תמיד משעשע לראות שהרפואה המודרנית "מגלה" דברים

שהרפואות המסורתיות יודעות כבר אלפי שנים.

כידוע אני כותב לא מעט על תזונה

(ראו כאן: https://www.drbarak.com/category/nutrition-and-health)

אז הנה עוד "מקרה" חשוב ומעניין:

מתוצאות מטה-אנליזה חדשה של מחקרים תצפיתיים, אשר פורסמה בכתב העת JAMA Network Open, עולה כי קיים קשר ברור בין דפוסי תזונה ובין הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום, עם עדויות להשפעה מגנה של תזונה בריאה, דיאטה ים-תיכונית, דיאטה צמחונית עם צריכת דגים, או דיאטה צמחונית למחצה.

מטרת המחקר הייתה לדרג את העדויות ממחקרים פרוספקטיביים שבחנו את הקשר בין דפוסי תזונה, מוצרי מזון ספציפיים, קבוצות מזון, משקאות (כולל אלכוהול) וחומרי תזונה עם היארעות סרטן מעי גס ורקטום. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase ו-Cochrane Library לזיהוי מחקרים פרוספקטיביים תצפיתיים.

מטה האנליזה כללה 45 מטה-אנליזות שתיארו 109 קשרים בין גורמים תזונתיים ובין היארעות סרטן מעי גס ורקטום. בסך הכול, 35 מבין 109 הקשרים הללו (32.1%) היו קשורים בקשר מובהק עם היארעות הממאירות.

24 מהקשרים המובהקים סטטיסטית שתוארו במחקרים הללו הצביעו על השפעה מגנה של דפוסי תזונה מסוימים, כולל הקפדה על תזונה בריאה, דיאטה ים-תיכונית, דיאטה צמחונית עם צריכת דגים, או דיאטה צמחונית למחצה. הממצאים היו בולטים במיוחד בהערכת צריכת בשר אדום (צריכה רבה לעומת מעטה) ואלכוהול (לפחות 4 משקאות ביום לעומת פחות מכך) עם היארעות סרטן מעי גס ורקטום, כמו גם קשר הפוך בין צריכה גבוהה לעומת נמוכה של סיבים תזונתיים, סידן ויוגורט.

העדויות הצביעו על קשרים חיוביים (שלא תתבלבלו מהטרמינולוגיה: זה קשר מוכח אבל לא קשר לטובה)

בין צריכה גבוהה יותר של בשר מעובד וצריכת אלכוהול מתונה (למעלה מ-3 משקאות ביום) ובין היארעות סרטן מעי גס ורקטום.

באשר למוצרי מזון ספציפיים, החוקרים זיהו השפעה מגנה מפני היארעות סרטן מעי גס ורקטום עם צריכת דגנים, קטניות, יוגורט (ניחוש שלי שזה בגלל הפרוביוטיקה), פירות וירקות ומיקרו-נוטריינטים כגון:

  • סידן    Calcium
  • אבץ   Zinc
  • מגנזיום   Magnesium
  • ויטמין A      
  • ויטמין B6         
  • חומצה פולית   Folic Acid
  • ויטמין D          
  • ויטמין E    

הקשרים המובהקים האחרים הצביעו על סיכון מוגבר לממאירות בהקשר להקפדה על דיאטה לא-בריאה או דיאטה מערבית, כמו גם עם צריכה רבה של בשר מעובד, חזיר וביצים.

החוקרים קוראים (כי הם "חייבים" עאלק, ולא כי המסקנות ברורות) להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את ההשפעה של מוצרי מזון ספציפיים על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום, כולל מוצרי חלב אחרים, דגנים מלאים, בשר מעובד ודפוסי תזונה ספציפיים.

תכל'ס:תתחילו לאכול בריא, זה עשוי להציל לכם את החיים

מקור

JAMA Network Open 2021

Veettil SK, et al "Role of diet in colorectal cancer incidence: umbrella review of meta-analyses of prospective observational studies" JAMA Netw Open 2021; DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2020.37341.