לא בקטע של להשוויץ, אבל יותר ויותר עדויות מצטברות ומוכיחות שאני מקדים את זמני, ולרוב צודק…
בשנת 2009 כתבתי מאמר בו התנגדתי לצריכת אספירין כתרופת מניעה (89: אור כשדים) ושוב כתבתי על כך בשנת 2012 (163: אספירין? לא, תודה).
והנה שוב מתפרסמים מחקרים התומכים בדבריי אלה!
מאמר שהתפרסם החודש (יוני 2024) בעתון הרפואי הידוע והמכובד Annals of Internal Medicine מצטט סטטיסטיקה על פיה אחוז נכבד מאזרחי ארה"ב מבוגרים "ממשיך ליטול אספירין במינון נמוך בניגוד להמלצות העדכניות" (זה הם אמרו, לא אני). וזאת, כאמור, בניגוד להנחיות/המלצות העדכניות של שני גופים רפואיים העוסקים בנושא מחלות לב וכלי דם.
על פי כותבי המאמר, לפחות 18,5 מיליון איש בני 60 ומעלה ללא מחלות לב וכלי דם נטלו בשנת 2021 אספירין למניעה, מתוכם 3,3 מיליון נטלוהו על דעת עצמם, מבלי שקבלו הנחיה לכך על ידי רופא.
במשך עשרות שנים ניתנה המלצה על ידי רופאים ויחידות לטיפול במחלות לב ליטול 81 מ"ג אספירין מדי יום, במטרה להפחית את הסכנה להתפתחות ארועי לב, ארועים מוחיים ומחלות אחרות של הלב וכלי הדם.
אלא שבשנת 2019 שינו את המלצתן זו הקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה והחברה האמריקאית למחלות לב American College of Cardiology and the American Heart Association, וההנחיות החדשות הציעו ליטול אספירין לא באופן קבוע בגלל הסיכון להתפתחות דימומים פנימיים.
ההמלצה לנטילת אספירין יום-יומית עדיין בעינה באנשים הנמצאים בקבוצות סיכון לפתח אירוע לבבי או אירוע (אוטם) מוחי.
המלצה דומה (גם כאן- שינוי ביחס להמלצתם הקודמת) ניתנה בשנת 2022 על ידי גוף עצמאי הנקרא U.S. Preventive Services Task Force. במסמך הם מדגישים כי הסכנה מדימום פנימי בעקבות נטילת אספירין באופן קבוע, בקרב בני 60 ומעלה, ללא היסטוריה של מחלות לב/כלי דם ואירועים מוחיים גדולה ועולה על הסיכון הפוטנציאלי שבכך.
מספר חוקרים יצאו בהצהרות פומביות במדיה בארה"ב בהן התריעו והזהירו, כי הסכנה מדימומים מנטילת אספירין עולה על התועלת וההגנה האפשרית שהאספירין עשוי להעניק. (אחסוך מכם את הפירוט והשמות, מי שרוצה- ימצא אותם ברשימת המקורות שבסוף המאמר)
אמלק: אם אין לכם היסטוריה של מחלות לב וכלי דם, או אוטם כלשהו (כלי דם, לב, מוח, ריאות) -אל תקשיבו לרופא שממליץ לכם ליטול אספירין למניעה, ככל שאתם מבוגרים יותר הסכנה מן האספירין גדלה, ואם הרופא כועס ו/או מזדעזע מכם-
א. תנו לו לקרוא את מה שכתבתי,
ב.תשלחו אותו לרענן את היידע הרפואי שלו.
מקורות:
• 89: אוּר כַּשְׂדִּים
• 163: אספירין? לא, תודה
• Aspirin Use Prevalence for Cardiovascular Disease Prevention Among U.S. Adults From 2012 to 2021.
• 2019 ACC/AHA Guideline on the Primary Prevention of Cardiovascular Disease: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines
• U.S. Preventive Services Task Force Final Recommendation Statement: Aspirin Use to Prevent Cardiovascular Disease: Preventive Medication
• https://x.com/MohakGuptaMD/status/1805356675693789677
• https://x.com/EricTopol/status/1805350194126668061
• Aspirin Use Among Older Adults
השאר תגובה