בלתי נמנע, אבל לדעתו של סינקלייר זקנה היא מחלה שיש לטפל בה באגרסיביות.
בספרו הוא מדבר על "תיאוריית המידע של ההזדקנות" “The Information Theory of Aging.”. מדובר על הרעיון על פיו גופנו נתון כל הזמן למתקפות (יש כאלה שנתונים ליותר מתקפות, תלוי באורח וסגנון החיים, ובסביבת החיים שלהם). והדבר גורם לאובדן מידע גנטי תוך תאי, כמו תקליט (או דיסק) שלאורך השנים נשרט שוב ושוב מרוב השמעות, עד שלא ניתן לנגן אותו.
ממחקרים שנערכים במעבדתו של סינקלייר ובמעבדות נוספות בעולם עולים ממצאים מבטיחים על שיטות ל"טיפול" בזקנה, אשר באמצעותן ניתן לשחזר את המידע האבוד, "להשמיע מחדש את התקליט" ולהחזיר בריאות וחיוניות.
כל המחקר מכוון לתחום האפיגנטיקה (ראו מאמר שלי על הנושא https://www.drbarak.com/2015/228-is-it-yours).
שינויים באפיגנום epigenome מתרחשים כשאנחנו מזדקנים, ולהם השפעה ישירה על תּוֹחֶלֶת החַיִּים שלנו. תזונה, אורח חיים, סביבה, כולם אחראים לשינויים, אבל המדע מגלה עכשיו ששינויים אלה הפיכים, והדבר מבטיח טיפולים אפשריים להזדקנות ולמחלות הקשורות בה, כגון אלצהיימר, סרטן ועוד.
מסתבר שלאורגניזמים רבים, כולל האדם, יש גנים "מגינים", שכאשר הם מופעלים, או משופעלים, הם מאפשרים לנו לחיות יותר. ההתנהגות שלנו היא המאפשרת את השיפעול של הגנים האלה, וזה כולל פעילות גופנית והגבלת הצריכה הקלורית
ראו מאמרים שלי על הנושא:
https://www.drbarak.com/2013/198-ancestral-tradition-descendants-health
https://www.drbarak.com/2020/252-maimonades-said-it-before
https://www.drbarak.com/2020/268-be-a-man-eat-yourself)
https://www.drbarak.com/2020/270-again-intermittent-fasting-is-good-for-you
דרך נוספת היא באמצעות צריכת החומרים המוכרים כרסברטרול Resveratrol וגם (NMN (nicotinamide mononucleotide שמפעילים "גנים של אריכות חיים" ותומכים בהשפעה החיובית של "ההתנהגות הטובה" שלנו. רסברטרול משפיע על גן הקרוי סירטואין ובאופן ספציפי יותר Sirt1, אשר עליה בכמות של החלבון שהוא מקודד לו, גורמת להארכת החיים הבריאים של האדם ולדחייתן של מחלות זיקנה רבות, מאלצהיימר, דרך סוכרת ועד סרטן. (The Enthusiast, MIT Technology Review, אוגוסט 2007).
חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים ואוניברסיטת אריאל מצאו ב-2014זן ענבי מרלו ישראלים, המכיל כמות גדולה פי חמישה יותר מהמקובל של רסברטרול. לטענתם, מדובר בזן הענבים המכיל את הכמות הגדולה ביותר בעולם של החומר. (מחקר: יין המרלו הישראלי בריא יותר", 24 באפריל 2014).
- עוד מזונות עשירים ברסברטרול, חוץ מענבים אדומים, הם חמאת בוטנים, שוקולד כהה (מר) (https://www.drbarak.com/2009/73-%d7%90%d7%93%d7%95%d7%9f-%d7%a9%d7%95%d7%a7%d7%95) ואֻוכְמָנִית (Blueberries).
- מקורות ל NMN הם: ברוקולי, כרוב, אבוקדו, עגבניה, מלפפון ואדממה
בספרו מביא סינקלייר כמה צעדים שעשויים לדעתו להאריך חיים:
צום לסרוגין, אימון אינטרוולים, חשיפה לחום או קור "בקצוות" (טמפרטורות שלא "נוח" או נעים בהן).
אמל"ק
- לאכול פחות
- להתעמל יותר( https://www.drbarak.com/2013/198-ancestral-tradition-descendants-health)
- לא להשתמש במזגן או תנור, לעשות מדי פעם מקלחת קרה או חמה
- להרבות בירקות (https://www.drbarak.com/2020/256-eat-your-greens)
- אפשר כוסית יין אדום (https://www.drbarak.com/2013/195-afraid-of-arthritis-have-a-drink )
(https://www.drbarak.com/2009/66-on-lycopene-sun-cancer-italians-mistresses-and-la-dolce-vita)
הספר של סינקלייר:
אכלתי היום אבוקדו ולהבא אנסה להקפיד על מרלו, אבל בלי מזגן (גם בחורף) לא אגיע לגיל בו המאמר יהיה רלוונטי…
נתקלתי בדף הזה די באקראי.
האמת ש- [במידה רבה] לא קראתי.
אעפ"כ – https://wn.rsarchive.org/Lectures/GA055/English/SBC1980/OriSuf_index.html
https://wn.rsarchive.org/Lectures/GA055/English/SBC1980/19061213p01.html
אני לא חסיד של שטיינר ולא אנתרופוסוף, – אבל… (מי שיקרא יבין)