
Dwight Eisenhower
זה מאמר שלי שפורסם במגפון, עיתון עצמאי ישראלי, שעלה ברשת, ועורר הרבה תגובות, אז החלטתי לשתף אתכם גם, קוראי הבלוג שלי הנאמנים.
כולסטרול, מתברר, הוא לא האויב הגדול כפי שגרמו לנו לחשוב, אלא רק סמן לכך שקיימת בעיה, שצריך לחפש את הגורם האמיתי למחלה ולתקן אותו. לחסל אותו זה כמו להרוג את השליח
נשיא ארה"ב ה-34, דוויט אייזנהאור, קיבל את התקף הלב הראשון שלו בשנת 1955, בגיל 64. לא היה לו רקע משפחתי של מחלות לב, הוא לא עישן, משקל גופו היה אידיאלי לגובהו, לחץ הדם והכולסטרול שלו היו תקינים והוא נהג להתעמל באופן קבוע.
מובן שהיה לו רופא צמוד ואישי שעקב אחריו באדיקות, והוא עבר בדיקות קבועות וסדירות, ביניהן זו של רמת הכולסטרול, שהייתה בזמן התקף הלב רק 165. תחת פיקוחו של הרופא פתח מיד אייזנהאור בדיאטה קפדנית ודלת כולסטרול. הוא אכל מעט מאוד שומנים, ולבישול מזונו השתמשו בשמן סויה, או מרגרינה, שרק כמה עשרות שנים מאוחר יותר התגלו כמזיקים לבריאות.
עם סיום כהונתו השנייה כנשיא, ב- 1961, עלתה רמת הכולסטרול שלו בדם ל-259. התזונה שלו אמנם הייתה דלת שומנים ועשירה בפחמימות מורכבות, אבל עד מותו ב-1969 הוא עבר עוד חמישה התקפי לב.
כולסטרול חיוני לקיומנו
את "תיאוריית הליפידים", על פיה כולסטרול גבוה הוא הבעיה וכדי להוריד את רמתו בדם יש להימנע מאכילת שומנים, הגה עוד בשנות ה-50 של המאה הקודמת, תזונאי אמריקאי בשם אנסל קיז (Ancel Keys). אלא שלמחצית מן הלוקים בהתקפי לב יש בכלל רמות כולסטרול תקינות, והרבה בעלי כולסטרול גבוה לא סובלים כלל ממחלות לב. ועל כן כל הסטטינים שבעולם (תרופות להורדת כולסטרול) לא יבטיחו, גם אם הכולסטרול שלכם ירד, שלא יהיה לכם התקף לב. לעומת זאת הם עלולים לגרום לנזק לכבד ולתופעות לוואי שונות.
מה שהכי משמעותי כנראה הוא התזונה שלכם. מזונות שמעלים את רמות האינסולין הם אלה ששמים אתכם בקבוצת סיכון למחלות שונות, ביניהן מחלות לב וכלי דם. כי רמות אינסולין גבוהות גורמות לחסימת כלי הדם, ללא קשר לרמות הכולסטרול.
יתרה מכך, אנחנו זקוקים לכולסטרול ולא נוכל להתקיים בלעדיו. הוא נמצא בכל תא בגופנו, הוא בונה את קירות התאים, אנחנו מייצרים ממנו הורמונים, הוא חיוני למטבוליזם של ויטמין D, וממנו אנחנו מייצרים את מיצי המרה החיוניים לעיכול. כולסטרול חיוני ביותר גם לתפקוד תקין של מערכת העצבים.
כולנו מורגלים בחלוקת הכולסטרול לשני סוגים: הטוב HDL, והרע LDL, אבל האמת היא שאין דבר כזה טוב או רע, וההתייחסות לרמת הכולסטרול הכללי, או לאחד מסוגיו, חסרת משמעות בבואנו לנסות ולנבא מי נמצא בקבוצת סיכון למחלות לב.
תרופות להורדת כולסטרול טובות בעיקר לחברות התרופות
בשנים האחרונות מובילה ארה"ב קו לוחמני ונוקשה מאוד בנושא, ורמות הכולסטרול ה"אידיאליות" בהצהרות המגיעות משם יורדות כל הזמן, לא רק ביחס למבוגרים אלא גם בילדים. התוצאה של גישה זו היא רווחים עצומים לתעשיית התרופות ונזק בריאותי לציבור, לא רק מתופעות הלוואי השונות של הסטטינים, אלא גם מרמות נמוכות מדי של כולסטרול.
כולסטרול הוא ליפופרוטאין LIPOPROTEIN, כלומר, תרכובת של חלבון ושומן. הכולסטרול מתחבר עם שומנים וחלבונים אחרים בזרם הדם וכך הוא מובל אל הרקמות, שם הוא ממלא תפקיד חיוני בבניית מעטפת התאים, ביצירת כל ההורמונים הסטרואידיים, כגון הורמוני המין אסטרוגן וטסטוסטרון, קורטיזון ועוד, וחיוני ביצירת ויטמין D בעור מחשיפה לשמש.
גופנו לא רק מייצר כולסטרול, אלא אף עובד קשה מאוד כדי לשמר אותו, כי הוא חיוני לקיומנו.
לא הכולסטרול גורם למחלות לב וכלי דם, הוא חלק מניסיון הגוף לרפא דלקת קיימת
הגוף שלנו עובר כל הזמן תהליכים דלקתיים. בעקבות טראומה, או חדירת גורמי מחלה, מגיב גופנו ביצירת מצב של מגננה, שאנחנו קוראים לו דלקת: כלי דם מתכווצים, למנוע אובדן דם. הדם הופך סמיך יותר, כדי שיוכלו להיווצר קרישי דם שתפקידם לסתום חורים ופרצות בכלי הדם וברקמות אחרות. מערכת החיסון שולחת תאים שונים וכימיקלים להילחם בזיהום. תאים משתכפלים ומתרבים כדי לתקן את הנזק, ובמקום נוצר קריש ובהמשך רקמה צלקתית. אותו תהליך מתרחש גם על פני אזורים חיצוניים, כגון העור, וגם באזורים פנימיים, כגון עורקים וכלי דם, שם זה נקרא "פלאקים".
כשהפלאקים עבים, הם יכולים לסתום עורק ולגרום להתקף לב או לאירוע מוחי. כאן מתגלה תפקידו החשוב של הכולסטרול: הוא מובל על ידי זרם הדם למקום המודלק, כדי לשקם ולבנות את הרקמה הפגועה. כלומר – לא הכולסטרול הוא הגורם למחלות כלי דם ולב, אלא הוא חלק מניסיון הגוף לתקן ולרפא דלקת קיימת!
זו הסיבה שכיום יש יותר ויותר חוקרים ורופאים המדברים על "בעיית הכולסטרול" כעל "מחלה מומצאת". רמת כולסטרול גבוהה מעידה על מצב דלקתי בגוף, והכולסטרול שם כדי לרפא. הוא הסמן, לא הגורם.
על פי תפיסה מודרנית זו – הורדת כולסטרול היא שטות גמורה, מה שצריך זה לחפש את הגורם האמיתי למחלה ולתקן אותו. כך הרפואה המודרנית בעצם "משתינה מחוץ לאסלה".
כדי לדעת אם אתם בקבוצת סיכון ללקות במחלת לב עליכם לבדוק את רמת החלבון הקרוי CRP, שרמה גבוהה שלו מעידה על מצב דלקתי בגוף ועל הסכנה לחלות.
כולסטרול נמוך, זה מסוכן
לא רק שהורדת הכולסטרול לא עוזרת, היא אפילו מזיקה. עלינו לזכור שכולסטרול חיוני לתהליכים פיזיולוגיים נורמלים כמעט בכל רקמה בגופנו. מחקרים שונים מראים שבעלי כולסטרול נמוך נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בדיכאון ויש להם יותר נטיות אובדניות. לבעלי כולסטרול נמוך יש תפקודים קוגניטיביים נמוכים יותר, תפקוד אינטלקטואלי נמוך יותר והם מגיבים מנטלית לאט יותר. נרקומנים עם כולסטרול נמוך חוזרים יותר לסמים לאחר שנגמלו. בעלי כולסטרול נמוך כנראה גם מגיבים יותר באלימות. כל זה קשור כנראה לרמות סרוטונין נמוכות, כי סרוטונין, כמו הורמונים אחרים, נוצר גם הוא מכולסטרול.
מחקר מדאיג במיוחד, שנערך באוניברסיטת מסצ'וסטס בבוסטון על 41,000 חולים, הראה ששימוש בסטטינים המורידים כולסטרול, מעלה את הסיכון ללקות בסרטן. מחקר נוסף, על 60,709 איש, הראה קשר בין רמות נמוכות של כולסטרול ומחלת פרקינסון.
עד 2004 נחשבה רמה של 130 מ"ג LDL לרמה תקינה. עם הזמן עדכנו את ההמלצות לרמה של 100 מ"ג, ואפילו ל-70 מ"ג בקבוצת "חולים בסיכון גבוה".
אלו רמות שכמעט ולא ניתנות להשגה ללא נטילת תרופות, הלוא הם הסטטינים, שהם היום אחת התרופות הכי נמכרות במערב.
סטטינים מדכאים אנזים בכבד שתפקידו מייצר כולסטרול (ליתר דיוק מדובר ב HMG-CoA reductase שמייצר mevalonate, ממנו נוצר הכולסטרול), אבל יחד עם פעולה זו הם גם משפיעים על תהליכים פיזיולוגיים רבים נוספים: הם מרוקנים את הגוף מאנטיאוקסידנט (נוגד חמצון) חשוב, הלוא הוא קו אנזים 10Q, שמחסור שלו גורם לעייפות, לחולשת שרירים ולכאבי שרירים, ויכול להגיע עד אי ספיקת לב. החלבון המשתחרר מפירוק שריר גם עלול לגרום לאי ספיקה כלייתית.
הסטטינים פוגעים במערכת העצבים וגורמים לדלקת עצבים המתבטאת בנמלול, כאבים וקשיי הליכה. הם מעלים את הסכנה לירידה בתפקוד מערכת החיסון ועל כן לתחלואה גבוהה יותר. מעלים את הסיכון להתפתחות סרטן, לפגיעה בתפקודי כבד, לפגיעה בזיכרון, ולאחרונה גם נמצא קשר בין סטטינים ו-ALS (מחלת ניוון שרירים חשוכת מרפא).
שומן רווי, דווקא בריא לנו
עד לאחרונה הייתה מקובלת בעולם הרפואה גישתו של אנסל קיז, על פיה יש להימנע מאכילת אוכל שמן, כמו ביצים, חמאה, וסוגי שומן רווי למיניהם. כעת מתברר שמסקנותיו התבססו על מידע לקוי. הוא בחר נתונים רפואיים בצורה לא תקינה (השתמש באופן סלקטיבי בנתונים רק משש מדינות מתוך 22 בהן נערך הסקר), ועל סמך פרסומיו אימצה הרפואה המודרנית את הרעיון המוטעה, על פיו שומן רווי אינו בריא.
היום, יותר ויותר מחקרים מצביעים על כך ששומן רווי בריא לנו, ולא רק שהכולסטרול בדם לא יעלה כתוצאה מכך, אלא אף ירד עד לערכים נורמליים. ומי שאוכל חמאה יש לו סיכוי נמוך יותר לפתח מחלת לב מזה שאוכל מרגרינה.
פחמימות יותר מסוכנות לבריאות משומנים
המזונות המזיקים הם פחמימות ועמילנים: סוכרים (אם כסוכר שולחני לבן ואם כסוכר הפירות פרוקטוז, אותו מוסיפים למזון מתועש ולמשקאות קלים) ומוצרי חיטה, כולל מלאה.
מסוכנים גם שומני טראנס (שומנים צמחיים שעברו עיבוד), עודף משקל, חוסר תנועה מספקת, עישון, וכמובן מתח ולחץ.
מי שרוצה להוציא עצמו מקבוצת סיכון למחלות לב וכלי דם צריך להימנע מהמזונות האמורים, לעסוק באופן קבוע בפעילות גופנית, להפסיק לעשן, ולנסות ולהירגע. (יוגה, מדיטציה).
מי שאין לו אומץ להפסיק (או לא רוצה להתחיל) לקחת סטטינים – מומלץ לו שייקח קו אנזים 10Q בכמויות גדולות, על מנת למזער את הנזק.

אוכל כולסטרול
תודה על המאמר הזה!
כ"כ הרבה אנשים מתייעצים אתי לגבי תזונה המתאימה למצבי כולסטרול.
אני שמחה שאפשר להפנות אותם למאמרים שלך!
תודה על הכתבה. מומלץ גם לקרוא את הספר של Gary Taubes – Good Calories Bad Calories , שמכיל חקירה היסטורית/רפואית מעמיקה מה הביא לסטנדרטים התזונתיים הקיימים כיום, בעיקר לגבי צריכה שומנים ופחמימות.
כמובן, מומלץ ביותר, ותודה על התגובה
אסף פ. שתגובתו כתובה לעיל, עומד מאחורי הבלוג המומלץ בנושא סוכרת ותזונה דלת פחמימות, אני ממליץ: http://www.carbfree.co.il/
אהלן ראובן,
האם מכל הדגנים מומלץ להוריד רק חיטה?
תזונה עם מעט דגנים משמעה הרבה חלבון, כמו דיאטת אטקינס ודומיה, לא?
זה מאד מבלבל כי מצד אחד אנחנו שומעים שכדאי להפחית במוצרים מן החי ("מחקר סין") ומצד שני להפחית בדגנים ופחמימות.
מה עושים?
יש המלצות שונות ממקורות שונים, כצמחוני כבר 40 שנה האוכל תזונה דלת פחממות אני לא מסכים איתך, הדגן העקרי שאני אוכל הוא אורז, לעתים קינואה, טועם מדי פעם פסטה מחיטת דורום, אני לא אוכל בשר (ולמי ששכח- עוף זה בשר), מדי פעם דג, ביצה- 1 לשבוע לכל היותר, אני ניזון מירקות, הרבה ירקות, קטניות, טופו, אורז, אגוזים, בטטה וגזר ופירות. אם ניקח למשל את דיאטת הפליאו כדוגמא, אז הדיאטה צריכה להיות עשירה בשומן, עם כמות בינונית של חלבון, ודלה בפחמימות. לא סופרים קלוריות ולא מתייחסים לגודל המנה.
קראתי את מאמרך בעיון והזדעזעתי מהדעות שאתה מביע. אתה מתעלם מאלפי מחקרים שהוכיחו את הקשר הישיר בין רמת הכולסטרול לבין מחלות של כלי דם ולב.
השגיאה שלך נעוצה במחשבה שכל רמת כולסטרול היא תקינה ומכך שהגוף שלנו מייצר בעצמו את כל הכולסטרול שהוא זקוק לו ולא נזקק להספקה חיצונית. הבעיה בעולם המערבי היא שהמזון הוא בעיקרו מן החי והוא מכיל לכן רמות גבוהות של כולסטרול שהגוף שלנו אינו יכול לפרקו והוא שוקע בכלי הדם ומצר אותם או חמור מכך יוצר את הפלקים הקטנים שמתבקעים בסופו של דבר וגורמים להתקפי לב קטלניים.
אני מציע שתקרא את מחקר סין של פרופ' קולין קמפבל מארה"ב שמוכיח באמצעות סקר שהוא המקיף שנעשה אי פעם על הקשר שבין תזונה למחלות כרוניות כי יש קשר ישיר בין רמת הכולסטרול של האוכלוסיות השונות שנחקרו לבין שיעור מחלות הלב שלהם וככל שרמת הכולסטרול הכללי היתה נמוכה יותר כך פחת שיעור זה והיגיע לאפס באוכלוסיות ששיעור הכולסטרול הכללי בהן היה נמוך מ-150.
תקרא גם על מחקריו ונסיונו הקליני של ד"ר אסלסטין בארה"ב שהוכיח כי באמצעות תזונה נטולת מזון מן החי לחלוטין הוא הצליח לרפא חולי לב קשים שהיו על סף המות וגם אצל חוליו הרמה הבטוחה שחיסנה את חוליו מהתקפי לב היא 150.
תודה על תגובתך המזועזעת. את מחקר סין קראתי גם קראתי וציטטתי ממנו בעבר לא אחת. ובכל זאת, אני קורא תיגר על דבריך ועל המחקרים המראים את תועלתם המפוקפקת של הסטטינים, אשר מדי יום מתגלים הנזקים שהם גורמים, (הנה למשל מאמר מלפני כמה ימים Drugs Aging The long-term effect of statins on the risk of new-onset diabetes mellitus in elderly Taiwanese patients with hypertension and dyslipidaemia: a retrospective longitudinal cohort study; Ma T, Chang MH, Tien L, Liou YS, Jong GP; Drugs & Aging 29 (1), 45-51 (Jan 2012)
למני, אגב, אשמח לראות מאמר רפואי אחד שקושר ישירות בין כולסטרול ומחלה קרדיווסקולרית
לראובן שלום
אין לי ויכוח איתך לגבי הסטטינים, לא זו הנקודה כיוון שגם עלי מקובל שסטטינים אינם הפתרון משום שהם מטפלים בסימני המחלה ולא בשורשיה ובמחיר כבד של תופעות לוואי קשות ועל זאת כבר נאמר ע"י ד"ר ג'ון מקדוגאל מארה"ב (שגם את מאמריו מומלץ מאוד לקרוא) כי אנשים מתים מהתקפי לב כאשר המספרים שלהם (דהיינו ערכי הכולסטרול) יפים. הנקודה היא התייחסות נכונה לגורמי הכולסטרול ההרסני כלומר המזון שאוכל התושב המערבי הממוצע. מזון שברובו הוא מן החי שמעלה מאוד את רמת הכולסטרול בדמו וגורם למחלות הלב הקשות ולשורה ארוכה של מחלות כרוניות נוראות כמו סרטן וסוכרת. לכן הפתרון הוא ברור – הימנעות מאכילת מזון מן החי וצריכה של מזון צמחי שלם. זה מה שאני עושה כבר למעלה מ-5 שנים ומצבי הבריאותי השתפר פלאים ומאדם שסבל משורת חוליים כולל כולסטרול ולחץ דם גבוה שהתבטאו בתעוקת לב נעשיתי בריא ומשוחרר מכל הכאבים והלחצים.
מני שלום, אני צמחוני כבר 39 שנים, כך שבעניין זה אתה מוכר קרח לאסקימוסים, אני חולק על דעתך בעניין המקור לכולסטרול, ואם תקרא שוב את דבריי גם כתבתי זאת: הבעיה היא פחממות, לא שומנים. אם תבדוק שינויים בהרגלי תזונה במערב (ארה"ב היא המוהבילה ואם כל חטאת) תראה שבד בבד עם העלייה בתריכת פחממות ושומני טראנס חלה עלייה בהשמנה, במחלות כלי דם, יתר לחץ דם, סוכרת וסרטן. וכדי לסבר את האוזן הנה סטטיסטיקה נכונה ל 2008: רשימת 10 המדינות בהן אחוז השמנים באוכלוסיה גדול, שים לב למקום 8 ה"מכובד":
#1 -% American Samoa, 93.5
#2 -% Kiribati, 81.5
#3 -% U.S., 66.7
#4 -%Germany, 66.5
#5 -% Egypt, 66
#6 -% Bosnia-Herzegovina, 62.9
#7 – %New Zealand, 62.7
#8 -% Israel, 61.9
#9 -%Croatia, 61.4
#10 -% United Kingdom, 61
ראובן שלום
אם כך איך תסביר את העובדה שבמדינות רבות בעולם כמו באסיה (סין, יפן, דרום מזרח אסיה), באפריקה ובאמריקה שם התזונה מתבססת בעיקר על פחמימות (אורז, חיטה, תפוחי אדמה וכו') וצריכת המזון מן החי היא מאידך קטנה מאוד אין כמעט שמנים באוכלוסיה.
פחמימות הן לא האויב שלנו (והכוונה כמובן למורכבות המופיעות בצורתן הטבעית בדגנים בקטניות ובירקות) אלא האוכל הטבעי שלנו ומי שמבסס את מזונו עליהן כפי שעשו אבותינו במהלך כל ההיסטוריה והפריהיסטוריה יהיה רזה, בריא ובכושר.
ושוב דוגמה אישית ממני, מאז שהפסקתי לאכול מזון מן החי ואני אוכל אוכל צמחי מלא, הורדתי מאוד במשקלי (שהיה עודף) אני שבע כל הזמן אוכל כמה שאני רוצה ולא משמין יותר!
אני לא יודע על איזה מקורות אתה מסתמך בטעיונך כי התזונה במזרח מתבססת בעיקרה על פחממות. אתה זורק דברים שאני לא יודע מה המקור שלהם, א) חיטה מוצאה מאגן הים התיכונית ב) תפוחי אדמה מקורם במרכז אמריקה, שני אלה אינם מקור תזונה, בטח לא מרכזי בתזונה במזרח. אין תרבות שבתזונה המסורתית שלה משמשות פחממות מרכיב תזונה מרכזי, פרק לדיאטה שהתפתחה בארה"ב והיא אם כל חטאת. זה שהיית בעודף משקל ושינוי התזונה הביא לירידה במשקל זה יפה ונחמד וטוב, אבל אנקדוטלי, רלוונטי לך, למצבך לפני ואחרי השינוי. על סמך מה אתה טוען שאבותינו ניזונו בעיקר מפחממות? יש לדבריך סימוכין כתובים?
אלה העובדות:
1. כל דרום מזרח אסיה מתבססת על אורז עד היום כמזון העיקרי.
2. בכל אגן הים התיכון והמזרח התיכון התבססו על חיטה עד לשנים האחרונות כמזון עיקרי.
3. בכל מרכז ודרום אמריקה מתבססים עד היום על תפוחי אדמה ותירס כמזון עיקרי
4. תפוח האדמה הובא לאירופה מאמריקה ושימש כמזון עיקרי באירלנד ומזרח אירופה עד לפני 80 שנה.
5. בפפואה-ניו גיני עד היום מתבססים על שורש היאם כמזון עיקרי.
6. ג'ון רובינס בספרו "בריא עד מאה" מספר על 4 אוכלוסיות מכל העולם (האבחזים מהקווקז, ההונזה מפקיסטן, היפנים מאוקינוואה והוילקאבאבה מפרו) שחיים בממוצע עד 100 בבריאות וכושר עבודה שתפריטם מכיל בין 90-100 אחוז מזון צמחי שרובו פחמימות מורכבות.
כל האוכלוסיות הללו מייצגות אנשים רזים ובריאים שאינם סובלים כמעט בכלל מהמחלות הכרוניות של העולם המערבי. כאלה היינו גם אנחנו לאורך רובה המכריע של ההיסטוריה האנושית עד העידן המודרני והתעוש האדיר של ייצור המזון מן החי שגרם ביחד עם סובסידיות ענק ממשלתיות להוזלתו ולזמינותו לכל אדם. מאז החלה מגיפת המחלות הכרוניות והתקפי הלב, הסרטן שבץ המוחין והסוכרת שפעם איפיינו רק את המלכים והרוזנים (שרק הם יכלו להרשות לעצמם לחגוג על המזון העשיר הזה) מפילות בנו חללים בשיעור חסר תקדים.
השיפור שהתרחש אצלי אינו אנקדוטלי אלא מייצג כל אדם שאוכל וחי נכון. צריך להיות עיוור כדי להתעלם מן המובן מאליו – האוכל המודרני ובעיקר השפע האדיר של מזון מן החי אחראי יותר מכל גורם אחר להידרדרות העצומה בבריאותנו בדורות האחרונים.
מני, את כל מה שכתבת אני מכיר, למרות אי דיוקים מסוימים, אבל לא הבנת אותי, אני לא מטיף לאכול בשר, כפי שכבר ציינתי אני צמחוני כבר כמעט 40 שנה. אבל ברשותך, אשלח לך במייל מצגת מאת ידידי ד"ר דני קרת, העוסקת אף היא בנושא
היום מתפרסם עוד חיזוק לדבריי:
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4171024,00.html
תאזינו לד"ר אריה אבני, כל מילה בסלע: http://www.103.fm/programs/Media.aspx?ZrqvnVq=FFFHJF&c41t4nzVQ=EE
דר אסלסטין וגישתו הצמחונית מצד אחד ודר מרקולה וגישתו מצד שני.גישת דר אסלסטין תורגמה לשיטת דין אורניש ומרקולה בעצם שכלל את שיטת אטקינס,כצת מבלבל כי השיטות הפוכות?
מה באמת עושים בכדי לעצור התהליך הטרשתי וכיצד מתמידים בשינוי
אתה צודק, והאמת שגם זה צודק וגם זה צודק וגם זה צודק וגם אתה צודק. בחר שיטה, היצמד אליה, ובחן את התוצאות עליך אישית. מתאים- תמשיך, לא מתאים- נסה שיטה אחרת, עד שתמצא מה נכוון לך. קח פרק זמן של 3 חודשים לבחינת כל שיטה
http://www.paleostyle.co.il/?p=1182
ראובן שלום
למרות שכוונתך טובה וחלק מהעובדות שציינת נכונות, אתה מתעלם באופן תמוה מכך שישנם שני סוגי כולסטרול LDL ו-HDL, כאשר שומנים רוויים ושומנים מוקשים (מרגרינה או Trans fat ) מעלים את רמת ה – LDL ובכך תורמים למחלות לב ותמותה. חבל, כי בורות היא המחלה הגרועה ביותר….
ליאיר שהגיב כאן לפני,
דברייך מבוססים על מיתוס והם לא עומדים במבחן המציאות. רמות LDL גבוהות אינן תורמות למחלות לב ותמותה – אין מחקרים התומכים בכך ואף להיפך.
בבקשה עיין בסקירה הבאה על מחקרים שנעשו השפעה של שומנים רווים ומחלות ווסקולריות:
http://www.ajcn.org/content/91/3/535.full
ציטוט של התוצאות :
Results: During 5–23 y of follow-up of 347,747 subjects, 11,006 developed CHD or stroke. Intake of saturated fat was not associated with an increased risk of CHD, stroke, or CVD.
לאסף, תודה על תמיכתך. תחזקנה ידיך
תודה לכם ! ל כ ו ל כ ם !
יתכן ולטוב כיוונתם,אך לא זה מה שקבלתם!!!.סיבכתם אותנו,יצרתם אצלינו בילבול מוח שכזה,שאיננו יודעים איזה תרופה לקחת על מנת להוריד את לחץ הדם שהעלה את הסוכר וגרם לכולסטרול ולדיכאון חמור.והכל, מקריאת העצות המדעיות שלכם!
מסקנה!!
אכול מהכל,אך במסורה.הייה פעיל גופנית בדרגה מתונה.אהב את החיים ללא מסורה. תהנה ממתת האל כי אינך יודע יום הפקודה !
על זה אמר חבר שלי טוב (זכרונו לברכה) :כל, שן, ת'עמל ותזהר מאוטומובילים"
מה ההתיחסות שלך למחקר המדובר כאן, והאם אכן הינו לא ממונן ע"י חברות התרופות –
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4267349,00.html
שלום אתי, בחרתי לשוחח עם ידידי ד"ר דני קרת על המאמר שהבאת, ואני מביא לך את תשובתו כלשונה:
"אני מניח שהבעייתיות של המחקר תתגלה בקרוב. זה קצת מוזר שמטה אנלידזה מ- 2010 שבדקה מניעה ראשונית (11 מחקרים) מצאה שאין תועלת ובפתאום 27 מחקרים (מאין הם צצו-והאם רק למניעה ראושנית או ששילבו גם חולים כדי לשפר את התוצאות) מגיעה לתוצאות אחרות- אני ספקן מאד. ניראה ונתעמק במחקר ונבדוק . גם נושא אי המימון חשוד בעיני.
בקרוב יצא הספר שכרגע עומלים על תרגומו- האמת על הסטטינים- ברברה רוברטס, ואני מקוה שיאזן מאמרים כגון אלה"
אכן קצת מבלבל… לכל אחד תפיסה ואמונה שונה לגבי החיים והבריאות בפרט.
כמה פעמים שמענו על אנשים טובים בריאים ומאוד ספוטיבים, סגפנים גמורים שאצלהם
שורת המדדים בבדיקת הדם שישמשה כפלס לבנאים.
המסקנה מבחינתי הינה : שילוב של כל הדברים יחד כפי שהגיב אבי צ. לפניי,
הכל במידה ולא בקיצוניות, להשאיר מקום לספק ולחוסר המושלמות, כן וגם לעוגת הקצפת עם הדובדבנים, לקחת את החיים קצת יותר בקלות, ואולי לחשוב שיום הדין נקבע מראש ואינו תלוי בנו עד כמה שזה קשה לתפישה.
אין לי ספק שהנפש משתקפת יפה בבדיקות הדם, אבל מה לעשות שאף אחד לא סופר אותה.
אמונה מבחינתי לא רלוונטית, בטח שלא בנושא שלפנינו..
אני מביא עובדות ומדבר/כותב רק משם.
תודה על המאמר המחכים ומעורר למחשבה.
הפכת לי דעות ואמונות.
כמובן שאקח זאת לתשומת לבי בהמלצות לעצמי ולמטופלי.
תבורך !
שלום רב,
מידע מעניין ביותר.
למי שרוצה ליטול קו אנזים 10Q , האם אפשר לקבל המלצה, הכוונה לתוסף של חברה ספציפית?
כולסטרול גבוה מאריך חיים:
http://www.camoni.co.il/index.php?idr=400&p=209051
ראובן אסף ואחרים שדיברו כאן שטויות.
כמה קל ונעים לסחוף ציבור שלא מבין דבר וחצי דבר במדע עם טיעונים שיקריים ומסוכנים. רוב הספרות שהבאת לחזק את טיעוניך היא ״תאורי מקרה״. מדובר במחקרים שאינם מציגים מובהקות סטאטיסטית אלה נועדו לדון במקרה אחד או שניים.
קיים ארגון המכונה cochrane שמאגד את כל צבר המאמרים ה ר צ י נ י י ם סביב שאלה קלינית מסויימת. האיגוד (meta-analysis) מתעדכן כאשר יוצאים מאמרים חדשים בנושא. כאן ניתן לראות את המסקנות המובהקות: (בעיקר תחת הסעיף main results)
http://summaries.cochrane.org/CD004816/statins-for-the-primary-prevention-of-cardiovascular-disease
למרות שקראתי עשרות מטה-אנאליזות של קוקריין – אני לא זוכר מסקנות מובהקות כל כך כמו אלו שמראות עד כמה הסטטינים מועילים במניעת מוות כתוצאה מהתקפי לב. אין שום ראייה מובהקת סטאטיסטית לקורלציה בין סטאטינים לתופעות לוואי משמעותיות (ולא – תיאורי מקרה כמו אלו שציטטת – אינם נחשבים ראיה מובהקת) התזונה, למרות שאין עוררין לגבי חשיבותה, איננה יכולה להחליף את הטיפול בסטאטינים או למנוע לחלוטין בעיות כלי דם אצל חולים עם רקע גנטי ונטייה מולדת.
עכשיו מעניין כמה דקות התגובה שלי תחזיק מעמד לפני שתעיף אותה ותמשיך עם השקרים….
שלום רב
המאמר מעניין מאד ואני מעוניין מאד להשתכנע שהוא צודק. לצערי, בהתאם לגישה השלטת ברפואה המערבית, אני נוטל סטטינים (+אזטרול) שנים רבות ונמצא בערכי המטרה המחמירים. הוסבר לי שהסטטינים פועלים גם נגד התהליך הדלקתי ולא רק נגד הטרשת. לאור זאת אשמח להבין איך ללא הסטטינים ניתן למנוע את הסיכון הכפול – בין אם הוא נובע מהתהליך הדלקתי (הסיבה) ובין אם הוא נובע מהכולסטרול (האמצעי) ובין אם משניהם (סה"כ התוצאה).
http://cebp.aacrjournals.org/content/early/2013/07/04/1055-9965.EPI-13-0414.abstract
בקשר למטא-מחקר שארי ציטט למעלה, עניין אותי איזו עמדה גיבש אותו גוף של חוקרים לגבי תרופות שנויות במחלוקת אחרות, כגון ויוקס (שאותה כבר הורידו כידוע מהמדפים ב-2004, אחרי שנים שבהן הבטיחו לנו נאמנה שהיא בטוחה לגמרי בשימוש).
וראו מה המסקנות שהחבריא מ-Cochrane פירסמו ב-2005, אחרי עוד מטא-מחקר שלהם, לגבי בטיחות השימוש בויוקס (תחת שם אחר שלה:רופקוקסיב) – כשלמעשה כבר נאסר להשתמש בה:
"How safe was it in the studies?
Very few studies recorded and reported stomach problems. When rofecoxib was compared to a sugar pill, more people taking rofecoxib had kidney problems, water retention and high blood pressure but the number of people with stomach problems was about the same.
When compared to other NSAIDs, less people taking 25 or 50 mg rofecoxib had stomach problems than when taking ibuprofen (800 mg three times a day) or naproxen. Rofecoxib also caused less diarrhea than arthrotec."
http://summaries.cochrane.org/CD005115/rofecoxib-for-osteoarthritis
ראובן,
רובו ככולו של ה- "ידע" המערבי נחקר, ומופץ, על-ידי גורמים בעלי עניין [= אינטרסנטיים] בתהליך סטוי [aberrated] לחלוטין…
ראשית, מאתרים נישה עם מוצר זמין…
שנית, מוציאים פטנט על נגזרות של המוצר הזמין…
שלישית, מקדמים הסטריה ציבורית על-ידי מחקרים בעלי מיקוד צר ואופק מחקרי קרוב…
ורביעית – מבצעים שיווק אגרסיבי למוצר מוגן-הפטנט בחסות ההסטריה הציבורית…
אכן, כבר ב 2008 כתבתי על כך: https://www.drbarak.com/2008/theire-conning-you
שני קישורים שמאד תומכים בגישתו של ראובן, וגם מנסיוני עם המון מטופלים בעלי כולסטרול נמוך, אני רואה את הדברים באותה הצורה, הן בתופעות שנגרמות מרמת הכולסטרול והן מנטילת התרופות, כמעט תמיד:
http://www.ravnskov.nu/cholesterol.htm
http://www.thincs.org/
מומלץ לקחת את הזמן, כי יש כאן הרבה חומר רציני.
בכתבה שכתבה לא התייחסת על גנטיקה בכולסטרול שנולדים אם כולסטרול גבוה ונמצאים בסיכון גבוה למחלות לב, אז מה הם נולדו עם דלקת ומה יש לתקן אצלהם?
http://www.nutraingredients.com/Research/Can-an-apple-a-day-keep-the-doctor-and-statins-away?utm_source=AddThis&utm_medium=More&utm_campaign=SocialMedia#.UrRs4J6EIAs.facebook
http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/10535238/Millions-of-patients-may-be-on-statins-needlessly.html
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2582867/Saturated-fat-DOESNT-cause-heart-disease-all.html?ITO=1490&ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490
תודה ראובן ידידי על פרסום המאמר,אישית זו פעם ראשונה שאני קורא אותו,החומר מעניין,ואני מסכים עם הרוב המוחלט.אני העליתי דברים שקשורים לנושא ע"מ להבהיר בקצרה.בכלל הגישה שלי היא פילוסופית גרידא,שלא רציתי להרחיב עליה,בכללי אני אישית לא דוגל ולא מאמין בכל שיטת פירוק הדברים לגורמים,כולסטרול,ליפידים,טריגליצרידים,hdl'ldl'
כל העניין הזה הוא המצאה מדעית מודרנית,שבתוכה כלולה למשל שיטת מדידת הקלוריות,
בעיניי כל זה הזוי,והמצאה מאוד לא מוצלחת,של המדע המודרני,ועיוות של חוקי הטבע והאיזון של האדם בתוך סביבתו.
העניין הוא עניין של איזון,לא צריך למדוד כלום,שום דבר,צריך פשוט לחזור לדרך הטבע והאיזון,אך הטבע כבר איננו כפי שהיה,ואת רוב האינסטנקטים ההישרדותיים שלנו כבר איבדנו,ולכן המדע המודרני,המציא שיטות לא מוצלחות,ואשר לא יכולים להחליף את מה שאלוהים ברא,כלומר את השלם ה-whole כפי שהוא,למי כוונתי,
כולסטרול על כל מרכיביו,טריגליצרידים,חלבונים,סוכרים,…כל אלה ועוד הם חלק מאבני בניין שאנחנו זקוקים להם,לפעילויות שונות בגוף,ואי אפשר בלעדיהם,והשאלה היחידה שנותרת,היא היא עניין המינונים והאיזונים,וזה לא קשור למדידות ולהפרדות ביניהם כחלקיקים שונים,כולם ועוד רבים אחרים הם חלק מדבר שלם,בדרכו של הטבע,אנחנו בכלל לא אמורים לדעת שהם קיימים,
כי פעם האדם ניזון רק אורגני מהטבע,דברים שלמים כפי שאלוהים ברא אותם,ולעניות דעתי,אלוהים הוא חכם לאינסוף מהאדם,הוא הוא זה שיצר את האדם וכל אשר קיים,ולכן לא יכול להיות שהאדם,יתחכם וישתעשע ביצירת אלוהים ויפרק אותה לגורמים,ויחשוב שהוא המציא את הגלגל מחדש,
הכוונה שכאשר אוכלים מהטבע ,מאוזן ,וכמויות נאותות,ומבצעים פעילות גופנית,פעם זה היה צייד,חקלאות,בניין ווכו..ושותים מים נקיים מהטבע ללא כלור ופלור,או שאריות בתי זיקוק,שחודרות למי התהום ועוד כל מיני מזהמים אחרים,
או אז לא צריך לחשוב על כולסטרול ואפילו אין צורך לדעת שהוא קיים בכלל,
יש לי עוד מה להרחיב בנושא,אך אסתפק כי, זה כבר נכנס לתחום פילוסופי עמוק ורחב מאוד,שמתחבר לעוד הרבה דברים מסביב..
תודה לך
http://regevelya.net/cholesterol/
עוד מישהו שחושב כמוני
http://regevelya.net/cholesterol/
שלום ד"ר ראובן.
בבדיקת הדם האחרונה
כולסטרול 276
HDL 63
LDL 197
מבלי לייעץ רפואית, האם לדעתך יש מקום ליטול תרופות סטטינים ?
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150220110850.htm
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/02/25/new-dietary-guidelines-fat-cholesterol.aspx?e_cid=20150225Z2_DNL_NB_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20150225Z2_DNL_NB&et_cid=DM70195&et_rid=854116812