מסתבר שצמח המרווה עשיר ורב מעללים יותר ממה שרובנו משערים.
מסתבר שיש 700 עד 900 מיני מרווה שונים, רק בארץ יש 24 מינים שונים, וזהו אחד מצמחי המרפא העתיקים והמוכרים לאנושות. עד כדי כך שהמרווה מוזכרת כבר בתלמוד, ויש השערה, שכיוון שבמינים אחדים מסתעפים לפעמים ענפי התפרחת בצורה שיש בה דמיון למנורת שבעת הקנים שהייתה בבית המקדש, סוברים כי שימשה השראה לצורת המנורה, מן הסמלים הקדומים ביהדות.
המרווה היא צמח בעל תכונות חיוביות רבות ותרומה רפואית ,תזונתית ( מרכיבים בזרעי מינים שונים משמש כתוסף תזונה ומקור לחומצות שומן חיוניות, כגון אומגה 3, שזו העילה לפוסט הזה). בבישול, ועוד.
זמן לא רב אחרי שהתחילה היסטריית האומגה 3 לפני כמה שנים הופיעה בתודעת הציבור המרווה המרושתת ( או בשמה העממי clarysage, ובשמה הלטיני Salvia sclarea ) כמקור מעולה לאומגה 3, לממליצים עליה היו כמה טיעונים: מקורה מן הצומח כך ששימוש בה לא כרוך בהריגת דגים, והדבר גם מפחית מן הסכנה של זהום/הרעלה על ידי מתכות כבדות. זה נפלא, למעט המחיר, ה"לא נמוך".
השם הלטיני של המרווה הוא Salvia, שמקורו מן המילה salvere שפירושה להציל, בגלל התכונות הרפואיות הרבות המיוחסות לה.
כמה זנים משכו את תשומת לבי במיוחד:
מלבד המרווה המצויה, המוכרת לכולנו, הקרויה בערבית מרמיה مرمية שאנחנו שמים בתה ועושים ממנה חליטות, מצאתי מרווה מרתקת, ושמה Salvia divinorum, המוכרת גם כ Diviner's Sage או Seer's Sage, כלומר "מרוות המתנבאים, הנביאים, ה"רואים", והיא ידועה בכך שהיא גורמת לחוויות של הזיה, הלוצינציות, ו- visions, כלומר- לטריפים פסיכודליים, מקורה באזור יערות העננים במקסיקו והיא נמצאת בשימוש השאמאנים והמכשפים (החבר'ה של דון חואן) בזמן טקסים, כדי להגיע למצבי תודעה "אחרים". המקומיים מאמינים שהצמח הוא התגשמות של מרים הבתולה, לה הם נוהגים לקרוא בעת הטקס.
מין אחר של מרווה הוא מרווה ספרדית, Salvia hispanica המוכרת בשמה העממי כצ'יה, CHIA, שהיא עכשיו הלהיט התורן, בצורת הזרעים שלה (קיימים זרעים שחורים, חומים ולבנים) והתוצרים המופקים מהם. ויש הרבה: הרבה ויטמינים, מינרלים רבים, למשל- ברזל פי 3 מתרד, מגנזיום פי 15 מברוקולי, סידן פי 6 מחלב, אבץ, ויטמין B, זרחן, נחושת ועוד. יש בהם אנטיאוקסידנטים פי 3 מאוכמניות כחולות (הידועות בתכולת האנטיאוקסידנטים הגבוהה שלהם). והכי חשוב: אומגה 3- פי 8 מדג סלמון (30 גר' זרעי צ'יה מכילים 5000 מ"ג אומגה 3).

זרעי צ'יה מאזנים סוכרת מסוג 2, ותומכים בשמירה על משקל הגוף, בגלל תכולת החלבון הגבוהה הם מזון מרוכז ממקור חלבוני ולכן מצויינים לספורטאים, טיילים ועוסקים בספורט אקסטרים, כי הם גם מקור לאנרגיה וגם מונעים פירוק שריר בעקבות מאמץ. על כן הם תוסף מזון מעולה הן לילדים ולמתבגרים והן לקשישים, 2 אוכלוסיות שהתזונה שלהן לא תמיד מאוזנת. כיוון שהם סופחים נוזלים ומייצרם מאסה במערכת העיכול הם גם מסייעים בתחושת שובע ובכך מסייעים בשליטה על משקל הגוף, אבל גם עושים BULK ולכן מסייעים ביציאה וטובים נגד עצירות. בהיותם מקור לאנרגיה הם טובים לסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, המתאפיינים בעייפות, עצירות, יובש בעור ובשיער, עודף משקל ועוד. יש בהם 0 כולסטרול והם עשירים ב ( α-linolenic acid (ALA.
בגלל רמת האנטיאוקסידנטים הגבוהה שלהם הם נחשבים, כמו הגוג'י שהזכרתי בשבוע שעבר, כמזון אנטיאג'ינג ANTIAGING..
המינון המומלץ הוא כ-15 גר' ליום למבוגר (ילדים- להפחית בפרופורציה לפי משקל גוף).
לזרעים אין טעם משלהם והם מקבלים את הטעם של המאכל/נוזל בו הם מוכנסים.

זרעי צ'יה
איך משתמשים?
- אפשר לאכול את הזרעים ככה, כפי שהם.
- אפשר להוסיף אותם לאורז, או לכל תבשיל ולבשל אותם יחד.
- אפשר לטחון אותם ולהפוך אותם למעין קמח ולהוסיף למיני מאפים, לחם וכו'.
- אפשר להוסיף למיץ פירות/ירקות, שייק, או SMOOTHIE , אם מחכים דקה- אפשר לשתות את המשקה כפי שהוא, אם מחכים יותר הזרעים מתחילים להפריש מעין חומר בעל מרקם של ג'לי ואז לאכול עם כפית.
- אפשר להנביט אותם ולשים בסלט או בכל מאכל שאוכלים עם נבטים.
- אפשר לבזוק על יוגורט/גלידה/מוזלי/גרנולה.
- אפשר להוסיף למרק, דייסה, פודינג.
השמועה אומרת שאם תאכלו זרעי צ'יה כל יום, תתחילו מהר מאוד להרגיש את השינוי ברמות האנרגיה שלכם.
איפה משיגים?
- באינטרנט ראיתי שיש פרסומים.
- בבתי טבע- אני משער שגם.
- והנה, בביקורי היומי בחנות הפירות היבשים של גבאי בנחלת בנימין 101, לשם רכישת מנת הגוג'י ברי השבועית שלי,ראיתי שיש לו גם ערימות של זרעי צ'יה, אז גם אצלם אפשר, לא בדקתי מחירים אבל אני משער שקניה בשוק זולה יותר.
רק בריאות שתהיה לכולנו,
ונחזיק אצבעות שהמהפכה תנצח.
ברקע שלי סרטן שד על רקע הורמונלי. הומלץ לי לא לאכול זרעי פישתן, האם המלצה זו נכונה גם לצ׳יה?
א) את צריכה לשאול את מי שהמליץ לך לא לאכול זרעי פשתן על מה הוא מבסס את המלצתו, אני מנחש שזה בגלל שהם מכילים פיטואסטרוגנים ב) אין שום הוכחה וודאית שפיטואסטרוגנים מסכנים חולות סרטן שד, ב) ככל הידוע לי אין בזרעי צ'יה פיטואסטרוגנים, ולא ידוע לי על איסור כזה
והנה טיעון בעד: http://www.drfuhrman.com/library/cancer_flax.aspx
ראשית תודה על מאמר חשוב ומחכים. והשאלה: האם כמו שנאמר על זרעי הפשתן, אם אוכלים את גרגרי הצ'יה ללא טחינתם, הם יופרשו מהגוף בשלמותן בלי להשאיר שום תועלת? תשובתך חשובה בגלל פרסומים על הבעייתות בצריכת אומגה 3 דרך דגי טונה או סלמון. תודה.
את זרעי הצ'יה אין צורך לטחון, במגע עם לחות הם מפרישים חומר רירי ומתחילים להתפרק
האם מי שנוטל תרופות מדללות דם, עם רקע של מחלות לב, יכול להשתמש בזרעי צ'ה?
תודה רבה על פוסט מעשיר ומעניין
חן-חן לחן
לאחרונה שמעתי שיש להיזהר מלצרוך זרעי צ'יה – בחיפושי באינטרנט לא מצאתי
חומר בנושא – מדוע?
מדוע לא מצאת או מדוע יש להזהר? לא יודע במה מדובר, איפה וממי שמעת?
האם נשים בהריון יכולות להשתמש בזרעי צ׳יה. תודה קניר אסתר
אני יודע שזרעי הצ׳יה היום יורדים מהמדפים בארה״ב, אני לא חושב שהמאמר הזה מעודכן מספיק.
אם כבר תחליפי אומגה 3, אני מאוד ממליץ ללכת על מרווה מרושתת, שמן בריא מאוד, ותוסף תזונה מאוד איכותי ובריא.
שלום דר ראובן
האם מותר להשתמש בזרעי ציה למי שיש g6pd
שלום
יש לי לקוחה שלוקחת כדרוים לדילול הדם .
הרופא אסר עליה לאכול רעי ציה .
כי זה נחשב מסכן לאנשים שלקחים טיפול תרופתי.
עשיצי בדיקה מקיפה לחסרונות של זרעי הציה, א לא מצאתי שום אינפרומציה על איסור כלשהו !
האם המלצתו של הרופא נכונה?
בזרעי צ'יה יש אומגה 3
אומגה 3 מדלל דם
הרופא צודק
שלום ראובן
אני תומך נלהב של זרעי צ'יה ושילובם במזון(במידה המומלצת) כפי שהם במצבם הטבעי
לאחרונה קראתי שזרעי הצ'יה יוצאים כפי שהם נכנסים אם לא טוחנים אותם
מה דעתך?
אודה לתשובתך
יובל
כל מי שלקח זרעי צ'יה ושם אותם במעט נוזל ראה שהם מתבקעים ומפרישים את תוכנם בצורת נוזל רירי, ברי לכולם שהם לא יוצאים כפי שנכנסו
תודה על תשובתך
שלום , רציתי להבין בבקשה באיזה דרכים מומלץ להשתמש בעלי הצ'יה והאם התועלת שבהם שוות ערך לזרעים או שזה שונה ?
אני מגדל צ'יה אצלי בגינה איך אני יכול להנות מזה בריאותית ?
הבחנתי שלא ענית על השאלה לגבי צריכת הזרעים בזמן הריון והנקה. אשמח אם תוכל להתייחס.
יש בשביל זה google
התחלקתי להשתמש בזרעי ציה רצתי לדעת אם מותר עם נס קפה לקחת זרעי ציה
האם מותר לקחת אומקה מרווה מרושתת עם פלוויקס 75 מ"ג
מכיוון שזרעי צ'יה מהווים מקור צמחי טוב לאומגה 3
ומכיוון שחשוב שלאדם הצורך אותה יהיו מספיק חיידקים פרוביוטיים שיהפכו אותה מ-ALA ל-DHA ו-EPA- האם כדאי לנסות להתסיס את זרעי הצ'יה בכבישה ביתית וזאת על מנת להיות במידה מסויימת של ודאות שאכן הגוף שלי ידע לנצל את האומגה 3 שבזרעי הצ'יה?
תודה
כדאי שאדייק את השאלה-
ידוע שבצריכה צמחית של אומגה 3, על הכבד להפוך אותה מ-ALA ל – DHA/EPA, ע"י אנזים delta 6 desaturase.
אולם יש אנשים שאצלם התהליך הנ"ל נעשה ביעילות נמוכה ואינם מעוניינים לצרוך אומגה 3 מדגים. האם לדעתך התססה של זרעי הצ'יה בכבישה ביתית עשויה לשפר את יעילות תהליך הפיכת ה-ALA ל- DHA/EPA.
תודה
אפשר לנסות, לא ניסיתי להתסיס זרעי צ'יה, נוח לי לצרוך פרוביוטיקה בנפרד (ראי מתכון הכרוב שלי)
שאלה " מי נוטל תרופה קומדין לדלול הדם מתר להשתמש בזרעי צ'יה ?
לא כדאי, זה מדלל דם
שלום ראובן.
איך אני מוצאת את המתכון שלך לכרוב פרוביוטי? תודה מראש, מעין