[מאמר זה מוקדש לסבתא רבתא שלי, סבתא אנה, שנולדה בבֶּ‏‏‏סָ‏רָ‏בּ‏יָ‏ה (אז רוסיה הצארית) ב-1886, והיגרה לארגנטינה, שנהגה לומר שאצלנו במשפחה, אחרי שאוכלים גפילטע פיש טוב מזמינים את פוז'רנאיה קומנדה ПОЖАРНАЯ КОМАНДА (כבאי האש)]

לאחרונה למדנו, בזכותו של אחד, אמנון לוי, שישראל מחולקת לשתי אוכלוסיות: אשכנזים ודפוקים.

בעוד גלים רבים עדיין נעים וזזים בשלולית, הנה אני מביא לפניכם פצצה חדשה, שהשד ההוא קטן לעומתה:

גם אוכלוסית האשכנזים מתחלקת לשתיים:

אוכלי הגפילטע פיש המתוק

ואוכלי הגפילטע פיש החריף

 

אני יודע, זה הלם שלא קל להתגבר עליו, עצם הידיעה שקיימים אשכנזים אוכלי חריף היא שוק עבור רבים מכם, בעיקר אם אתם משתייכים לצד האפל של המדינה, הצד ממנו כל האשכנזים נראים אותו הדבר.

הנושא כל כל חשוב ובעל משקל, עד שהוא נחקר בצרפת, על ידי הפרופסור המכובד אדוארד דה פומיאן, שהיה מנהל מכון פסטר הידוע, (Edouard (Pozerski) de Pomiane (1875-1964 , ואף זכה לאזכור באחד מספריו  (Cuisine Juive, Ghettos Moderne, 1929.), והסברו הוא כזה:

באזורים שהיו קרובים למקורות מים, כגון נחלים, בהם היה ניתן להשיג ולהכין את הדג ממש סמוך לערב החג או השבת, אכלו דגים טריים ומתוקים. באזורים שהיו מרוחקים ממקור המים, לרוב מן הים, ולדג לקח כמה ימים עד הגיעו לעיירה ועד להכנתו והגשתו לשולחן- אכלו דגים חריפים, והסיבה לכך היא כנראה לשם הגנה מפני סכנת זהום (דג מקולקל) וכנראה גם כדי להסוות את הטעם/ריח. אלה היו בד"כ דגי ים. (ותודה לאחי, ד"ר שמעון ברק על הארת עיניי, על האינפורמציה והעזרה באיתור המקורות).

והקדמה ארוכה ומתישה זו למה?

בגלל שהיום אני מדבר על הפלפל החריף.

שהוא זול ובריא מאין כמוהו, אבל צריך להתרגל אליו, ושאמנם כתבתי עליו בעבר, אבל היום הוא מקבל פוסט שלם.

תרבויות רבות עושות שימוש תדיר בפלפל החריף, לא רק כתבלין, אלא בזכות תכונותיו הבריאותיות הרבות.

לאחרונה הוא זוכה לעדנה כי כולן עושות צומות ודיאטות ניקוי, ובחלק גדול ממקרים אלה משתמשים בפלפל החריף, ל"דיטוקס" detox, לשיפור הזרימה, לנטרול חומציות יתר, למניעת צרבת ובעיות עיכול שונות.

אלא שתכונותיו הרפואיות של הפלפל רחבות ורבות הרבה יותר מכך.

פלפל אדום חריף על זניו הרבים, צ'ילי, הבנרו, חלפניו, שאטה, ועוד מינים ממשפחת הקפסיקום  Capsicum species Chilies and Red Peppers , .הוא אנטי-סרטני, אנטי-אוקסידנט, מפיג כאב ועוד הרבה.

מחקרים שנערכו לאחרונה מראים השפעה חיובית של החומרים הפעילים שבו, ה-capsaicin וה- capsiate, על סרטן הערמונית וסרטן ראות.

שני אלה מעלים גם את קצב חילוף החומרים ועל כן עוזרים ל"שריפת" קלוריות ובכך למניעת השמנה.

החומרים הפעילים בפלפל הם רבים ומופלאים, והרשימה כוללת את: Caffeic acid, capsaicin, chlorogenic acid, coumaric acid, ferulic acid, hesperidin, lutein, myrcene, quercetin, rutin, salicylates, scopoletin, Beta-carotene, capsiate, capsidol, limonene, zeaxanthin.

Capsaicin ידוע מזה שנים כטיפול יעיל בכאבים, בעיקר כאבי מפרקים והרפס (שלבקת חוגרת). ולאחרונה מסתמנות עדויות על יעילותו בהקלת תסמיני תסמונת המעי הרגיז.. זו הסיבה שברפואה העממית ממקומות שונים בעולם רואים שימוש בפלפל חריף לשורה ארוכה של תחלואים, החל מצרבת (מפתיע, תודו), הזיות, רעד, פודגרה (גאוט gout), שיתוקים למיניהם, להורדת חום, הפרעות עיכול שונות עם או בלי גזים, כאב גרון, טחורים (לא מצאתי איך השימוש במקרים אלה, מקווה שלא מקומי, הפרעות ווסת, בחילות, אדמדמת ואפילו דיפטריה.

עוד המצבים בהם הוכחה יעילותו של הפלפל החריף:

מקל בדלקת גרון, באופן מפתיע הוא מסייע בשיקום רירית הקיבה ולכן טוב לכיב קיבה ודלקת קיבה (gastritis), לסטרידור, שלשול, מצבי ליחה תקועה (ועל כן מקל בהצטננות ובשפעת), למיגור שני מיני פטריות הפוגעות בצמחיה ובגידולים שונים כגון קטניות וענבים (הפטריות   phomopsis ו- collectotrichum ), לטיפול בכאבי ראש ובמיגרנות , להקלה במצבי אלרגיה.

הוא מעורר ומפעיל הפרשת אנזימים ומיצי עיכול ועל כן מסייע בעיכול, מקל בעת ריבוי גזים הן על ידי פירוקם במעי והן בכך שהוא מעודד תנועתיות מעי ובכך עוזר לשחרר אותם (אם נתקעו).

עוזר בשמירה על בריאות הפה בכך שהוא מעודד יצירת רוק.

הוא נלחם בטרשת העורקים (מה שסותם את כלי הדם) הן בגלל היותו אנטידלקתי והן כי הוא מעודד פעילות פיברינוליטית, (כלומר- מפחית קרישי דם ובכך מפחית את הסיכוי לארוע לב או מוח).

פלפל משמש כאמור בשיטות דיטוקס ((detox שונות, כי על ידי עידוד פעילות מערכת העיכול הוא מסייע בהוצאת רעלנים, כמו כן הוא מעודד חום והזעה, וגם כך- לפליטת רעלנים.

capsaicin נמצא מזמן כיעיל בהקלה על כאבי פרקים ועל כן משמש בטיפול כספריי או שמן לעיסוי ומריחה, ובמחקרים שונים נמצא כאנטיבקטריאלי (קוטל חיידקים) ועל כן משמש מסורתית בשימור מזון (ראה הגפילטע פיש החריף).

מחקרים שבוצעו לאחרונה באוניברסיטת לומה לינדה שבקליפורניה Loma Linda University in California הראו שייתכן ופלפל חריף מנע התפתחות סרטן ריאות במעשנים, גם הפעם ה"אשם" בכך הוא ה capsaicin, מחקרים אחרים הראו פעילות דומה במקרי סרטן הכבד. (כאן).

מחקר מקנדה (Laval University, Quebec ) מצא שלנבדקים שאכלו פלפל חריף בארוחת הבוקר היה פחות תאבון ועל כן צרכו פחות קלוריות במהלך היום, כמו כן המטבוליזם שלהם היה מהיר יותר ועל כן שרפו יותר קלוריות, במלים אחרות- פלפל חריף עוזר לרזות.

לוח דרגות החריפות

עוד דברים שנמצאו בקשר לפלפל חריף הם:

שהוא מאזן לחץ דם (מוריד ל"ד גבוה לנורמה), מורידLDL (הכולסטרול הרע) וטריגליצרידים.

הוא יעיל לטיפול במחלות שן ודלקת חניכיים

בשימוש חיצוני (קומפרס) משמש לטיפול בהכשות נחש, דלקת פרקים, כאבי גב  ופצעים למיניהם.

Bhut Jolokia או Naga Jolokia, הפלפל החריף בעולם, אכלתי כאלה

סרטן:

מחקר מאוניברסיטת נוטינגהם  באנגליה Nottingham University  הוכיח שהקפסיקאין תוקף את המיטוכונדריה בתאים סרטניים, ומאתחל תהליך אפופטוזיס  apoptosis ובכך גורם להם להתאבד, מבלי שיפגעו תאים שכנים, בריאים (זה נגרם על ידי קבוצת חומרים בשם ונילואידים vanilloid, שהקפסיקאין משתייך אליהם) המחקר נעשה על תרביות תאים מגידולי סרטן ראות וסרטן הלבלב. עד כדי כך הם מתרשמים מן הממצא, שהם ממליצים לחולי סרטן לאכול אוכל חריף/מתובל.

בנוסף לקפסיקאין, פלפל חריף עשיר בויטמינים A, E,C, B6,  Riboflavin (או  B2), אשלגן ומנגן manganese.

אחד, ד"ר גון קריסטופר, טוען שאפשר לעצור התקף לב באמצעות אבקת או תמצית פלפל חריף . וברשת חוזר סיפור על גבר בן 90 מאורגון שעבר התקף לב, ולמרות שצוות עזרה ראשונה הכריז עליו כמת התעקשה בתו לתת לו מס' פעמים תמצית פלפל חריף והצילה את חייו.

מה לעשות בהתקף לב

אגב, גם לפלפל השחור תכונות רפואיות רבות:

קודם כל, סתם קוריוז: בסינית הוא נקרא הפלפל של הברברים, כי הוא הגיע מן המערב, עם האיש הלבן.  Hú Jiāo- 胡椒 , "barbarian pepper"

הרבה מתכונותיו דומות לשל הצ'ילי:

ברפואה העממית הוא משמש לטיפול בעצירות, בשלשול, כאב אוזניים, נמק, מחלות לב, הרניה (בקע, קילע), צרידות, הפרעות עיכול, עקיצות חרקים, הפרעות שינה, כאבי פרקים, בעיות כבד, מחלות ראה, כיבים בפה, כוויות שמש, רקבון שיניים וכאב שיניים, בעיות עיניים, שעול ומי יודע מה עוד.

החומר הפעיל בו הוא הפיפרין piperine , שנמצא שמעלה באופן דרמטי ספיגה של חומרים פעילים ומינרלים הנמצאים במזונות אחרים, כגון סלניום, ויטמין B, בטא קרוטן שבירקות כתומים, וכורכומין המופלא שבכורכום. החומר גם מזרז מטבוליזם ועיבוד שומנים, מעלה רמות סרוטונין ובטא אנדורפינים, לאחרונה נמצא במחקר כי יתכן והוא יעיל בטיפול בויטיליגו vitiligo

 

 

מסקנות? פלפל זה לא רק טעים, אלא גם בריא, הוא לא יעשה לכם חור בקיבה, אלא להפך, ישמור עליכם מכל מיני מחלות וצרות. לא משנה מה הצבע שלכם – תאכלו חריף, תתרגלו אליו ובהדרגה תעלו את החריפות, רק טוב ייצא לכם מזה.

ושתהיה שנה טובה וחריפה.

ולמתעניינים בתולדות הקולינריה האשכנזית, הנה מפת "קוו הגפילטע פיש" אשר ממזרחה לו אכלו אותו חריף וממערבו-אכלו אותו מתוק. אנא אל תיאחזו בפרטים, כי יש תמיד סטיות, נתקלתי למשל ביוצאי לובלין שאכלו חריף ולא כפי שמצופה מהם, אם כי ייתכן והם היגרו לשם מאזורים חריפים יותר ושימרו את המסורת.

The Gefilte Fish Line

 

 

 

 

 

 

 

 

מקורות:

P.C. Agarwal, Usha Dev, Baleshwar Singh, Indra Rani, Dinesh Chand, R.K. Khetarpal.Seed-borne fungi identified from exotic pepper (Capsicum spp.) germplasm samples introduced during 1976–2005. PGR Newsletter – Bioversity. issue. 149, pp.39-42.

Urashima M, Segawa T, Okazaki M, Kurihara M, Wada Y, Ida H. Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1255-60. doi: 10.3945/ajcn.2009.29094. Epub 2010 Mar 10.

J Ethnopharmacol. 1996 Jun;52(2):61-70.The antimicrobial properties of chile peppers (Capsicum species) and their uses in Mayan medicine. Cichewicz RH, Thorpe PA.

Culpeper, Nicholas (1814) [1653]. "Guinea Pepper"Culpeper's Complete Herbal. David Hand (Web publication). Retrieved 2011-07-13.

Therapeutic Research Faculty (2009). "Capiscum"Natural Medicines Comprehensive Database (Consumer Version)WebMD. Retrieved 2011-07-13.

The pepper from Guinea is Aframomum melegueta, "Malagueta pepper".

Brown (April 27, 2006). "Growing: Cayenne". ThriftyFun.com. Text " first,.jn/,vfdj/,dfmjn/vg/tf73134236.tip.html " ignored (help);

South Devon Chilli Farm (2010). "Chilli Seed Propagation and Plant Care". South Devon Chilli Farm. Retrieved 2011-07-13.

^ "Nutrition Facts: Spices, pepper, red or cayenne"Nutrition DataCondé Nast Digital. 2011. Retrieved 2011-07-13.

Pharmacology & Pharmacy, 2011, 2, 159–163

"The Science of Aphrodisiacs"US News. 2011. Retrieved 2008-08-19.

Latif, Ray (May 30, 2011). "Extreme and Edgy Flavors"Beverage Spectrum Magazine(Bevnet). Retrieved 2011-07-13.

Stanton Lee, Kendra (March 2011). "Slimming Prospects"Beverage Spectrum Magazine(Bevnet). Retrieved 2011-07-13.

Nutrient Data Laboratory et al"99369: Peppers, cayenne, raw (Capsicum annuum)"USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods (2.1 ed.). p. 68 (PDF p. 3). Retrieved 2011-07-13.

How spicy foods can kill cancers – BBC News