בחולים המתאשפזים מסיבות שונות, לאו דווקא סיבות לבביות, מופיע בשכיחות גבוהה יתר לחץ דם, אלא, שמסתבר שטיפול לאיזון לחץ דם במהלך האשפוז עלול לגרום יותר נזק מתועלת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine.
מדגם המחקר כלל 22,834 מבוגרים שאושפזו במחלקות פנימיות בעשרה בתי חולים ברשת Cleveland Clinic Hospitals בשנת 2017. גיל המשתתפים הממוצע היה 66 שנים, למעלה ממחציתם (57%) היו נשים.
החוקרים מדווחים ש 78% מהחולים קיבלו טיפול בתרופה אחת לפחות, לאיזון לחץ דם במהלך האשפוז, אבל בשליש מהחולים היה צורך להגביר את הטיפול התרופתי ללחץ הדם על ידי מתן טיפול נוסף, אם בעירוי ואם במתן תרופה נוספת ממשפחה חדשה של תרופות ללחץ דם דרך הפה.
עלית לחץ הדם נטתה ברוב המקרים להיות זמנית ולרוב המדידה ירדה בלפחות 20 מ"מ כספית עד למדידה הבאה, רמז לכך שפשוט מדידה חוזרת של לחץ הדם לאחר 4 שעות עשויה להוכיח שאין צורך בטיפול.
באופן פרדוקסאלי, הגברת טיפול לאיזון לחץ דם, אשר נועד לכאורה למנוע פגיעה באיברי מטרה, לווה בשיעורים גבוהים יותר של נזק כלייתי חד (10.3% עם טיפול לעומת 7.9% ללא טיפול; p<0.001) ונזק לשריר הלב (1.2% לעומת 0.6%, בהתאמה; P=0.003).
לא היה הבדל בנזקים האפשריים של הגברת טיפול תרופתי לאיזון לחץ דם באשפוז היו דומים בין טיפול בעירוי לווריד או במתן דרך הפה.
החוקרים לא זיהו קבוצה של חולים בה התוצאות היו טובות יותר בעקבות מתן הטיפול.
מרבית החולים שטופלו בשל לחץ דם מוגבר במהלך האשפוז לא שוחררו לביתם עם הטיפול התרופתי ובאלו ששוחררו לביתם עם הטיפול החדש תועד איזון טוב יותר של לחץ הדם בשנה שלאחר מכן.
מממצאי המחקר עולה כי יש לנקוט בגישה שמרנית בטיפול יתר לחץ דם בחולים המאושפזים במחלקות פנימיות.
מסקנה:
אם אתם מתאשפזים לא בגלל לב/לחץ דם, ובמהלך האשפוז נמדדת עליה בלחץ הדם שלכם, והצוות רוצה להוסיף לכם תרופה לטיפול בלחץ הדם- תראו להם את המאמר הזה, ואולי יעזבו אתכם בשקט.
מאמרים נוספים שלי על יתר לחץ דם:
https://www.drbarak.com/2014/maybe-you-dont-need-hypertension-drugs
https://www.drbarak.com/2014/214-hypertensive-go-to-sleep
https://www.drbarak.com/2011/124-olive-leaves-are-healthy
https://www.drbarak.com/2009/calm-it-down-doctor
המקור:
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2774562
השאר תגובה