Rabelais

בספר השלישי של הרפתקאות גרגנטוא ופנטגרואל (La vie de Gargantua et de Pantagruel), שיצא לאור ב-1546, מתוארת דמותו של הרופא והנזיר רונדיביליס Rondibilis, בן דמותו של המחבר פרנסואה רבלה François Rabelais, המנהל, במיטב המסורת של אותם ימים, וויכוח פילוסופי, במהלך הדיון/ויכוח שלו עם פנורג' Panurge  אומר לו זה:

Stercus et urina medici sunt prandia prima

צואה ושתן הם הארוחה הראשונה של הרופא

ועל כך עונה רונדיביליס

Nobis sunt signa, vobis sunt prandia digna

 "לנו הם סימנים, ולכם – המזון לו אתם ראויים".

ולמה טרחתי לצטט בפניכם ויכוח פילוסופי מימי הביניים? כיוון שכדבריו של אותו נזיר ישועי/רופא, חייב כל מטפל להתחיל את פגישתו עם מטופליו בברור הנושא: ובמלים פשוטות- איך היציאות שלך?

וכי יש רעה חולה של החברה המערבית והעת החדשה, והיא העצירות.

 

עצירות (Constipation) היא מצב של יציאה הכרוכה במאמץ או יציאה שאינה תכופה דיה. הצוֹאה עשויה להיות קשה, יבשה או רכה והיציאה מלווה בתחושה שאין התרוקנות מלאה. במרבית המקרים, עצירות נובעת מהרגלי התרוקנות לא נכונים. אנשים רבים מתרגלים עוד בצעירותם להתרוקן באופן לא סדיר או להתאפק כשהם אינם בביתם (למשל בבית הספר או בעת השירות הצבאי). עם הזמן המעי שלהם נעשה "עצל" והם מפתחים עצירות שמתוך הרגל (Habitual Constipation  ).

עצירות מתמשכת עלולה לגרום לסיבוכים שונים – צואה הנמצאת זמן רב בתוך הגוף מאפשרת התרבות של חיידקים ופטריות שונים במעי. עצירות מתמשכת עלולה לגרום לדיברטיקולוזיס או דיברטיקוליטיס, טחורים או פיסורה וסיבוכים נוספים.

 

גורמים נוספים לעצירות:

  • העדר פעילות גופנית.
  • חולשה כללית של שרירי רצפת האגן.
  • תרופות מסוימות הגורמות להיצרות המעי או להאטה בניע המעי.
  • דיכאון.
  • תזונה לא נכונה (חוסר בסיבים).
  • שתייה לא מספקת.
  • עצירות יכולה להיגרם גם מחסימה מכנית, חלקית או מלאה, על ידי גידול, למשל.

כל שינוי בהרגלי היציאה מצריך בירור רפואי

שינוי בהרגלי היציאה (לא עצירות חד–פעמית) הוא סימפטום המעורר חשד לנוכחות גידול במעי הגס, החוסם את החלל ומשבש את ההתרוקנות. שינוי בתדירות, במרקם או בעובי הצואה מצריך בירור לשלילת אפשרות לסרטן המעי הגס.

ברפואה הטבעית

הרפואה הטבעית רואה בעצירות גורם להצטברות רעלים בגוף המזיקים לכל מערכותיו. על כן יש להתייחס לנושא ברצינות ולנסות לפתור אותו באמצעים טבעיים, ולא בשימוש קבוע בחומרים משלשלים, כפי שמציעה הרפואה הקונבנציונלית. שימוש קבוע בחומרים משלשלים, כולל מיני תה "טיבטי" או "סיני", שלא הותוו באופן אישי על ידי מטפל הוא מזיק ומסוכן. חומרים אלה גורמים נזק לרירית המעי, פוגעים ביכולת הספיגה, ומביאים לאובדן דם, נוזלים, חלבונים, מינרלים וויטמינים. בסופו של דבר הם הופכים את המעי לעצל עוד יותר.

ברפואה הסינית

הרפואה הסינית אומרת שהצואה היא כמו אוניה, שני מצבים יש בהם אוניה לא יכולה להפלג: 1) כשאין מספיק מים והאוניה נתקעת בקרקעית (ואז יש צואה קשה, יבשה, ממנה קשה להפטר) ו-2) כשאין רוח שתניע את האוניה (ואז הבעיה היא בחוסר אנרגיה, להניע את הצואה). במלים רפואיות "סיניות" יש עצירות של "עודף"(טאמיתי או מדומה) ועצירות של "חוסר" (אנרגיה -צ'י, דם, יין YIN , נוזלים).

צורת ומרקם היציאה, הלחות שלה, האם היא מלווה בכאב, במאמץ, הצבע שלה ותשאול כללי ובדיקת המטופל יעזרו לרופא הסיני בקביעת האבחנה.

עצירות מסוג עודף

זה הסוג הנפוץ, הנובע מחום או תקיעות (סטגנציה בשפה מקצועית) של אנרגית הכבד בעיקר. החום הנובע מן הכבד או מאי זרימת האנרגיה מייבש את נוזלי הגוף, והצואה הופכת יבשה, קשה, והגוף מתקשה בהתרוקנות. סימנים נוספים לחום במערכת העיכול הם לשון אדומה, יבשה, בעלת חיפוי צהוב.

תקיעות האנרגיה של הכבד מקשה על זרימה תקינה של אנרגיות הגוף בכלל, והדבר מתבטא כמובן גם בבעייה בניע המעי (פריסטלטיקה בלעז), זו תנועת המעי הטבעית, מעין גל, המרוקן אותו באופן קבוע.

במצבי סטגנציה (תקיעות) חיפוי הלשון עבה, בעוד שצבע גוף הלשון עשוי להיות נורמלי (אדמדם) ועד אדום כהה, ואף עם גוון סגלגל ואפילו כחלחל.

מבחינה תזונתית רצוי במצבים כאלה להמנע מבשר, שומן וממזונות "עשירים", ולהרבות במזונות בעלי תכונות ניקוי ומעוררי הנעה, כגון בעלי חריפות קלה: גַּרְגִּיר הַנְּחָלִים (watercress), כל בני משפחת הבצל, עלי חרדל, כורכום, ריחן (בזיליקום), עלי דפנה, הל, מיורן, כומין, שֻׁמָּר, שמיר (שבת ריחני ), זנגוויל (ג'ינג'ר), פלפל שחור, חזרת, רוזמרין, נענע, מליסה, אבל לא תבלינים חריפים מדי כי הם מייבשים.

חליטות המסייעות במצבים אלה הן חליטות רִבָּס, קליפת האשחר (cascara sagrada), שֵׁן הָאֲרִי , שנהוג לחלוט יחד עם צמח מרגיע ביחסים שווים, לשם הגנה על רירית המעי, כשהדוגמה הקלאסית לכך היא השוּש (ליקריץ), והפשתה (המוכר בטעות כזרעי פשתן)

 

עצירות מסוג חוסר

הסיבה נמצאת בשם: חוסר אנרגייה (יש כמה סוגי אנרגיה, ומעורבות של איברים שונים, כגון הטחול), חוסר נוזלים, חוסר דם (בתפקידו כאנרגיה מזינה ומלחלחת) התוצאה יכולה להיות שהצואה אמנם לא יבשה אך הגוף לא מסוגל להניע אותה, או שבהעדר נוזלים הצואה יבשה, והופכת ל"אבנים" או "חריוני עזים" (הסופר א.ב. יהושע אמר פעם שהכתיבה קשה עליו כחריוני עזים, אז אני רק מצטט), או להיפך- צואה רכה, בהירה, שמנונית, נמרחת קשה לניגוב. .

לפעמים, במצבי חוסר נוזלים, ריבוי בשתייה מסייע , אבל יש מצב שזה לא מספיק. ועל כן יש לנקוט בכמה אמצעים, אחד מהם הוא ללעוס היטב ולאט. בעיקר כשאוכלים דגנים.

בהתבוננות בלשון אפשר לראות לפעמים כי היא חיוורת, תפוחה, ולפעמים יש עליה סימני שיניים. ייתכנו שפתיים חיוורות, חיוורון בפנים, לעתים סומק  בלחיים, חולשה כללית, בטן נפוחה, רפויה, לעתים מריבוי גזים, חולשה כללית, לאות וחוסר אנרגיה, נטייה לעייפות וצורך לישון אחרי הארוחה, לעתים טחורים.

המזונות המומלצים  הם דֹּחַן, אורז מלא, אצות ים, שעועית שחורה, סלק, בטטות, גבינות קשות,

החליטות שלעיל פחות מתאימות אבל זרעי פשתן (פשתה), חִלְבָּה (גַּרְגְּרָנִית יְוָנִית), ופסיליום דווקא כן, כתוספת לאוכל או כחליטות. (הכי טוב זה לשלב אותם ביחסים שווים ולקחת 2-3 כפות מהתערובת 2-3 פעמים ביום). במקרים קשים זרעי שומשום שחור מאוד יעילים (ברפואה הסינית משתמשים בזרעי קנאביס אבל בארץ זה עדיין לא חוקי, אז אפשר במשהו חוקי: שמן המפ hemp oil ), ואז אפשר להוסיף כף מרק או 2 על האוכל במהלך היום.

במצבים קשים יש כמובן את שֶׁמֶן הקִיק, כף לפני השינה, או את הפטנט של הסבתות: להשרות ללילה 2-3 שזיפים מיובשים בספל מים חמים, בבוקר לאכול אותם ולשתות את המים.

הרפואה הסינית מאוד טובה בטיפול בעצירות, באמצעות הנחיות לניהול אורח חיים נכון, תזונה המותאמת לאדם באופן אישי, פורמולות צמחי מרפא, דיקור (אקופונקטורה) וטיפולי מגע כגון טווינה ושיאצו.

תזונה נכונה ואורח חיים בריא

  • חשוב להקפיד על צריכת סיבים תזונתיים ולהרבות באכילת פירות וירקות, דגנים מלאים, סובין (עם יוגורט או מיץ או כתוספת למזון).
  • אפשר להשתמש באופן קבוע בזרעי פשתה טריים (טחונים), ואפשר להוסיף למזון גם שמן פשתה. השפעה דומה יש לחומרים על בסיס הפסיליום (לחך סגלגל), הקיימים בשוק.
  • חשוב להקפיד לשתות הרבה מים.
  • אפשר להרגיל את המעיים לפעילות סדירה: קובעים לוח זמנים שלפיו מקדישים 15 דקות מדי יום, באותה שעה (רצוי בבוקר), לישיבה נינוחה בשירותים – בלי מאמץ, בלי עיתון, רדיו או טלפון. במשך הזמן יתרגל הגוף להתרוקן בזמן קבוע זה.
  • יש להימנע מחומרים משלשלים.
  • עיסוי הבטן ועסוי רפלקסולוגי מרפים את השרירים ומגרים פעילות מעיים.
  • לא לשכוח פעילות גופנית קבועה, הליכה ממש חיונית להנעת המעיים.
  • למי שיכול/יודע/רוצה/מעוניין יש סדרת תנוחות יוגה שתפקידן לחזק את מערכת העיכול ולתמוך בפעילותה. (ראו איור).

 

תקינות אוכלוסיית חיידקי המעי

אין מסםיק מלים לתאר את חשיבותה של אוכלוסיית חיידקים תקינה לבריאות, של כל הגוף ושל כל מערכת בו.

האדם חי במערכת יחסים סימביוטית עם חיידקים מזה מיליוני שנים, בלעדיהם אין לנו קיום ואנו מפתחים מחות שונות.

אלא שמקור החיידקים אמור להיות המזון שלנו, ואילו זה עובר כיום תהליכי עיקור (סטריליזציה) כדי להאריך את חיי המדף שלו, ועל כן לרובנו אין מספיק חיידקים, או שאין לנו מספיק חיידקים מן הסוג הנכון. אחת מתוצאות הלוואי של זה היא עצירות. ועל כן חשוב ביותר לדאוג לקבלת חיידקים, בכמות הנכונה ומהסוג הנכון. עד כדי כך מובן היום הדבר שיש מרכזים רפואיים בעולם המרפאים בעיות עיכול על ידי "השתלת צואה" בה נוטלים חיידקים מצואת אנשים בריאים , מכניסים לקפסולות ונותנים לחולים, וראה פלא- מרפאים אותם.

אבל לרובנו הדרך הטובה ביותר להשגתם היא לאכול מזונות שעברו תהליכי תסיסה, כגון קפיר, טופו שהוכן בתהליך המסורתי, חמוצים, או "משקה מחייה" לפי המתכון שלי, בלית ברירה – לצרוך פרוביוטיקה מסחרית כתוסף מזון.

תנוחת כריעה להתרוקנות

תנוחת הכריעה היא התנוחה הטבעית, הנכונה והיעילה ביותר להתרוקנות מלאה של מערכת העיכול, ולא התנוחה המקובלת כיום של ישיבה על אסלה. לעיתים קרובות, שינוי קטן בתנוחה עשוי להביא להקלה גדולה.

אפשר לתקן בקלות את תנוחת הישיבה על האסלה אם מניחים שרפרף קטן מתחת לרגליים. זו אינה תנוחה מושלמת, אבל היא קרובה יותר לתנוחת הכריעה הטבעית, שבה זווית המעי בעת ההתרוקנות נכונה יותר.

כריעה ליציאה

זרעי פשתה לטיפול בעצירות

  • קונים זרעי פשתה שלמים וטוחנים אותם במטחנת קפה ביתית, או זרעים טחונים טריים. שומרים את הזרעים הטחונים במקרר בכלי סגור היטב, כדי שהשמנים הארומטיים הפעילים לא יתאדו מהם.
  • אוכלים את מנת הזרעים הטחונים במהלך היום: עם יוגורט, או עם מים פושרים. אם הטעם והמרקם לא מפריעים, אפשר לבזוק אותם על כל דבר: סלט, אורז וכו'.
  • בהתחלה יש להשתמש ב–4-5 כפות ליממה. כאשר היציאות נעשות סדירות ורכות יותר, אפשר לרדת ל–1-2 כפות ליום.

 

משקה לטיפול בעצירות

זהו משקה המקל על היציאות, מחזק ומאזן באופן כללי, ואפילו טעים למדי. יתרונו הוא שאפשר להשתמש בו תקופות ממושכות, ויחד עם זאת לא לפתח בו תלות.

חומרים:

  • 15 גרם זרעי שומשום שחור
  • 10 גרם ג'ינסנג
  • 200 סמ"ק מים
  • סוכר לפי הטעם

הכנה ושימוש:

  • טוחנים את זרעי השומשום לאבקה דקה.
  • חולטים את הג'ינסנג במים למשך 15 דקות.
  • מוציאים את הג'ינסנג ממי החליטה ומוסיפים למים את אבקת השומשום והסוכר.
  • מבשלים את התערובת עד לרתיחה ומסירים מהאש.
  • שותים חם.

 

עיסוי בטן לטיפול בעצירות

חומרים:

  • מיורן – 12 טיפות
  • פנל – 13 טיפות
  • 50 מ"ל שמן נושא

שימוש:

מעסים יום יום את אזור מקלעת השמש (האזור שבין הטבור לקשת הצלעות, במרכז הבטן) בתנועות מעגליות מימין לשמאל, ואת הבטן מימין ומעלה, לרוחבה, בכיוון הצד השמאלי, לאורך הבטן כלפי מטה.

חוזרים שוב ושוב בתנועות מעגליות על מנת לעודד פעילות מעיים.

עיסוי בטן

עיסוי רפלקסולוגי לטיפול הבעצירות.

על פי הרפלקסולוגיה יש בכף הרגל אזורים המשפיעים על כל איבר בגוף ותיפקודו. אפשר לעסות את האזור המתאים למעי הגס בכל יום, כיוון העיסוי הוא בכך רגל ימין כלפי מעלה ולאמצע, ובשמאל מן המרכז הצידה וכלפי מטה (ראו הציור הרצ"ב)

reflexology

תרופות הומיאופתיות לעצירות

לשימוש בתרופות הומיאופתיות יש להתיעץ בבעל מקצוע.

יש להתאים את התרופה הנכונה על פי הסימפטומים.

  • Bryonia: כאשר היציאה גדולה, קשה, יבשה, ויש קושי בהתרוקנות. חיפוי לבן על הלשון. העדפה להיות לבד ובחושך. החמרה בחום. פה וגרון יבשים. העדפת שתייה קרה.
  • Calcarea Carb ריח חמצמץ לאדם ולצואה. נטייה להזעה והקאה, חוסר אנרגיה וכושר גופני ירוד. יש העדפה למזונות מסוימים: ביצים רכות, פחמימות, גלידה, ממתקים, מלח, שתייה קרה מאוד, רתיעה ממזון חם או נוזלי, רתיעה ממאכלים מורכבים, לעיתים רתיעה או אף רגישות לחלב. לעיתים קרובות העצירות לא מפריעה לאדם.
  •  Nux Vomica צורך כמעט קבוע להתרוקן ותחושה שההתרוקנות אינה טובה דיה. לעיתים החמרה לאחר אכילת יתר, תרופות מסוימות, מתח. בגדים הדוקים מפריעים. לעיתים בחילה ו/או הקאה, עם הקלה לאחר ההקאה, נפיחות הבטן, צרבת, גזים מרובים, כאב ראש.
  • Sepia: צורך בהתרוקנות אבל התרוקנות לא שלמה או לא יעילה. צואה רכה, למרות המאמץ הרב שנדרש להוצאתה. לעיתים יש תחושת מלאות ברקטום. לעיתים קרובות חלב גורם לבעיות כמו עצירות, שלשול, כאבי בטן ואף סתום.

 

מזונות שיש להמנע מהם:

  • מכילי סודה לשתיה
  • משקאות אלכוהולים
  • תה
  • פחממות מעובדות/פשוטות (סוכר, קמח לבן, תפו"א, אורז לבן).

סיכום:

מזונות שמסככים את המעי ("משמנים"):

  • תרד
  • בננה
  • שמן /זרעי שומשום
  • דבש
  • אגסים
  • שזיפים
  • אפרסק
  • משמש
  • תפוחי עץ
  • אגוזי מלך
  • שקדים
  • צנוברים
  • נבטי אספסת (אלפלפה)
  • שמן המפ
  • מוצרי סויה
  • גזר
  • כרובית
  • סלק
  • במיה
  • אצות
  • חלב (אבל בזהירות כי הוא גורם ליחה)

מזונות שמעודדים תנועתיות מעי (פריסטלטיקה)

  • תבלינים
  • כרוב
  • פאפאיה
  • אפונה
  • זרעי שומשום שחור
  • קוקוס
  • בטטה
  • אספרגוס
  • תאנים
  • סובין (משבולת שועל, חיטה, אורז)
  • שמן קיק
  • צ'ילי (פלפל חריף)

מרגיעי מעי

  • שורש נטופית רפואית Althea officinalis
  • זרעי פשתה (טחונים)
  • זרעי חילבה
  • זרעי פסיליום
  • שורש ליקריץ (שוש קרח)

 

צמחים משלשלים

  • שורש שֵׁן הָאֲרִי
  • שורש ריבס
  • קליפת האשחר (cascara sagrada)
  • קליפת ברביריס barberry

 

מקורות לחיידקי מעי

  • מיסו
  • כרוב כבוש/ קימצ'י (מאכל קוריאני מסורתי)
  • יוגורט/קפיר
  • משקה מחייה rejuvelac *
  • משקה עשב חיטה/עשב שעוורה
  • מיקרו-אצות/ספירולינה
  • עלי אספסת (אלפלפה)
  • תוספי פרוביוטיקה

 

"משקה מחייה" ((REJUVELAC- משקה כרוב מותסס

עשיר מאוד באצידופילוס

זהו משקה תוסס טבעי עשיר מאוד בחיידקי אצידופילוס (פרוביוטיים) ובמרכיבים נוספים המייצרים חומצת חלב, פחמן דו חמצני, ויטמין 12 B ואנזימי עיכול.

המרכיבים:

  • 2 ספלים מים מינרליים או מים מזוקקים (לא מי ברז, העשירים בכלור ופלואור שקוטלים את החיידק).
  • 3 ספלים כרוב לבן קצוץ גס לא דחוס.
  • מספר צנצנות זכוכית שנשטפו (חוטאו) במים רותחים.

אופן ההכנה:

שלב I:

  • בבוקר להכניס את המים והכרוב לבלנדר, מתחילים לטחון במהירות איטית, ומגבירים בהדרגה את המהירות, ממשיכים לכ-30 שניות.
  • אם אין ברשותכם בלנדר השתמשו ב ½2 ספלים של כרוב קצוץ דק דחוס על אותה כמות מים.
  • את התערובת מעבירים לצנצנת, מכסים בצורה לא הדוקה, משאירים לעמוד בטמפרטורת החדר, בצֵל, ל- 3 ימים.

שלב II:

לאחר 3 ימים:

  • מסננים את נוזל הREJUVELAC העשיר בחיידקי אצידופילוס ואת הכרוב זורקים או אוכלים. מעבירים מיד 60 סמ"ק (כ- ¼ ספל) לצנצנת עם 3 ספלי כרוב קצוץ גס (או ½2 ספלים כרוב קצוץ דק) ועם 2 ספלים מים מזוקקים או מינרליים.
  • מנערים ומשאירים בטמפרטורת החדר ל- 24 שעות.
  • את שאר הנוזל מהסיבוב הראשון מכניסים למקרר, ושותים כל פעם שליש ספל, 3 פעמים ביום, רצוי עם הארוחות.

מעתה, כל 24 שעות, חוזרים על התהליך:

  • לוקחים ¼ ספל מהנוזל החדש שנוצר, ממנו מכינים תערובת חדשה, (אשר תהיה מוכנה תוך 24 שעות), יחד עם – ½2 -3 ספלי כרוב

ו-½2-1 ספלי מים מזוקקים/מינרליים, וכך מחדשים כל הזמן את מלאי הנוזל.

חשוב לשים לב:

  • לREJUVELAC באיכות טובה יש טעם חמצמץ עד חמוץ ותוסס מעט, כמו יוגורט. אם טעמו או ריחו כמו של מים עומדים או מרקיבים השליכו אותו והתחילו מההתחלה.
  • ודאו שאתם משתמשים במים נקיים ובכלים שנשטפו במים רותחים.

הקפידו לשתות מהנוזל במשך חודשים מספר, הדבר יעשיר ויחדש את אוכלוסיית האצידופילוס בגופכם, יטפל בנזקי זיהומים, זיהום סביבתי, נזקי אנטיביוטיקה, פטריות, ירפא אולקוס, מחלות קיבה, ועצירות, יחזק את המערכת החיסונית וימנע הדבקות במחלות זיהומיות רבות.

yoga for digestive system

(חלק מן החומרים במאמר זה הם מתוך הספר המשותף לי ולבת זוגי ענת צחור "מדריך מפה לריפוי טבעי" בהוצאת מפה.

ולמביני צרפתית