
וגם אם אתם לא לחוצים
לא מעטים מו המטופלים המגיעים למרפאה לטיפול בדיקור מסיבות שונות, מוסיפים (בחיוך מתנצל) בסוף שיחת העדכון השבועית ולפני הטיפול את המשפט "וגם הייתי השבוע נורא בלחץ, אתה יכול לשים כמה מחטים להרגעה?".
יתרה מכך, יש גם לא מעט מטופלים, המגיעים לרוב בזכות המלצת מטופל אחר, שסיבת ההגעה הראשונית שלהם לטיפול היא לחץ/מתח/דחק סטרס stress, דכאון והתקפי חרדה, כיוון ששמעו שאקופונקטורה יעילה מאוד בטיפול בבעיה.
לאדאן אשכבארי Ladan Eshkevari, שהיא אחות ביחידת ההרדמה של המרכז הרפואי האוניברסיטאי של ג'ורגטאון בוושינגטון Georgetown University Medical Center, שמה לב (דרושה אחות כדי לשים לב, כי לרופאים אין כנראה זמן/פנאי/יכולת לדבר עם החולים) שמבין החולים המגיעים למרפאה בגלל בעיות כאב כרוני, אלה המטופלים בדיקור מדווחים כי מצבם הכללי טוב יותר, הם ישנים טוב יותר, ומצב רוחם טוב גם הוא, ללא קשר לרמת הכאב, ואם הדיקור עזר להם להקל על הכאב.
מסקנתה הייתה שהדיקור עוזר,בדרך כלשהי, לאזן, להקל או לתקן נזקים מצטברים הנובעים מסטרס מתמשך, כזה הנגרם מכאב כרוני.
היא החליטה לערוך ניסוי בחולדות, במטרה ולנסות ולזהות את מנגנון הפעולה של הדיקור.
אבל קודם כל כמה מלים על סטרס (להלן – דחק):
תגובת גופנו לדחק מתרחשת בשני מסלולים. מסלול אחד, אותו המחקר בדק, נע על הציר היפותלמוס-פיטויטארי-אדרנל hypothalamus-Pituitary-Adrenal axis או בקיצור HPA. (הפיטואיטרי היא יותרת המוח או ההיפופיזה (Hypophysis.
בציר זה, במצב לחץ, מעורר המוח את ההיפותלמוס להפריש חלבונים ופפטידים כגון Corticotropin-Releasing Hormone (CRH)., המעורר את ההיפופיזה להפריש Adrenocorticotropic hormone (ACTH), הגורם ליותרת הכליה להפריש קורטיזול cortisol ונוראפינפרין norepinephrine (המוכר לרובכם בשם אדרנלין). אלה הם "הורמוני הלחץ" שמפעילים את המערכות בגוף, כגון עליית לחץ דם והאצת הדופק, ומטים את האנרגיה וזרימת הדם מן הפריפריה וממערכות לא חשובות (כגון מערכת העיכול) לאיברים החשובים בעת איום, כגון הלב והשרירים. כל מי שחווה מצב של לפני בחינה/ראיון חשוב, או חווה התקף חרדה מכיר את הביטויים הפיזיים.
במקביל קיים מנגנון של היזון חוזר, בו כאשר רמת הקורטיזול גבוהה- זה מאותת למוח להרגיע ולצמצם את הפרשת ההורמונים המעוררים.
מנגנון זה חיוני ליכולת ההישרדות של כל יונק, כולל האדם, להגנה והיחלצות מאיומים לקיומו. אבל הבעיה היא שבחיי היום-יום בחברה המודרנית המערבית, יש לא מעטים החווים מצב לחץ מתמשך וכרוני, ואז המנגנון דלעיל מופעל כל הזמן. הדבר נובע הן מלחץ (עקה/דחק) נפשי, והן מסטרס פיזי, כגון במחלות כרוניות. אחת התוצאות של לחץ כרוני היא רמה גבוהה קבועה של קורטיזול, בה הגוף כל הזמן בכוננות, התוצאה- הפרעות שינה, התקפי חרדה, דכאון, ומחלות שונת, כגון מעי רגיז, הפרעות נשימה (אסתמה) מחלות עור, בעיות פוריות, בקיצור- כמעט כל מה שתרצו, או נכון יותר- לא תרצו. ובמקום גבוה גם המחלה "ההיא": הסרטן.

HPA AXIS
הגב' אשכבארי החליטה לעשות ניסוי (אכזרי למדי) על חולדות:
במשך 10 ימים היא טבלה אותן למשך שעה במי קרח, וכך יצרה סטרס כרוני.
- קבוצה אחת של חולדות רק טבלה במי הקרח.
- קבוצה שניה קבלה במשך 4 ימים לפני האמבטיות דיקור (ליתר דיוק אלקטרואקופונקטורה, שזה חיבור מכשיר השולח זרם חשמלי עדין למחט הדיקור) בנקודה 36 של מרידיאן הקיבה ( Suzanli ST36 למביני דבר)
- קבוצה שלישית קבלה דיקור בנקודה שאינה נקודת דיקור ((sham acupuncture
- קבוצה רביעית לא עשתה אמבטיות ולא קבלה דיקור (קבוצת הבקורת)
מכל החולדות נלקחו בדיקות דם בימים 1, 7 ו-14 של הניסוי.
כצפוי, לחולדות שקבלו רק אמבטיית מי קרח היו רמות ה – CRH הגבוהות ביותר, כביטוי לרמת הלחץ.
גם לחולדות שקבלו דיקור "לא אמיתי" היו רמות הורמון דומות. אבל לחולדות שקבלו טיפול מקדים בדיקור בנקודות אמת היו רמות ההורמון זהות לאלה של החולדות שלא הוטבלו במי קרח.
מסקנת הניסוי היא שדיקור מקדים מווסת מחדש, מאזן ומתקן את רמת הורמוני הסטרס, ומחזיר את הנדקרים למצב נורמלי.
כיוון שגם אצל בני האדם קיים אותו ציר, מניחים החוקרים, בסבירות גבוהה, כי זה המנגנון בו דיקור מרגיע גם אצלנו.
הסיבה ליעילותה של נקודה הנמצאת דווקא על מרידיאן הקיבה, היא לדעת החוקרים, הקשר ההדוק בין מערכת העיכול למוח ולמערכת העצבים, המוכר כציר מוח-מעי Gut-Brain Axis, עליו כתבתי בהרחבה בעבר.
בימים אלה חוזרת החוקרת על הניסוי אבל כעת היא בודקת (משהו שאנחנו, המטפלים כבר יודעים): האם דיקור עוזר גם לאחר חשיפה לסטרס, ולא רק כהכנה אליו.
המאמר המקורי:
J Endocrinol. 2013 Mar 15;217(1):95-104. doi: 10.1530/JOE-12-0404. Print 2013: Acupuncture blocks cold stress-induced increases in the hypothalamus-pituitary-adrenal axis in the rat. Eshkevari L., Permaul E.'Mulroney SE.
לעתים קרובות אני נשאל איך דיקור עובד. יש את כל ההסבר האנרגטי שהוא רחב וקשה להבנה למי שאינו עוסק ברפואה סינית (מי שרוצה קצת רקע מוזמן לקרוא אצלי את הפוסטים 99 עד 118). אבל גם במערב נערכו ונערכים לא מעט מחקרים על מנת לנסות ולהבין מה קורה. (הנה למשל מחקר מ 2012 שפורסם ב JAMA המראה שדיקור יעיל בכאב) כרגע יש בעיקר הערכות ותיאוריות. אלה העקריות:
- אלקטרומגנטיזם: יש הוכחות לכך שנקודת הדיקור הן מוליכים אסטרטגיים של סיגנלים אלקטרומגנטיים. גרוי הנקודות מאפשר שליחת סיגנלים אלה בקצבים גדולים מן הרגיל. סיגנלים אלה מאתחלים כנראה שחרור לדם של חומרים ביוכימיים המדכאים כאב, כגון אנדורפין endorphins, ותאים של מערכת החיסון, והפנייתם לאתרים ספציפיים בגוף.
- שפעול מערכת האופיאטים של הגוף: מחקרים רבים מצביעים על כך שדיקור גורם לשחרור אופיאטים (המוכרים שבהם- אנדורפין endorphinsאנקפלין enkephalins ודינורפין dynorphins, המדכאים כאב. הוכחה לכך נמצאה כבר לפני שנים, כאשר מתן נאלוקסון Naloxone , שהוא אגוניסט של אופיוידים, ביטל את האפקט מדכא הכאב של דיקור.
- גירוי והפעלת הציר היפותלמוס-היפופיזה: שקשור לא רק למנגנון הסטרס כפי שהוסבר בתחילת המאמר, אלא גם על כל המערכת האנדוקרינית (בלוטות ההפרשה הפנימיות) ומכאן- חיוף החומרים (מטבוליזם) וויסות החום, התאבון, השמנה/הרזייה, פעילות מערכת הרבייה, לחץ הדם, בקיצור- תיפקוד כל מערכת ומערכת בגוף.
- שינויים בהפרשת נאורוטרנסמיטרים ונאורו-הורמונים: neurotransmitters הם חומרים המופרשים במוח ומעבירים אינפורמציה במערכת העצבים, המוכרים והידועים שבהם הם סרוטונין Serotonin , החסר במצבי דכאון, דופאמין Dopamine , ואדרנלין Epinephrine/adrenaline. נאורו-הורמונים neurohormones, שמופרשים גם הם במוח, חשיבותם רבה, ביניהם הורמון הגדילה, דופאמין, שהוא גם נאורו-הורמון, ועוד, אחד ידוע ומוכר שכתבתי עליו בהרחבה הוא אוקסיטוצין Oxytocin . הדיקור מאזן ומווסת את אלה גם.
עד כדי כך הופך הדיקור למקובל ומוכר, שארגון הבריאות העולמי World Health Organization (WHO) הוציא כבר בשנת 2003 רשימות של מצבים רפואיים המוכרים ומקובלים כמצבים בהם דיקור עשוי להועיל.
המסקנה, אשר לי ברורה מזה שנים רבות, היא פשוטה: דיקור יעיל במצבים רבים, גם אם אין לכם בעיה ספציפית, מיצאו מטפל טוב ולכו לדיקור, דיקור מאזן, מרגיע, משפר תיפקוד פיזי, מצב רוח, ואינסוף דברים.
השאר תגובה