נכון שיש באינטרנט כל מיני טסטים שלכאורה מנבאים כמה נחיה על פי כל מיני שאלות?
גם אני עושה אותם, ולרוב אני לא מתייחס לתוצאותיהם ברצינות.
אבל יש מבחן אמיתי, שנבדק במחקרים, שאתם יכולים לעשות בבית, ולעשות אותו לקרוביכם, ו אם אתם מטפלים- להציעו למטופלים שלכם.
הוא נקרא על שם מי שפיתח אותו, רופא ברזילאי בשם Claudio Gil de Araújo , ואנחנו נקרא לו מבחן לשבת-לקום. והוא יכול לנבא כמה שנים נותרו לכם לחיות, היות וקושי בביצועו מעיד על מצב בריאות ומנבא את סיכוייו וסיכוניו, הדבר רלוונטי בעיקר למבוגרים יותר.
ד"ר אראוג'ו Araújo שם לב שרבים ממטופליו, בעיקר המבוגרים יותר, מתקשים בביצוע פעולות יוםיומיות פשוטות, הכרוכות בשמירה על שווי משקל וכוח, כגון הרמת חפצים מהרצפה או קימה מכסא. בעיה שכזו מתקשרת בסיכון גבוה יותר לנפילות ותאונות ונזק ללב ולכלי הדם, והוא שיער שמידת הגמישות, שיווי המשקל והכוח של הנבדק יכולה לנבא את תוחלת חייו.
הרעיון שעלה במוחו היה שהטסט יכול להוות גורם מדרבן לאנשים להכנס לכושר ולשפר את מצבם הפיזי, מתוך התובנה של איך הבריאות הכללית ותוחלת החיים מושפעות מרמת הכושר.
אם אתה אומר לאדם "תכנס לכושר" או "עליך לעשות פעילות גופנית" הרי שהסיכוי שיעשה זאת קטן, אבל תגיד לו "יש סיכוי שתמות תוך 5 שנים" אז יש סיכוי גדול יותר שיישמע לך.
המבחן היה צריך להיות פשוט, קצר, זול ונגיש לכמה שיותר אנשים, וכך פיתח אראוג'ו את מבחן השב-קום המוכר היום כ Araujo test או (the Sitting-Rising Test, (SRT.
- לשם ביצוע המבחן רצוי ללבוש בגדים נוחים ורפויים.
- אפשר לשים מזרון דק או שטיח תחת רגלי הנבחן.
- מתחילים בעמידה ישרה במרכז החדר.
- ללא שימוש בידיים או בתמיכה יש לעבור לכריעה ברגליים שלובות ולעבור לישיבה ברגליים משוכלות.
- ממצב של ישיבה נוחה יש לנסות ולעבור למצב עמידה ללא שימוש בעזרה.
הציונים הם בין 1 ל-10, 5 לשלב הישיבה ו-5 לשלב הקימה.
על כל שימוש ביד, זרוע, רגל, ברך וכו' מורידים נקודה מתוך 10.
חצי נקודה יורדת על כל פעם של אובדן שווי משקל או כשהתנועה הופכת מגושמת.
המבחן פשוט לכאורה, אך מסתבר שיכולת הניבוי שלו מדהימה.
הוא בדק 2,000 איש בני 51 -80 ומצא שלאלה שקבלו ציון פחות מ-8 היה סיכוי פי 2 למות בתוך 6 השנים הקרובות.
אלה שקבלו ציון 3 ומטה היו בסיכון פי 5 למות באותו פרק זמן.
בכללי- על כל נקודה ירדו סיכויי התמותה ב – 21%.
התבחין נערך על בני 50 ומעלה ועל כן לא מייחסים לו חשיבות באנשים צעירים יותר,
בכל זאת, ללא קשר לגילכם, זהו מדד טוב למצבכם הבריאותי הכללי.
אם אתם בני פחות מ-50 ומתקשים בביצוע- זה אמור להדליק אצלכם נורה אדומה, וסימן לכך שכדאי שתתחילו להכנס לכושר.
סרטון ובו הסבר על הטסט בפורטוגזית עם כתוביות באנגלית ניתן לראות כאן:
http://www.youtube.com/watch?v=MCQ2WA2T2oA
לפני שכל מי שקרא לא יתחיל לקחת ציפרלקס בגלל המתח רצוי ליידע שהמבחן אינו ישים באנשים עם בעיות ראומטיות או נאורוליות
הצלחתי אבל עכשיו כואב לי בצוואר, גב תחתון וברך ימין מבפנים.
לקחת תה צמחים או אוופן 600?
אטופן
גם אנשים עם בעיות אורטופדיות יתקשו לקום מן הסתם…
יש פטור לנכים 🙂