משקאות ממותקים גורמים למיליוני מקרים של סוכרת ומחלות כלי דם ולב (CVD)
צריכת משקאות ממותקים קשורה ל-9.8% מהמקרים החדשים של סוכרת מסוג 2 (T2D) ברחבי העולם מדי שנה, דבר התורם לכ-2.2 מיליון מקרים חדשים מדי שנה. משקאות אלו קשורים גם ל-1.2 מיליון מקרים חדשים של מחלות לב וכלי דם (CVD) מדי שנה, או 3.1% מהכלל העולמי, לפי מחקר שפורסם ב-Nature Medicine. החוקרים ניתחו נתונים ממאגר התזונה העולמי של 184 מדינות בין השנים 1990 ל-2020. מחקר זה מגלה כי מדינות מתפתחות פגיעות במיוחד לסיכונים הבריאותיים הנשקפים ממוצרים אלו.
אמריקה הלטינית והאיים הקריביים הם המושפעים ביותר, עם 24% מהמקרים העולמיים החדשים של T2D ולמעלה מ-11% מהמקרים של CVD קשורים לצריכת משקאות בתוספת סוכר. קולומביה ומקסיקו היו ה"תורמות" המובילות, עם 48% ו-30% מהמקרים החדשים של סוכרת הקשורים למשקאות אלו, בהתאמה.
אחריהן, אפריקה שבאזור שמדרום לסהרה, עם 21.5% מהמקרים החדשים של T2D ו-10.5% ממקרי CVD שקשורים למשקאות ממותקים.
חוקרים העריכו את ההשפעות של משקאות עם מנה של לפחות 50 קק"ל/240 מ"ל (קק"ל=קילוקלוריות), כולל משקאות ממותקים מסחריים או תוצרת בית, משקאות קלים, "משקאות אנרגיה", מיצי פירות מתועשים, פונץ', לימונדות ואגואס פרסקז (aguas frescas , משקה באמריקה הלטינית העשוי מפירות, דגנים, פרחים או זרעים המשולבים במים וזרעים). עם זאת, 100% מיצי פירות וירקות טבעיים ומשקאות נטולי קלוריות המכילים ממתיקים מלאכותיים לא נכללו במחקר.
השפעה לא שוויונית
המחברים הפנו את תשומת הלב למגמות בצריכת משקאות ממותקים במדינות מתפתחות. לדבריהם, העלייה בהכנסות במדינות מתפתחות הפכה את המשקאות הממותקים לנגישים יותר, וענתה לצריכה מוגברת. בעוד שהדפוסים משתנים לפי אזור, מבוגרים צעירים וגברים מתמודדים עם סיכונים בריאותיים גדולים יותר מאשר נשים ובני הגיל השלישי. ככל שהצריכה יורדת במדינות בעלות הכנסה גבוהה, חברות המשקאות העבירו את מאמצי השיווק שלהן לכיוון שווקים מתעוררים.
המחברים דוחקים לחיזוק אסטרטגיות רגולציה והכנסת אמצעים לשמירה על בריאותן של אוכלוסיות אלה, כגון הטלת מסים על מוצרים אלה.
בראיון ל-Medscape Medical News אומרת ד"ר לורה לארה-קסטור, Laura Lara-Castor, PhD, המחברת הראשית של המחקר וחוקרת באוניברסיטת וושינגטון, סיאטל, כי "המדיניות שהוכחה כיעילה ואמורה להמשיך להתיישם ולהתעדכן כוללת מיסוי משקאות קלים, תקנות שיווק, הגבלות רכישה, תוויות אזהרה בחזית האריזה וקמפיינים של חינוך".
"דרוש מאמץ רב-צדדי של סוכנויות לאומיות ובינלאומיות כדי לסייע למדינות בעלות יכולת מינהלית פחותה ליישם ולהעריך מדיניות זו, כדי להילחם באי-שוויון בהשפעת המחלות הללו", הדגישה, וחיזקה את חשיבותם של אמצעים למתן גישה למי שתייה.
לארה-קסטור ציינה שבעוד כמה משקאות ממותקים נוסחו מחדש בגלל דאגות בריאותיות, התעשייה הגיבה בשיווק אגרסיבי. בדרום אפריקה, למשל, למרות מס על סוכר, חברות משקאות הגדילו את הפרסום שלהן כדי לשמור על רמת המכירות, במיוחד בהכוונה לגברים אמידים מתחת לגיל 45, הצרכנים הגבוהים ביותר באזור.
עם צריכתם, למשקאות ממותקים יש השפעות בריאותיות מזיקות מרובות. מכיוון שניתן לצרוך אותם במהירות, הם גם מתעכלים תוך זמן קצר, וכתוצאה מכך פחות משביעים, הדבר גורר צריכת קלוריות מוגברת ועלייה במשקל.
"מינונים גבוהים של גלוקוז מתעכלים במהירות גם מפעילים אינסולין ומסלולי וויסות אחרים, דבר העלול לגרום לייצור שומן בטני, תנגודת לאינסולין של הכבד ושרירי השלד, ועלייה במשקל. מינונים גבוהים של פרוקטוז המתעכל במהירות מפעילים ישירות סינתזת שומן בכבד, מה שמוביל לשקיעה של שומן ברקמות שונות ולחוסר תפקוד מטבולי בכבד ובשרירים", כתבה המחברת.
דאגה צפויה
ד"ר פרננדו ולנטה, Fernando Valente MD, אנדוקרינולוג ומנהל האגודה הברזילאית לסוכרת, כינה את ממצאי המחקר משמעותיים אך צפויים.
לדבריו, עדויות להיקף הנזקים הנגרמים לבריאות כתוצאה מצריכת משקאות בתוספת סוכר מחזקות את חשיבות עבודתם של הרופאים, בנוסף לאנשי מקצועות הבריאות בכלל, בהדרכת מטופליהם.
"בהכרת המידע הזה, יש צורך להתריע בפני מטופלים, להפיץ מידע זה ולספק חלופות למשקאות הללו. פעמים רבות, מטופלים יודעים שמשקאות קלים, למשל, אינם בריאים, אבל הם לא יודעים את מידת ההשפעה שלה על בריאותם. יש אנשים שמשייכים T2D (סוכרת מסוג 2, של מבוגרים) לצריכת משקאות ממותקים בסוכר, אבל אני חושב שרוב האנשים אפילו לא מדמיינים את הסכנה ל-מחלות לב וכלי דם הוא אמר.
ולנטה הדגיש את החשיבות של אנשי מקצוע בתחום הבריאות להנחות מטופלים לקראת חלופות בריאות יותר למשקאות ממותקים. "באופן אידיאלי, אנשים צריכים לשתות מים, בין אם דוממים או מוגזים. הוספת מעט לימון יכולה לשפר את הטעם ולשפר את ההתמדה בטווח הארוך", ייעץ ולנטה. הוא גם תומך באמצעי פרסום לבריאות הציבור, כגון קמפיינים חינוכיים, תוויות אזהרה ומיסוי על משקאות ממותקים בברזיל.
הוא הדגיש כי בהקשר של ברזיל, ממצאים אלה תומכים בצורך במס סלקטיבי על משקאות ממותקים. מה שמכונה "מס החטא", כינוי נפוץ להיטלים על מוצרים ופעילויות הנחשבים כמזיקים לבריאות או לסביבה, רלוונטי מאוד בברזיל.
אמל"ק: אל תשתו "משקאות קלים" הם מתוקים, אבל יהרגו אתכם
מקורות:
https://globaldietarydatabase.org/
השאר תגובה