תסמונת הלב השבור Broken Heart Syndrome
בשמה המקורי (היפני) תסמונת טאקוצובו, Takotsubo cardiomyopathy, או stress induced cardiomyopathy בשמה הרפואי,
היא מחלת לב הנגרמת מלחץ פיזי או נפשי כבד ומלווה בכאבים חזקים הדומים לכאבים של התקף לב.
זהו מצב רפואי המתבטא בהיחלשות זמנית אך משמעותית של שריר הלב, שגורמת לירידה פתאומית בתפקוד הלב.
ברוב המקרים התסמונת מתרחשת בגלל לחץ פיזי או לחץ נפשי משמעותיים, כגון:
מצב מלחמה, דאגה לקרובים, גירושין/פרידה מבן/בת זוג, בעיות כספיות, צורך להופיע/לנאום בפני מול קהל, פרידה מבן ממשפחה (לא רק בני זוג, גם ילדים למשל), מוות של אדם קרוב, פיטורים מהעבודה, פשיטת רגל, בדיקות רפואיות, אסון טבע ואפילו אירועים משמחים – כמו מסיבת הפתעה או זכייה בלוטו – כל אלה מצבים העלולים לגרום לתופעה.
תופעות פיזיות – כגון התקף אסתמה חריף, דימום כבד (מפציעה למשל), ניתוח, כאב עז, טיפול כימותרפי, אירוע מוחי עלולות גם לגרום לתופעה.
התסמונת תוארה לראשונה ב־1990 ביפן, ושמה נובע מכך שהחדר השמאלי של הלב עובר שינוי בצורתו, הוא מתרחב ומתעבה, וזה הזכיר לחוקרים שתיארו את התסמונת את הצורה של סיר המשמש ביפן ללכידת תמנונים, ושמו ("מלכודת תמנונים" octopus trap TAKOTSUBO . 蛸壷 ) 蛸(たこ) (tako, “octopus”) + 壷(つぼ) (tsubo, “jar, pot”).
אבל רק בשנים האחרונות יש עלייה משמעותית באבחון שלה בעיקר כי יש עלייה במודעות לתסמונת ושיפור ביכולת לאבחן אותה בעזרת בדיקות דם ובדיקות הדמיה.
למה "תסמונת הלב השבור"?
כאשר התופעה מתרחשת, מקבל הלב צורה המזכירה סיר יפני הקרוי Takotsubo המשמש ללכידת תמנונים. החוקר היפני שגילה את התסמונת Takotsubo cardiomyopathy על שם אותו סיר – ובגלל הצורה שלו.
למה זה קורה
מצב סטרס הוא תגובה של הגוף לדברים שנתפסים על ידו כלא נורמליים או לא שגרתיים. בזמן סטרס, הגוף מייצר הורמונים וחלבונים (כגון אדרנלין ונוראדרנלין adrenaline and noradrenaline) שאמורים לעזור לנו להתמודד עם המצב החד והמפתיע.
בהקשר לתסמונת הלב השבור, ההנחה היא כי בתגובה לסטרס, שריר הלב "מופגז" לפתע ברמות אדירות של אדרנלין, שגורם לאזורים שלמים בלב לא לתפקד באופן פתאומי.
תסמינים (סימפטומים)
בתסמונת הלב השבור מופיעים תסמינים זהים למצב שלהתקף לב: כאבים בחזה, קשיי נשימה, הזעת יתר וחולשה. אלא שבפועל יש הבדל, כי זה לא התקף לב.
בהתקף לב יש חסימה או היצרות משמעותית בעורקים של הלב, הדבר גורם לירידה חדה באספקת הדם (ועל כן בחמצן) לשריר הלב, ועל כן לנזק/מוות של השריר שאספקת הדם שלו נפגעה. בתסמונת הלב השבור – עורקי הלב אינם חסומים ויש אספקת דם תקינה לשריר.
הסימפטומים מופיעים לרוב בין דקות לשעות מזמן החשיפה לאירוע מלחיץ (פיזי או נפשי).
אבחנה
אם תפנו למיון/מד"א או מסגרת חרום רפואי כלשהו, יתייחסו אליכם, ובצדק, כאילו אתם עוברים התקף לב, ויערכו לכם את כל הבדיקות בהתאם: אק"ג, אקו־לב, בדיקות דם לאנזימי הלב.
גם במקרה של אירוע "לב שבור" ייתכן ובבדיקות אלה ניתן יראו שינויים דומים או אפילו זהים למה שרואים בהתקף לב.
על כן, האבחנה תיעשה רק לאחר צנתור של העורקים בלב, אם יראו שאין חסימה או היצרות משמעותית בעורקים יהיה אפשר להניח שמדובר בתסמונת הלב השבור ולא בהתקף לב. כמו כן, ניתן לבצע בדיקת MRI של הלב ולראות ששריר הלב לא נפגע מהתקף לב.
1%בין ל- 2% מהאנשים עם חשד להתקף לב מאובחנים לבסוף עם תסמונת הלב השבור.
מי קנדידט לפתח את התסמונת?
בעקרון- כל אחד, אבל הסטטיסטיקה מראה שהתסמונת שכיחה הרבה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים (כ־90% מהלוקות בתסמונת הן נשים), ובעיקר אצל נשים מעל גיל 50 (גיל ממוצע: 66), ואצל בני שני המינים (מצטער, אצלי יש עדיין רק 2 מינים) עם נטייה לדכאון/חרדות
ואחרי זה?
תסמונת הלב השבור קשורה בהיחלשות של שרירי הלב, עם ירידה פתאומית בתפקודו, לכן עלולים להתפתח מצבים כמו , לחץ דם נמוך, דופק מהיר, קוצר נשימה ואף הפרעות קצב לב מסכנות חיים.
בניגוד להתקף לב, תסמונת הלב השבור היא תופעה חולפת ללא נזק לטווח הארוך, ברוב המקרים תפקוד הלב חוזר למצבו הבסיסי תוך מספר ימים עד ששה שבועות. נוסף על כך, הסבירות שהתסמונת תכה שוב נמוכה מאוד, (מתוארת רק בכ־5% מהמקרים),
הסימפטומים עשויים להמשך ימים עד כמה חודשים ובסוף זה עובר.
מניעה? אפשר?
- לא "לקחת ללב", (קצת קשה למי שרואה חדשות בארץ, בעיקר בשנים האחרונות)
- יש אנשים שטיפול רגשי/נפשי או טיפול תרופתי עשויים לעזור להם.
- מדיטציה
- יוגה.
- התעמלות.
- הליכה באוויר הפתוח.
- בילוי עם חברים ומשפחה (יש כאלה שזה רק יחמיר את מצבם).
- צפייה בסרטים או סדרות מצחיקות.
- האזנה למוזיקה שמחה./מרגיעה.
מקורות (יש המון):
https://www.health.harvard.edu/heart-health/takotsubo-cardiomyopathy-broken-heart-syndrome
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430798/
https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/t/takotsubo-cardiomyopathy.html
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/broken-heart-syndrome/symptoms-causes/syc-20354617
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/conditions/takotsubo-cardiomyopathy
השאר תגובה