
לא ממנו
קודם כל השורה התחתונה: מוצרי חלב פוגעים באיכות הזרע.
לפני 20 שנה, כשהתחלתי לעסוק בפריון, היו 10%-15% מהמקרים עם בעיית זרע. כיום ההערכה היא שלפחות ל-50% מהזוגות יש בעיה שכזו.
כתבתי על כך כבר פוסט בעבר ( וַיֹּאמֶר לָהֶם אֱלֹהִים פְּרוּ וּרְבוּ וּמִלְאוּ אֶת-הָאָרֶץ, וְכִבְשֻׁהָ;) ובו רשמתי 32 עצות לשיפור איכות הזרע בשיטת "עשה זאת בעצמך".
והיום אני מבקש להרחיב:
באוקטובר 2012 נערך בסאן דייגו שבקליפורניה הכנס השנתי ה-68 של החברה האמריקאית לרפואת פריון'
The 68th annual meeting of the American society for Reproductive Medicine
בכנס זה הוצגו מספר עבודות מחקר שהראו את הקשר בין תזונה לאיכות הזרע ולהצלחה או כשלון בטיפולי הפרייה חוץ-גופית ( IVF).
* מחקר אחד עיבד נתונים מתוך ה- Rochester Young Men's study, ובדק את ההשפעה של צריכת חלב ומוצריו על איכות הזרע.
התוצאות הן כדלקמן: יש קשר ישיר הפוך בין צריכת חלב ומוצריו לאיכות הזרע: ככל שצריכתם גבוהה- איכות הזרע נמוכה.
המחקר הראה גם שככל שאחוז השומן בחלב/מוצר היה גבוה-כך הייתה ירידה חמורה יותר בתנועתיות ובריכוז הזרעים.
לדעת החוקרת הראשית במחקר על מוצרי החלב, Myriam Afeiche, הסיבה העקרית לממצא, היא הרמה הגבוהה הקיימת באופן טבעי של אסטרוגן, הורמון המין הנשי שיש בחלב, כמו גם הריכוז הגבוה של חומרי ההדברה, כלור מהמים שהפרות שותות, ומתכות כבדות שיש במים ובמזון שלהן..
* מחקר נוסף שהשתמש באותם נתונים של ה- Rochester Young Men's study, הראה קשר דומה בין צריכת פחמימות ואיכות הזרע. המחקר הראה שעומס גליקמי glycemic load גבוה (מדד המצביע על כמות ואיכות הפחמימות בתזונה) קשור לירידה בריכוז תאי הזרע בגברים צעירים ב- 25%.
ההשפעה הייתה בעיקר במורפולוגיה (אחוז התאים התקינים) ובתנועתיות.
לגברים שאכלו יותר חלבון ופחות פחמימות היה אחוז גבוה יותר של הפריות, יותר עוברים הגיעו לשלב הבלסטוציסט blastocyst, והיו להם יותר הריונות.
כשלקחו את הקבוצה ה"לא טובה", ושינו לה את הדיאטה למשך 2 חודשים, עלה אחוז הבלסטוציסטים מ 19% ל- 45% ואחוז ההרינות עלה מ 17% ל- 83%.
- Dairy Food Intake In Relation To Semen Quality Among Young Active Men. M. Afeiche et al
- Carbohydrate Intake and Semen Quality Among Young Men, J.E. Chavarro et al
- Does Dietary Protein and Carbohydrate Intake Influence Blastocyst Development and Pregnancy Rates?, J.B. Russell et al.
- Does Changing A Patient's Dietary Consumption of Proteins and Carbohydrates Impact Blastocyst Development and Clinical Pregnancy Rates From One Cycle To The Next?. J.B. Russell et al.
המחקר השני מתקשר למחקר אחר שהתפרסם בנובמבר 2012 שהראה הקשר, שלילי גם הוא, בין BMI גבוה ובעיות זרע ופריון גברים.
במחקר פרוספקטיבי, מאוניברסיטת הרוורד, נבדקו 114 זוגות שעברו 172 טיפולי הפריה חוץ-גופית IVF. הממצא הלא נחמד היה שבזוגות בהם הגבר היה שמן היה הסיכוי ללידת תינוק חי נמוך ב 84% מאשר זוגות בהם היה לגבר BMI נורמלי.
- Fertil Steril. 2012 Nov;98(5):1193-9.e1. doi: 10.1016/j.fertnstert.2012.07.1102. Epub 2012 Aug 9.: Men's body mass index in relation to embryo quality and clinical outcomes in couples undergoing in vitro fertilization. Colaci DS, Afeiche M, Gaskins AJ, Wright DL, Toth TL, Tanrikut C, Hauser R, Chavarro JE.
ואם כבר מזכירים את הקשר בין תזונה לפוריות בגברים, אי אפשר שלא להזכר במאמר מ 2009, שבדק את הקשר בין תזונה ואיכות זרע בגברים הנמצאים בטיפולי IVF או ICSI )החדרת זרע תוך תאית).
במחקר זה נבדקו הגברים ב 161 זוגות עם בעיות פוריות. רותרדם שבהולנד. בגברים נבדקו רמות הומוציסטאין, חומצה פולית, ויטמין 12B, וויטמין 6B בדם ובנוזל הזרע Total homocysteine (tHcy), folate, vitamin B12 and B6.
איכות הזרע נקבעה על פי המדדים הבאים: נפח, ריכוז, תנועתיות, מורפווגיה ומדד שבירות ה דנא sperm volume, concentration, motility, morphology and DNA fragmentation index (DFI)..
כמו כן נלקחו בחשבון גיל, BMI, עישון, נטילת ויטמינים ונוכחות וריקוצלה.
הנבדקים ניזונו מאחת משתי דיאטות: דיאטת ה"מודעות לבריאות" Health Conscious’ dietary pattern, הכוללת דגים, דגנים מלאים, פירות וירקות, והדיאטה "ההולנדית המסורתית" Traditional Dutch’ dietary pattern, המאפיינת בהרבה בשר, תפוחי אדמה ודגנים מלאים, מעט שתייה ופירות.
כצפוי, נמצא קשר ישיר בין תזונה "מודעת לבריאות" ואיכות זרע טובה יותר.
- Hum. Reprod. (2009) 24 (6):1304-1312.doi: 10.1093/humrep/dep024 First published online: February 19, 2009. Associations between dietary patterns and semen quality in men undergoing IVF/ICSI treatment: M. Vujkovic, J.H. de Vries, G.R. Dohle, G.J. Bonsel, J. Lindemans,N.S. Macklon, P.J. van der Spek, E.A.P. Steegers R.P.M. Steegers-Theunissen
וזה מתחבר לעבודה מספרד שבדקה את הקשר בין צריכת אנטיאוקסידנטים (נוגדע חימצון antioxidants) ואיכות הזרע בקרב סטודנטים.
בניסוי זה נבדקו 215 סטודנטים צעירים ובריאים, אשר נתנו דגימות זרע ומילאו שאלונים באשר לתזונתם.
נצא קשר ישיר בין צריכת:
ויטמין C, קריפטוקסנטין cryptoxanthin וליקופן lycopene לעלייה בספירת הזרע,
ובין בטא-קרוטן β-carotene לשיפור בתנועתיות., ויטמין C היה קשור גם בעלייה בנפח.
(קריפטוקסנטין הוא קרוב של בטא קרוטן, הנמצא בקליפות הדרים, בפאפאיה, בחלמון ביצה, תפוחי עץ וחמאה)
- Hum Reprod. 2012 Sep;27(9):2807-14. doi: 10.1093/humrep/des247. Epub 2012 Jun 29. Dietary intake of antioxidant nutrients is associated with semen quality in young university students. Mínguez-Alarcón L, Mendiola J, López-Espín JJ, Sarabia-Cos L, Vivero-Salmerón G, Vioque J, Navarrete-Muñoz EM, Torres-Cantero AM.
ואם אנחנו כבר בעניין של הטפות אז אני לא יכול להתאפק ולהזכיר ש:
* איכות הזרע עולה בחורף , למה אני מזכיר את זה? כי בחורף קריר יותר, וזה מחזק את המלצתי ללבוש בגדים רפויים ולאוורר את הציוד ככל האפשר,
* אנשים המנהלים אורח חיים "יושבני" (יושבים על התחת ולא זזים) מה שמוכר כ COUCH POTATOES- פוריותם נפגעת.
* ויטמין D נמצא כחשוב בפוריות גברים ונשים כאחד.
* אל תשבו קרוב ללפטופ או לראוטר, ואל תשימו את הסלולרי בכיס או קרוב ל"ציוד". הקרינה פוגעת באשכים.
סיכום:
א) חלב ומוצריו – לא
ב) סוכר, קמח, תפוי אדמה- לא
ג) ג'אנק-פוד- לא
ד) לשבת מול הטלוויזיה בלי לזוז – לא
ה) בגדים צמודים – לא
ו) קרינה – לא.

גם לא ממנו
היי ראובן,
תודה עבור רשומה זו.
מועצת החלב עוברת ימים לא קלים- ענייני סידה ודן (הערכה המשווקת שלא כחוק בגנים עירוניים ובתי ספר) עלו לכותרות הודות לאברי גלעד שמחה בתוקף על העניין בתוכניתו בגל"צ, ועכשיו סדרת המחקרים שהצגת….
מסכנים. (ציני. ציני.)
תכלס? אני אוכלת מעט מאוד מוצרי חלב, ואין לי בעיה שגם ילדיי יאכלו אותם במתינות. אבל לעטוף את הכל במידע כוזב (סידן, מניעת אוסטיאופרוזיס ושאר דברים) הוא ממש בעייתי מבחינתי, שלא לדבר על שטיפת מוח לילדים קטנים שלא כחוק.
אם תרצה, אשמח לשלוח לך קישור למה שכתבתי בנובמבר 2012, שזו בעצם רשומה שכתבתי כבר ב- 2010, ומה שהעלתי שלשום בנושא סידה ודן ולאן זה מגיע.
חג שמח ידידי (אני מרשה לעצמי לקרוא לך ידידי, גם אם רק וירטואלי. די, נו, אתה מסמפט אותי, תפסיק להכחיש. גם אם ממש ממש קצת…. :)),
יעל
תודה ידידתי יעל, מזה שנים אני כותב ומטיף נגד צריכת חלב (למשל כאן). וכמובן כאן אשמח לכל עזרה ותמיכה בנושא.
חג שמח,
בסימפטיה.
ראובן
ד"ר ברק שלום,
ראשית תודה על הכתבה
שנית, בכל המחקרים שאני קורא ושוללים צריכת מוצרי חלב הנבדקים צורכים מוצרי חלב תעשיתיים-חלב פרנ לא אורגני מפוסטר ומהומגן. יש הבדל גדול בין חלב זה לחלב ממחלבות קטנות אורגניות לא מפוסטר, כפי שנצרך בתרבויות הים התיכון אלפי שנים. האם אתה מכיר מחקרים העןסקים בצריכת מוצרי חלב מסוג זה והשפעתם על הבריאות? תודה
תודה לך, לצערי איני מכיר מחקרים כאלה, אבל אם תשים לב המחקר הראשון שציטטתי מדבר על רמת האסטרוגן הנמצאות באופן טבעי בחלב, מעצם היותו תוצאה של מצב הורמונלי מסוים של הפרה המניבה אותו.
אני מעריך שבפרות מן התעשייה רמות ההורמונים גבוהות עוד יותר, אבל לפרות במצבן ה"טבעי יש רמות אסטרוגן גבוהות.
חג שמח
ותראו את זה: https://vimeo.com/15346778#
ואת זה:
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131210113315.htm
http://www.haaretz.co.il/news/health/.premium-1.2338920
תודה רבה על המידע. שמח שעשו מחקרים כאלו כי בתחושה זה היה נראה לי מאד הגיוני.
אחלה. תודה