חולה פוליו עתיק

שני חיסונים כנגד מחלת הפוליו קיימים, החיסון בזריקה, IPV, שפותח על ידי ג'ונאס סאלק בשנות ה-50 ויעיל עד היום, שהוא מנגיף מת , והחיסון הפומי (הניתן דרך הפה) OPV, שהוא מנגיף חי מוחלש, ושפותח בשנות ה-60 על ידי אלברט סבין, ואשר כבר אינו ניתן בארצות שונות, כולל ארה"ב, בגלל אחוז (נמוך) של אנשים שפיתחו את המחלה בעקבות החיסון vaccine-associated paralytic polio (VAPP).. הוא ניתן כיום רק במדינות בהן יש התפרצות של המחלה (מגפות) ויש צורך במבצעי חיסון המוניים.

IPV יעיל ב-90% אחרי זריקה אחת, וב-99% אחרי הזריקה השניה וכמעט 100% אחרי החיסון השלישי.

על פי מחקר מ 1994 שנערך בעומאן ( Robertson SE, Suleiman AJ, Mehta FR, al-Dhahry SH, el-Bualy MS. Poliomyelitis in Oman: acute flaccid paralysis surveillance leading to early detection and rapid  response to a type 3 outbreak. Bull World Health Organ. 1994;72(6):907-14.) יעילות OPV אחרי 3 מנות חיסון עמדה על 91%.

לאור הגילוי של הנגיף בדרום הארץ, מתכוון משרד הבריאות לבצע חיסון המוני לכמה מאות אלפי אנשים, הן של IPV והן של OPV.

העניין הוא שאין צורך או הצדקה למתן שני החיסונים, מבחינה חיסוניתIPV  מספיק.

והסיבה לכך שמשרד הבריאות נוקט בגישתו זו היא לא מניעתית-אינדיבידואלית, אלא אפידמיולוגית- סטטיסטית.

על ידי OPV  במקביל למתן IPV, יחוסנו ב"חיסון עדר" עוד 4 אוכלוסיות:

תינוקות מתחת לגיל שנה שטרם חוסנו.

  • כמה עשרות אלפים פליטים ועובדים זרים שמצבם החיסוני לא ברור.
  • אנשים עם בעיה במערכת החיסון.
  • סרבני חיסונים, שמספרם באוכלוסיה גדל והולך.

אז יש פה דילמה, בשביל להגן על 4 האוכלוסיות האלה, נותנים את חיסון ה OPV, שהוא מיותר למי שמקבל IPV, ומחזיקים אצבעות שאף אחד לא יפתח את הסיבוך, הנדיר אמנם, אך הקיים, של שיתוק ילדים כתוצאה מחיסון VAPP שהזכרתי לעיל. נתפלל שהכל יעבור בשלום וכולם יהיו בריאים.

OPV